De Newfoundlandervacht

De Newfoundlandervacht

© all rights reserved Angelique Bultman

De Newfoundlander is een hond met een dubbele vacht. De zogenaamde (vettige)onderwol, en de dekharen, die langer en stugger van structuur behoren te zijn. Een goed verzorgde vacht is niet enkel een genot om naar te kijken, maar biedt de hond ook bescherming.

De structuur van de vacht is ervoor gemaakt om de hond bescherming te bieden tegen vocht, kou en warmte. De dubbele vacht heeft een isolerende en waterafstotende werking. Maar dit "systeem" kan pas optimaal zijn taak verrichten indien de vacht goed verzorgd is, en zeer regelmatig op de juiste manier onderhouden ( gekamd/geborsteld) wordt. Het borstelen heeft ook een reinigende werking. Het wassen van de vacht met de verkeerde middelen kan een negatieve invloed hebben op de vacht in het algemeen en op de gewenste/functionele structuur van de newfoundlandervacht. 

Binnen het newfoundlanderras komen verschillende vachtstructuren voor. De een heeft veel wol en een kortere bovenvacht, de ander een zeer lange bovenvacht en matige ondervacht. Ook verschillen de bruine en zwarte vachten vaak van structuur ten opzichte van elkaar. Pups hebben een andere vachtstructuur als het volwassen dier. Een pup van een week of 10 kan een echte "wolbaal" zijn. Sommige pups van rond de 6 maanden hebben een vacht die je bijna met een suikerspin kunt vergelijken, en die erg moeilijk door te kammen is. anderen zitten op deze leeftijd heel glad in de vacht en zien er allerminst uit als een "newfoundlander-in-wording". Grote verschillen, die dus ook grote verschillen in verzorging vragen.

Ieder type vacht vereist dus een aparte verzorging en behandeling. Ook de vachtconditie van de individuele newfoundlander op een bepaalde tijd in het jaar zal de op dat moment gewenste verzorging beïnvloeden. Is de hond in de zgn. ruiperiode, geheel uit vacht, of juist volledig in vacht. Al deze factoren bepalen met welke kammen en borstels de individuele newfoundlandervacht verzorgd moet worden.

Er zijn een aantal attributen geschikt voor  de verzorging van de newfoundlandervacht.

de meest (door mij) gebruikte zijn ;

* Les Pooch of Activet paars, groen en combi grijs/rood (voor resp. ontwollen en ontklitten)

* (fijne) slickerbrush

* grove kam (lange tanden)

* ontwol kam

* ontklitkam (in extreme gevallen)

* effileerschaar

* (voeten)schaar 

Tijdens of net na de verhaarperiode (rui) kan het zijn dat de newfoundlander zijn vacht er niet zo fris meer uitziet. Een lekkere wasbeurt kan wonderen doen. Het nieuwe haar krijgt dan meer lucht en zal weer sneller doorkomen. Ook het zgn. ontwollen (tijdens de ruiperiode) is erg belangrijk om huid en haar gezond te houden. Veel huid/vachtproblemen ontstaan door een verkeerde of nalatige vachtverzorging.

 Laat Uw Newfoundlander in ieder geval nooit geheel of gedeeltelijk scheren, veel trimsalons adviseren dat als enige uitweg indien een newfoundlander een geklitte vacht heeft. Het moet wel heel erg zijn, wil ik er niets meer van kunnen maken, probeer het in ieder geval! Een eenmaal geschoren Newfoundlandervacht krijgt een andere structuur en blijft moeilijk te verzorgen. In tegenstelling tot wat veel mensen menen, doet U de hond er geen enkel plezier mee om hem in de zomer te scheren. Een goed verzorgde Newfoundlander een lekkere koele plaats bieden in de zomer, is de enige en juiste manier om hem tijdens de warme dagen  "zo lekker mogelijk in zijn vel"  te laten zitten. En als hij dan aan het einde van die warme dag een lekkere duik in het water mag nemen, is hij helemaal in zijn element!

Is de vacht goed doorgeborsteld en gekamd, dan zal hij na de zwempartij in een mum van tijd weer droog zijn,. Een slecht doorgekamde vacht zal slecht drogen en dus eerder gaan broeien na een zwempartij, zodat de kans op irritaties (zgn. hotspots) vergroot wordt.

Ook een zgn. castratie is ten zeerste af te raden. Een dergelijke Newfoundlander krijgt een zeer moeilijk te onderhouden vacht van een andere structuur met vaak een extreem ontwikkelende onderwol. Het kost u uren langer werk om hem te onderhouden. De vacht vervilt en klit sneller door de overtollige wol. Een nare bijkomstigheid van een castratie is een verhoogde kans op incontinentie. Maar volgens de laatste inzichten zijn er ook andere (ernstige) gezondheidsproblemen die zich na castratie kunnen voordoen.

Bij mij kunt u terecht voor een individuele analyse van de vacht van uw newfoundlander. Ik leg u exact uit hoe (en waarom) uw newfoundlander op de voor zijn vacht geschikte manier (en met welke attributen) verzorgd moet worden. Hoe problemen met de vacht te voorkomen en eventueel op te lossen. Ook kunt u dan met al uw vragen op newfoundlandergebied terecht.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u kijken op de website van mijn trimsalon; Trimsalon Make-It-Easy. Klik HIER

All rights reserved ©Make-It-Easy 2017