Dekking & Dracht

Kimba in de wachtkamer van de dierenarts tijdens een van de bezoeken voor een progesterontest

 

11 april,

Het kon haast niet anders of Kimba moest wel drachtig zijn...

Maar wederom zouden het 4 hele spannende weken worden tot aan de echo. Voorafgaand zijn er de nodige onderzoeken verricht; bacteriëel onderzoek (uitstrijk), en heel wat progesterontesten! De dekkingen van Kimba en Mocca verliepen werkelijk fantastisch en helemaal volgens het boekje. Omdat wij de eigenaren van Mocca persoonlijk goed kennen, en in dit geval belangrijker, zij ons goed kennen en tevens vertrouwen hebben in onze kundigheid, mochten wij de dekkingen met hun reu zelf begeleiden. Ik zal er niet over in detail treden, maar het is "een vak apart", en uiterst belangrijk voor zowel reu als teef dat ze op de juiste manier geholpen worden bij de dekking. Kimba was duidelijk helemaal verliefd op Mocca, en natuurlijk werd het mede daardoor een ongecompliceerde, vlotte dekking die rustig en beheerst verliep.

En op 11 april was het dan zover, de echo! We gingen er maar vanuit dat het wederom niets zou zijn geworden om een teleurstelling te voorkomen. Maar nog voordat de dierenarts het kon zeggen had ik het eerste embryo al gespot! Ze moest er gewoom mee lachen dat ik zo snel was. Wat waren we blij! Eindelijk pupjes van Kimba!

Natuurlijk zijn er foto's en filmpjes gemaakt. En al was het nog wat aan de vroege kant, 25 dagen drachtig, er waren al heel duidelijk verschillende vruchtblaasjes te zien. Geweldig...

 
 
 

 

Na dit mooie nieuws hebben we uiteraard alle mensen die op een pup van Kimba hopen gecontacteerd! Nu is het afwachten wat mama Kimba ter wereld gaat brengen. Nog 5 weken te gaan...

 

22 april;

Vandaag heb ik deze pagina gemaakt en online gezet. Intussen zijn we ruim 1,5 week verder en is Kimba overduidelijk drachtig! Op dit moment zou ik er geen echo voor hebben hoeven maken hoor, ze ziet er drachtig uit, en ze gedraagt zich ook al steeds moederlijker. Haar melkpakketten beginnen zich al een beetje te ontwikkelen, en ze begint ook al een buikje te krijgen. Eten doet ze alsof ze nooit iets krijgt, en ze krijgt nu ook al meer en speciale voeding voor drachtige hondenmama's.

Tot voor kort trok ze nog wel eens een sprintje door de speelweide, maar ook dat is inmiddels verlede tijd. Alles in haar uiterlijk en gedrag verraadt haar dracht. Prachtig om te zien en te ervaren.

Kimba is hier 23 dagen drachtig. Nog geen echo gemaakt, maar aan haar uitdrukking kan je het achteraf gezien al goed aflezen. (ook wel aan een trimbeurtje toe)
 
Samen met zus Silke rennen door de speelweide. Dat is er nu ook niet meer bij...
 
Kimba op 23 april, ze is nu ruim 5 weken drachtig! 
 

29 april;

We zijn weer een week verder in Kimba's dracht. Ze is nu 6 weken drachtig. We merken duidelijk dat ze rustiger wordt maar ze is vooral ook steeds hongeriger geworden! Het is eigenlijk ook best wel grappig om te zien hoe die stoere Kimba langzaam verandert in een "mama Newf".  Helemaal achter in een hoek van de speelweide is ze al begonnen aan het graven van een "nest". Dat is al vroeg in de dracht! Uiteraard willen wij dat e.e.a. straks binnen in de werpkist gaat gebeuren, maar voor nu mag ze haar instinct volgen.

