5 weken

16 april,

Een goede morgen, onze pups zijn vandaag 5 weken oud!

In de afgelopen week zijn ze niet alleen weer ruim over de kilo gegroeid, maar tevens in hun gedrag weer wat meer echte hondjes geworden.

 

Tijdens jullie eerstvolgende bezoekje zullen jullie merken dat de pups al heel ondernemend en nieuwsgierig zijn geworden. Met een beetje geluk tref je ze even klaarwakker en zal je door de hele meute "ingebouwd" worden. Net als kleine kinderen ontdekken pupjes alles met hun mondjes. Toch wil ik er even op wijzen dat wij in de nestperiode het bijten/knabbelen op onze handen zoveel mogelijk willen voorkomen/afleren. We vragen hierin dan ook even jullie medewerking om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Want onze inspanningen zullen anders alweer heel snel teniet worden gedaan, en dat zou jammer zijn. Nu is het nog leuk, maar je zult merken als de pups wat groter zijn dat het erg pijnlijk en vervelend kan zijn als ze er een gewoonte van hebben gemaakt om in handen te mogen bijten. Nu is het nog zacht knabbelen/sabbelen, maar dat zal in de loop van de komende weken gaan uitgroeien naar stevig happen als je dat niet een beetje probeert in te dammen. Zeker voor de mensen met kleine kinderen wel zo prettig als we samen eenzelfde afspraak maken en de pupjes in ieder geval niet motiveren om in onze handen te laten bijten. Dit houdt dan eigenlijk gewoon in dat je niet met je vingers/handen vlak voor hun gezichtje moet gaan bewegen, want dat nodigt uit tot bijten/happen in de vingers. Zo ziet u dat we ook al bezig zijn aan een stukje opvoeding. En net als met alles in de groeifase en opvoeding van pups is het gewoon een kwestie van logisch nadenken bij al wat je doet..

Het optillen van de pups mag vanaf nu, maar... enkel even in overleg met mij. Vlak na het eten mag een pup namelijk niet opgetild worden, en ook wil ik jullie even voordoen hoe je een newfoundlanderpup op moet tillen. Dat kan je namelijk niet zomaar doen, en er is een bepaalde manier/tactiek voor, die moet voorkomen dat er een verkeerde druk op de gewrichten wordt uitgeoefend. Vraag het dus altijd even of en hoe je de pup op mag tillen. Indien een pup gaat tegenstribbelen is hij niet op zijn gemak en heb je hem verkeerd vast of moet hij plassen. In dat geval de pup voorzichtig en gelijkmatig op 4 pootjes weer neerzetten.

 

17 april,

De dag begon vandaag met een uitgebreide kam en borstelbeurt, en met lekker buiten spelen. Er was weer zoveel nieuws voor ze te ontdekken, nieuw speelgoed en een nieuw plekje op de puppyspeelplaats. Morgen gaat die ook nog wat groter gemaakt worden, zodat onze pupjes dan ook neusje aan neus kunnen met onze andere honden! En in de namiddag kwamen onze puppybaasjes weer op visite, maar daarover morgen meer. Voor vandaag enkele foto's en morgen volgen de filmpjes!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

18 april,

Gisteren was het weer tijd voor visite! Alle puppouders waren er, en het was erg leuk dat ze nu allemaal kennis met elkaar hebben gemaakt. Het was nu dan ook lekker druk voor onze pups, en ze zijn volop bewonderd en geknuffeld. Het was leuk om jullie reacties te zien na een week hard groeien! Voor vandaag de filmpjes van het buiten spelen op de puppyspeelplaats gisteren, en twee collages van het puppybezoek. Bedankt weer allemaal voor jullie gezellige bezoekje!

 
 

 

 

 

Misschien leuk om eens te zien hoe mama Silke en tante Kimba er als pup van ongeveer dezelfde leeftijd uit zagen. Zie de foto beneden.

Overigens maak ik binnenkort alvast de pagina "Dekking en dracht" voor Kimba aan in dit puppydagboek, zodat de mensen die voor Kimba op onze puppylijst staan Kimba al een beetje kunnen gaan volgen!

Een fijne maandag, en tot morgen!

 

19 april,

Nieuwe vriendjes!

Met de mechelse herder Judy hadden onze pupjes inmiddels al een keer kennis gemaakt, en vanmorgen hebben ze weer eventjes met haar samen mogen zijn. Maar een hond met ruw haar en een lange natte baard (die ook nog net door het natte gras en het zand is gerold) is weer heel anders, en deze hond  heeft ook weer een ander gedrag dan een herder. Ginger is zelf nog een pup van nu net 5 maanden, maar ze mocht omdat ze zich zo ontzettend lief en rustig gedraagt (heel graag!) bij onze pupjes kennis komen maken. Ze vonden het erg leuk, en wij genieten ook van alle leuke nieuwe ervaringen.

