WELKOM!

In onze kraamkamer en in onze nestperiode!

 

20 juli,

De eerste nacht en dag zijn prima verlopen.

Een van de reuen had nog geen zuig- en slikreflex, naar alle waarschijnlijkheid vanwege de vroege geboorte. Niet alle eitjes zijn tijdens een loopsheid gelijktijdig rijp, en daardoor kan het dus gebeuren dat pups van een latere eisprong enkele dagen jonger zijn dan de andere pups van het nest. Zodoende bestaat er in feite een leeftijdsverschil, wat bij een voldragen dracht geen enkel probleem is. Maar bij een wat vroege geboorte, zoals nu bij de spoedkeizersnee van Olleke vanwege de oplopende koorts, kan het dus gebeuren dat er een of meerdere pups prematuur zijn, en in ons geval betrof het 1 reu. gelukkig waren zijn longetjes wel rijp en was hij wat dat betreft wel levensvatbaar, maar zijn zuig- en slikreflex was nog onderontwikkelt. Ik ben dan ook de eerste nacht ieder halfuur en later ieder uur in de weer geweest om hem enkele druppeltjes melk voorzichtig toe te dienen. Aan het einde van de nacht begon hij wat slikreflex te vertonen, en kon ik proberen wat van de o zo belangrijke biest (eerste moedermelk met alle belangrijke antistoffen) van zijn moeder in zijn bekje te "melken". En dat lukte! En bij het ochtendgloren kwamen daar ook de allereerste tekenen van het zuigreflex bij.

En naar gelang de dag vorderde kon de kleine man zijn melk (met behulp van mij) al bij mama Olleke drinken! Wat een enorme inspanning heeft dat zowel mij als het reutje gekost! Maar deze inspanningen zijn niet voor niets geweest, want hij is deze eerste nacht en dag doorgekomen. Uiteraard was er naast de intensieve begeleiding van de jongeling ook de inetensieve begeleiding van de andere pasgeborenen, want ook zij moesten ieder uur aan de tepel geholpen worden.

Het was een pittige eerste nacht en dag, en we zijn er natuurlijk nog lang niet, maar ons 11-tal doet het vooralsnog hartstikke goed! Mama Olleke is ook koortsvrij, en heeft weer een aantal keren met smaak haar maaltijden verorberd. het enige zorgwekkende puntje is dat zij totaal geen uitvloeiing heeft, wellicht door de gesloten cervix, en daarvoor heb ik aan het einde van de dag toch weer even contact opgenomen met de dierenarts welke de keizersnee heeft verricht. Ze heeft daarvoor enkele injecties gekregen, en dit blijft nu dan ook nog even een aandachtspunt, welke ondersteund moet worden door extra checkups van mams en regelmatig temperaturen. Per slot zal de baarmoeder toch opgeschoond moeten worden, maar gelukkig begint Olleke ook wel al wat naweeën te krijgen na iedere voeding, en zal het opschonen daardoor hopelijk ook op gang gaan komen!

Grote zorg(en), weinig slaap, en extreme warmte maken dit prille puppygeluk naast dankbaar ook zwaar...

Een plezierige verrassing kwam vanmiddag van de postbode! Dank familie Snep, ontzettend leuk dit!

En als laatste voor vandaag drie filmpjes; de eerste is van alle pupjes na de herening met mama Olleke bij thuiskomst uit de dierenkliniek, en filmpje twee laat zien hoe goed Olleke zich gelijk in haar moederrol inleeft, en filmpje drie is van onze dappere man tijdens een van zijn eerste drinksessies bij zijn moeder. Wat hebben hij en ik samen hard geknokt voor dit prachtige moment...

 
 

 

21 juli,

Nacht 2 is ook weer goed verlopen, en gisterenavond zijn de pups ook voor het eerst gewogen. Normaal doe ik dit gelijk na de geboorte of soms al tijdens de geboorte, maar je moet in deze situatie prioriteiten stellen, en dus mocht het eerste weegmomentje nog even wachten. Het is een homogeen nest, en de gewichten liggen niet extreem uit elkaar. Gewoonweg prachtig voor zo'n groot aantal. Onze kleine man heeft het laagste gewicht, de andere pups zijn gelijkmatig en in volgorde reuen- teven respectievelijk: 505 gram, 555 gram, 465 gram, 515 gram, 510 gram, 445 gram, 360 gram, 455 gram, 420 gram, 460 gram en 420 gram. Ook zijn de pups nu voorzien van nieuwe bandjes met afzonderlijke kleurtjes.