 

 

 

4 mei;

 Kimba is duidelijk minder actief geworden. Rennen kan ze nog wel, maar ze doet het over het algemeen nu rustig aan. Haar buik begint meer omvang te krijgen, en ik ben toch wel erg benieuwd wat er straks uiteindelijk geboren gaat worden! Over 2 dagen rijden we naar de kliniek voor haar 2e CHV vaccinatie en mag ze eens op de weegschaal gaan staan! Ik ben reuze beniuwd hoeveel ze gegroeid is. In ieder geval is haar buik al ruim 8 cm in omvang toegenomen. Een foto van enkele dagen geleden:

 

6 mei,

Vanmorgen is Kimba naar de dierenarts geweest voor haar 2e CHV vaccinatie. We moesten er nogal een eind voor rijden (2 uur onderweg geweest) want de entstof is momenteel bijna nergens meer te verkrijgen. Er waren bij de fabrikant problemen met de productie waardoor heel Nederland voor een periode niet voorzien kan worden. Grote risico's voor heel veel fokkers, maar gelukkig was ik vooraf op de hoogte en kon ik voor Kimba tijdig de vaccinaties reserveren!

Natuurlijk waren we erg benieuwd hoeveel ze in gewicht was toegenomen! De weegschaal gaf 9 kilo meer aan, en met nog 10-11 dagen te gaan voor de uitgerekende datum kunnen we er een beetje vanuit gaan dat Kimba aan het einde van haar dracht 10 kilo zwaarder dal zijn dan wat ze ervoor woog. Kimba sjokte de praktijk binnen, sjokte naar de behandelkamer, en in een zelfde tempo sjokte ze weer naar buiten. Maar ondanks haar zwaargewicht sprong ze zo licht als een veertje in de auto! Heel grappig om die energieke Kimba zo echt zwanger te zien. Gelukkig waren we lekker vroeg vertrokken want om kwart over 9 toen we terug waren begon het al aardig warm te worden. Blij voor Kimba dat we dus lekker vroeg weer thuis waren.

Nu is het dan aftellen naar de geboorte. Nog maar 10 dagen. Tussen het nestje van Silke en Kimba hebben we dan ruim een week om zelf wat quality-time met onze eigen nieuwe aanwinst uit het nestje van Silke te hebben. Dan gaan voor Jack op 13 mei weer de laatste chemokuren van start, en drie dagen later zal Kimba gaan bevallen. Dit is dan ook de reden waarom we nu even geen nieuwe kennismakingen plannen. We wachten nu maar eerst af wat moeder natuur ons bij Kimba gaat brengen.

Filmpje van gisteren:

 

Foto van vanmiddag: haar buik is tot dusver 10 cm in omvang toegenomen! Met nu nog 10-11 dagen te gaan...

 

 

10 mei,

De afgelopen dagen was het erg warm, en Kimba heeft daarmee toch wel wat last van de laatste loodjes... Haar dracht zit nog helemaal hoog, en neigt nog niet naar indalen, en deze periode is dus eigenlijk het minst comfortabel voor haar. Over enkele dagen zal haar buikje langzaam maar zeker wat gaan indalen waardoor ze zich wat gemakkelijker zal voelen. Gelukkig wordt het ook wat minder warm. Verder voelt ze zich goed, loopt nog kwiek van het trapje bij de achterdeur de tuin in en eet een viertal keren per dag haar portie brokken met smaak op. Intussen heb ik ook het dagboekje aangepast. Het is een gecombineerd dagboek geworden en de nestperiode van Kimba blijft ook voor de puppybaasjes van Silke nu te volgen. Ze hebben allemaal zo meegeleefd met Kimba en het is voor hen leuk om nu ook Kimba te zien moederen. Veel plezier allemaal!

 

11 mei,

Dag 56 van Kimba's dracht.

Ik reken als eerste dag, de dag voordat zij een progesterongehalte had van 11.6 ng/ml (dit was in de morgen van donderdag 17 maart (dag 18 van haar loopsheid). De dag die als eerste geteld wordt is dan 16 maart, dag 17 van haar loopsheid. Er vanuit gaande dat Kimba een normale draagtijd zal hebben zal zij gaan bevallen op dag 62, en dit zal dan naar verwachting dinsdag 17 mei zijn. Maar wellicht zal ze eerder gaan bevallen zoals bij zus Silke, die op dag 60 is bevallen van haar pups. Ook grootmoeder Camée had daar een handje van, zij beviel zelfs vanaf dag 58. Het wordt vanaf nu dus allemaal heel spannend en gaan we ook echt aftellen!

 

13 mei,

Dag 58 van Kimba's dracht. Hoera, de pups zijn nu zeker levensvatbaar!