Voor vandaag dan foto's en filmpjes van opnieuw kennismakingen met "anders dan wijzelf"!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ginger was wel een beetje vies van het natte gras en het graven in het zand. Toch ook maar een foto neerzetten zoals ze eruit ziet als ze netjes is: hier is ze aan het spelen met Nena ;))

 

20 april,

Gisteren zijn onze pupjes gechipt! Daarbij wordt er tegenwoordig door de Raad van Beheer ook DNA van pups en ouderdieren afgenomen en geregistreerd, op dit moment enkel nog t.b.v. afstammingscontrole. Bepaalde ziekten worden tegenwoordig ook al middels DNA getraceerd, zoals bijvoorbeeld Cystinurie, die verplichting hanteert de rasvereniging al heel wat jaren, en inmiddels is deze ziekte vrijwel geheel uitgebannen omdat het bij Cystinurie zo is dat vrije ouderdieren uitsluitend vrije nakomelingen geeft. Gelijktijdig met de stambomen zullen we dan ook van alle pups en van Silke het DNA certificaat ontvangen, papa Mocca heeft eerder al een DNA onderzoek gehad. De pups waren allemaal heel flink, en ik denk dat ze er nauwelijks iets van hebben gemerkt. Natuurlijk kwam dat doordat ze heel vast lagen te slapen want ze hadden allemaal lekker buiten gespeeld. Ook het afnemen van het DNA hield weinig in, een klein borsteltje wordt daarbij over het slijmvlies van de wangen gehaald, het voelt wellicht niet veel anders dan een zacht tandenborsteltje. Hiermee zijn dan ook officieel de namen aan onze pups gekoppeld! Lekker vroeg met 5 weken, mogelijk zijn de stambomen dan al binnen voordat onze pups naar hun nieuwe baasjes gaan!

Voor vandaag de foto's van het chippen en de DNA afname door de buitendienstmedewerkster van de Raad van Beheer. De foto's en filmpjes die ik maakte van het buiten spelen heb ik in een filmpje gezet. Vanwege de muziek wel dan even de indexpagina van het puppydagboek wegklikken of de muziek op die pagina even uitzetten. Veel kijkplezier en tot morgen!

Chippen
 
DNA afname
 
Kusje d'r op!
 
Lekker naar buiten!
 
 
De film met de levende beelden
 
De film met de foto's

 

 

21 april,

Het wordt een prachtige dag, ze zeggen zelfs de mooiste en warmste dag van de week! Dus dat wordt genieten en al vroeg de buitendeur lekker open, pupjes misschien zelfs de hele dag lekker buiten in de frisse lucht. Alhoewel... in alle vroegte kwamen ze mest rijden op de wei achter ons huis. Lekker Lentebriesje komt gelijk onze kant op... hahaha, ik hou van het buitenleven, behalve op zulke dagen!

Verder voor vandaag zomaar enkele foto's van gisteren en vanmorgen. Onze pupjes hebben nu lintjes aan hun halsbandjes gekregen. Ik herken ze wel op de foto's maar voor jullie is dat nu wellicht iets gemakkelijker. Alle kleurtjes zijn hetzelfde gebleven, alleen heeft Rosalie nu een roze lintje, en Camée heeft weer rood zoals haar geboortebandje.

Fijne dag allemaal!

 
 
 
 
 
 
Betrapt! (op knoeien in de waterbak..)
 
 
 

 

22 april,

Vandaag is het wederom heerlijk weer, en onze pupjes hebben vrijwel de hele dag buiten vertoeft. Mama Silke heeft tussen de voedingen door zelf op haar kindertjes gepast, dus intussen kon ik lekker een hond gaan kammen. Aan het einde van de ochtend mochten ze nog even op het gras spelen, en hebben ze (aan de andere kant van de omheining) ook kennis gemaakt met de andere honden. In het begin wat spannend en een klein beetje eng, zeker omdat Bruun maar op bleef springen van enthousiasme. Maar dat was al gauw over. Don Juan heeft verstoppertje gespeeld, ik heb daar 2 filmpjes van gemaakt, die plaats ik vandaag en de foto's volgen morgen in een nieuwe week: 6 weken!

Voor nu een collage van hun lunch gisteren: Ready... set... GO!!

 

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2016