De dag bestond verder net als de nacht uit aanleggen bij Olleke, flesvoeding, aanleggen, flesvoeding enzovoort. Daarnaast de zorg voor alle andere honden "even" tussendoor, en welgeteld 2 uurtjes nachtelijke slaap en 2 uurtjes ingehaalde slaap overdag. Het breekt nog niet echt op, maar dat zal ongetwijfeld nog wel komen mij kennende want ik ben ook geen 20 meer.. Maar als moeder en pups het zo goed blijven doen en er geen extra spanning of extra zorgen bijkomen zal ik de eerste zware weken wel doorkomen.

Een collage van de eerste nachten en dag:

 

22 juli,

Binnen 10 dagen na de geboorte moet een fokker de stamboomnamen van de pups naar de Raad van beheer hebben gestuurd, daar waar de stambomen worden uitgegeven. Nu is het zo dat wij de stamboomnamen van onze pups bedenken, maar uiteraard is een ieder helemaal vrij in het kiezen van de roepnaam van hun hond.  Voor dit laatste nest van Olleke, de "Last Dance" van Olleke v.d.Turfhoeve in onze fok, vond ik de volgende (dans) namen heel toepasselijk. Dit zijn dan ook de stamboomnamen van Olleke's pups, en ze worden op het moment dat het nest wordt gechipt door de mederwerker van de Raad van Beheer, gekoppeld aan de pups.

Verder plaats ik tijdens mijn nachtelijke update voor vandaag enkele heerlijke slaapfoto's van gisterenavond. Een fijne zondag allemaal!

 
 

 

23 juli,

Voor vandaag een filmpje van gisteren; mama Olleke is zo een super moeder! En een collage van close-upjes, gemaakt op de 3e levensdag. Tevens twee hele lieve foto's van Olleke met reu 1 en reu 7 (ons dappere mannetje!). Olleke heeft ook (eindelijk) wat uitvloeiing gekregen. Opluchting alom. Veel is het niet, maar tijdens de keizersnee is er blijkbaar dan ook al e.e.a. schoongemaakt en waren alle nageboorten verwijderd. Met dit extreem warme weer is weinig uitvloeiing ook wel prettig t.a.v. de hygiëne. Niettemin moeten de billen iedere dag in de gaten gehouden worden en zo nodig even gewassen!

Een fijne maandag gewenst!

 

 

 

 

 

25 juli,

We hebben een heel verdrietig bericht, ons dappere kereltje heeft het alsnog niet mogen redden.

We zijn er heel verdrietig van en nemen even de tijd om e.e.a. te verwerken. We hebben de mensen die nu niet in aanmerking komen voor een reutje van Olleke inmiddels op de hoogte gesteld.

 

26 juli,

Eindelijk weer even een berichtje vanuit de kraamkamer!

Het bleef helaas niet bij ons kleine mannetje, want ook een ander reutje heeft het niet mogen redden. Om een heel lang verhaal kort te maken zijn we nog dezelfde nacht dat wij het dappere kereltje verloren, ook met reutje donkerblauw tweemaal naar de dierenarts geweest. Hij begon enorme buikpijn te ontwikkelen. Eerst denk je dat er ontlasting dwars zit en ga je daarmee aan de slag, maar dat bleek niet het geval, en toen het kermen heftiger werd en de door de dierenarts toegediende medicatie niet afdoende hielp zijn we in het holst van de nacht opnieuw terug naar de dierenkliniek gereden. Opnieuw pijnstilling, en weer met onze pup naar huis. Maar de volgende morgen stonden we alweer heel vroeg bij de dierenartsop de stoep, want het was voor de pup niet meer te verdragen. Na verdere onderzoeken en echoscopie concludeerde de dierenarts dat de pup een zgn. leknavel moest hebben. Iets wat we van buitenaf niet konden zien en wat bij de bevalling (keizersnee) was opgetreden, en langzaam maar zeker een buikvliesontsteking veroorzaakt had. We voelde ons afgepeigerd, erg verdrietig en machteloos. Alles hebben we ondernomen om hem maar beter te maken, maar toen de dierenarts de pijn niet onder controle kon krijgen hebben we hem laten gaan. Een update zat er even niet meer in, ook niet omdat het toch in mijn achterhoofd bleef spelen dat dit dus ook zomaar nog bij de andere pups op zou kunnen treden. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en hebben we die onrust uit ons hoofd kunnen zetten. We gaan de nestperiode nu dus verder met 9 (blakend gezonde) pups maar ook een puppygezin minder. Zij waren gelijk op de hoogte gebracht.

Een verdrietige afloop voor deze eerste levensweek, maar die ik toch wil afsluiten met een foto van de prachtige taart die wij vlak voor het verlies van onze twee pups van John en Lilian kregen.

Nogmaals dank, en we gaan morgen vol goede moed verder in een nieuwe levensweek!

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

All rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004-2018