En dan staat de dag van vandaag geheel in het teken van voorbereiden. We hebben met ons gezinnetje en onze hondjes nog even enkele mooie dagen kunnen genieten van het prachtige weer en het zwemmen, en nu dan terug naar de voorbereidingen voor de komst van Kimba's eerste nestje pups, de puppywas draaien, het gras in de speelweides maaien, in huis poetsen. Alles op tijd klaar voor de bevalling, want binnen een dag of drie zullen we ze zeker kunnen verwachten. Voordat de nieuwe chemo van start zal gaan kan Jack Kimba's eerste nestje nog geboren zien worden! Wat heeft hij/wat hebben wij er naar uit gekeken. In ieder geval zal hij tijdens de eerstvolgende 2 zware kuren weer plezier en kracht kunnen putten uit de kleine babybeertjes. Laat maar komen die tijd, de laatste drie chemo's en een heel optimistisch en geweldig artsenteam! Het komt goed en alles verloopt zoals het heeft moeten zijn. Met Kimba gaat het fantastisch en ze voelt zich nog helemaal prima.

 

Ze heeft het warm, maar binnen in huis is het lekker voor haar. De rolluiken zijn dicht aan de kant waar de zon staat, en de ramen open. Silke haar pupjes zijn voornamelijk buiten, de puppykennel is vandaag al opgeruimd en mama Silke zelf zit weer in de groep, buiten vindt ze het heerlijk en heeft ze de hele dag haar twee kleintjes Caméetje en Ferro (het zwarte reutje) om zich heen. Ze vindt het prima. Gisteren is ze met Nena de hele dag mee naar De Weerd geweest en hebben ze samen heerlijk gezwommen en gespeeld. Wat heeft ze genoten! Binnenkort als ik in de nachtelijke uren op moet letten bij Kimba zal ik een pagina Zwemmen 2016 aanmaken en alle foto's plaatsen.

 

14 mei,

Dag 59 van de dracht,

Kimba weigert haar eten. Ze heeft met lange tanden welgeteld drie happen genomen, en er de helft weer terug uit laten vallen. Ze at als een boer die kiespijn heeft (geen correct gezegde maar nu wel op Kimba van toepassing). Dit is zo NIET Kimba, niet eten komt normaal niet voor in haar vocabulaire... Vannacht heb ik bij haar geslapen en heeft ze mij een paar keer wakker gehijgd. Ik heb haar rond de klok van half 4 een keer uitgelaten en rond 5 uur nogmaals. Maar toen ging ze alleen maar zitten. Hm, dat kan ze binnen ook terwijl ik nog even op één oor ga. Afwachten nu hoe het verder gaat verlopen vandaag. Ze ligt nu weer diep te slapen. Ik zal de voerbak maar weghalen...

 

 

 

15 mei,

Dag 60 van de dracht,

En terwijl Kimba heerlijk heeft liggen slapen, heb ik in de afgelopen avond en begin van de nacht de eigenaren van Kimba's (een jaar jongere) zus Thirsa v.d.Turfhoeve (Mayra) online en telefonisch bijgestaan in de bevalling van haar eerste nestje pups. Zij heeft net als grote zus Silke 6 prachtige pupjes gekregen en er zit één bruintje bij. Ik ben blij dat het ook bij haar allemaal zo goed verlopen is en dat ze kunnen gaan genieten van hun eerste nestje Newfypupjes! Wij als fokkers van Thirsa (Mayra) zijn reuze blij en trots.

Kimba is de afgelopen nacht verder rustig geweest, en ook ik heb nog enkele uren goed geslapen. Gisteren heeft ze in de loop van de dag toch weer gegeten, al moest ik er wel iets lekkers door doen om haar te motiveren er aan te beginnen. Echt van harte ging het dus niet. Haar buikje lijkt nog niet ingedaald, en het gaat allemaal ook vandaag dus nog niet gebeuren. We wachten rustig af, en als er noemenswaardigheden zijn dan zal ik deze gelijk vermelden in ons dagboekje. Voor vandaag wens ik iedereen een hele gezellige Pinksterdag toe!

Gisterenmiddag heb ik Kimba een laatste kam-, borstel- en trimbeurtje gegeven, en tevens de haren bij haar vulva ingekort en bijgeknipt. Ook rond de melkpakketten heb ik het haar verwijderd, zodat de pupjes straks goed bij de tepels kunnen, maar ook vanwege de warme periode die er ongetwijfeld aan zit te komen. Het is wat luchtiger en geeft wat meer verkoeling voor Kimba. En nu dan maar afwachten... gelukkig kan ik vandaag nog wat bijslapen, want de afgelopen nacht was kort, en na de bevalling van Kimba zal er voor mij maar heel weinig gelegenheid voor slapen zijn.

 

16 mei,

Dag 61 van de dracht,

Nou dat wordt dus toch zoals volgens mijn berekening op zijn vroegst de 17e voordat er pupjes zullen komen. Kimba heeft mij vannacht om 04.00 uur wakker gemaakt om haar behoefte te gaan doen. Eigenlijk was ik al een beetje wakker want het was zo stil, en het is raar maar je ligt er toch op te slapen of je niets hoort waarvan je wakker moet worden. Ik werd dus eigenlijk wakker van de stilte rondom Kimba. En even later komt ze mij dan een dikke kus brengen en begint ze een beetje door de kamer te lopen. Vlug mijn sokken, schoenen en jas aan en gelijk naar buiten. Bij het passeren van de senseo op het knopje gedrukt, dan heb ik bij terugkomst een kop koffie. En terwijl ik de koffie op drink gaat Kimba even in de werpkist liggen, kijkt wat om zich heen, staat weer op en gaat vervolgens in de keuken weer heerlijk verder liggen slapen. Nee hoor, rust in Kimba, blijkbaar dan ook (nog) rust in haar buik en rust in huis. Nog geen vuiltje aan de lucht... maar ik verwacht wel dat ze in de loop van vandaag wellicht al wat onrustiger zal gaan worden. Wel spannend hoor, ik zal toch wel blij zijn als er een beginnetje gemaakt zal worden en de geboorte in gang komt. Voor nu willen de pupjes blijkbaar nog even veilig in mama's buik blijven. En ook haar temperatuur is nog altijd normaal. Er zijn geen noemenswaardige schommelingen te melden. Normaal gezien zal haar temperatuur zo'n 24 uur voor de geboorte met plusminus 1 graad dalen. Maar deze daling is niet altijd goed waar te nemen.

Gisteren hebben we samen buiten de bloembakjes gevuld, daar was ik eergisteren niet aan toe gekomen. Nu kon het nog, want de komende 2 weken zal ik voor zulke dingen echt geen tijd hebben. Een gezellig gezicht als we naar buiten kijken!

 

 

Kimba kruipt overdag wel eens op mijn bedje, maar dat mag, want ze is zwanger en heeft al ondervonden dat dit zo zijn voordelen heeft, ze wordt op en top verwend! Regelmatig checkt ze haar "hol" in de speelweide, en als het even kan past ze het formaat regelmatig aan haar omvang aan. Er is weinig aan te doen, dichtgooien heeft pas zin als de pupjes in de werpkist liggen.

 

 

Indien er later vandaag iets aan de situatie verandert zal ik dit uiteraard gelijk hier melden.

09.00 uur;

 

Jawel,

de temperatuur van Kimba lijkt nu toch echt te gaan dalen!

Vanmorgen in een uur tijd van 37.5 naar 37.4

(dat is al laag aangezien de normale temperatuur van een hond tussen de 38 en 39 ligt).

We gaan er dus vanuit dat ze morgen gaat bevallen!

 Dus waarschijnlijk toch op de uitgerekende datum, en... op de verjaardag van onze Koningin.

Ik zal vandaag regelmatig op deze pagina even laten weten hoe het gaat.

 

 

16.30 uur;

 

Kimba heeft een slaapdag.

Met in mijn achterhoofd de gedachte dat we wel eens een onrustige nacht kunnen gaan krijgen ben ik vanmiddag ook maar alvast een paar uurtjes gaan slapen.

De temperatuur van Kimba is weer op normaal niveau, ik ben benieuwd of het dit nu was of dat ze nog een nieuwe daling gaat krijgen.

Bij veranderingen of vorderingen laat ik het hier weten. Haar eten is er normaal ingegaan vandaag, maar dat zegt ook niet alles, er zijn teven die gewoon door blijven eten, en daar zou ik mij bij Kimba een voorstelling van kunnen maken.

Afwachten maar.

af en toe wat hijgen, maar nog met grote tussenpozen....

 

 

22.30 uur;

Het schiet niet echt op. Kimba slaapt, en als ze wakker is, dan is ze wat hijgerig, maar echt vorderen doet het niet. Het ziet er wel zo uit of haar buikje een tikje aan het indalen is. We gaan zo allemaal maar slapen en we zien wel wat de nacht brengt...

 

17 mei,

05.00 uur,

Het is vandaag dag 62 van de dracht. Ik ga er vanuit dat de ontsluitingsweeën begonnen zijn, want Kimba heeft mij vannacht vrijwel ieder uur wakker gemaakt om naar buiten te gaan. Om 01.00 uur, 02.00 uur, 03.00 uur, 03.45 uur, 04.30 uur en nu weer om 04.45 uur. Ik blijf nu maar wakker om te zien hoe ze zich gedraagt. Het is toch zo tijd om de andere honden ook uit te laten. De koffie smaakt best op dit tijdstip en na deze onrustige nacht! Ik houd jullie op de hoogte, en als er tekenen zijn van een naderende geboorte zoals het breken van de vliezen of een eerste perswee dan ga ik verder op de pagina Geboorte.

07.00 uur,

Zolang ik maar wakker ben is Kimba rustig, maar ga ik proberen te slapen komt ze mij wakker maken. Ik moet er blijkbaar zijn, en wel helemaal wakker! Nu ja, zij moet de meeste inspanning leveren straks, dus laat haar maar rustig slapen zolang dat nog kan, ik blijf wel wakker. Intussen is ze denk ik wel helemaal leeg geplast en gepoept, zoals het hoort voorafgaand aan een bevalling. En het eten laat ze nu echt helemaal staan. We wachten rustig verder af. Het zal nog wel even duren voordat het zover is.

14.30 uur,

De dag heeft voor Kimba tot dusver grotendeels bestaan uit regelmatig naar buiten om te plassen en te poepen, ze loopt dan onrustig heen en weer of achter mij aan, daarna ook weer even hijgen (puffen dus) en tussendoor heel veel slapen. Vanmiddag om half 3 heeft ze voor het eerst de werpkist een klein beetje omgewoeld. En juist als je dan denkt dat er eindelijk schot in de zaak gaat komen gaat ze vervolgens weer liggen slapen. Ik zou toch willen dat ze wat vorderde in deze fase.

 

20.30 uur,

Er is nog weinig aan de situatie veranderd. Wel heeft Kimba's temperatuur vanmiddag een nieuw dieptepunt bereikt (37.0) en is ze een aantal keren in de werpkist geweest om er even in te krabben en dan te gaan liggen slapen.

 

18 mei,

02.30 uur,

Eindelijk begint het hijgen (puffen t.g.v. de ontsluitingsweeën) frequenter en heftiger te worden. Jack is mij vanaf 00.30 uur even komen aflossen voor wat slaap zodat ik even een uurtje met een gerust gevoel mijn ogen dicht kan doen, maar Kimba wil nu absoluut niet (meer) dat ik nog ga slapen. Ze blijft maar tegen mij duwen met haar snoet en zelfs mijn arm vastpakken om me uit bed te trekken! (Waar heb ik dat meer meegemaakt?!) Ik denk dat ik nu maar wakker blijf en een poosje ga aankijken hoe het ervoor staat. Maar het lijkt serieus erop dat het eindelijk wat aan het vorderen is.

De dag van gisteren bestond enkel uit slapen, liggen hijgen in de werpkist en buiten rondlopen...

 

03.00 uur,

Kimba hijgt nu erg en is behoorlijk onrustig. Ze blijft staan en lopen door de huiskamer en ik durf nu niet meer zonder lampje en handdoek met haar mee naar buiten te gaan! Het moment van geboorte komt langzaam dichterbij denk ik.

03.10 uur,

Voor alle zekerheid heb ik alvast de verwarming een graadje hoger gezet...

03.30 uur;

Kimba krijgt de eerste perswee! Op mijn bed!!

Ik vervolg op de pagina geboorte

 

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2016