1 week

19 maart,

Vandaag zijn onze Newfybaby's één week oud!

De eerste spannende dagen zijn hiermee getrotseerd. Mama Silke heeft zich tijdens de bevallling al ontpopt tot een geweldige lieve en zorgzame hondenmama, en haar baby's worden met liefde en zorg omringd en komen in geen enkel opzicht iets tekort. Toch zijn die eerste dagen zo spannnend, maar alle pupjes zien er blakend gezond uit, drinken geweldig en groeien goed. Weer iets om trots op- en dankbaar voor te zijn. We gaan de volgende fase in! Geniet mee van deze volgende levensweek...

Silke begint er een beetje meer gerust in te zijn dat ze ook best even een uurtje buiten de werpkist kan verblijven. Ze was er de eerste dagen continue in te vinden, belangrijk ook natuurlijk voor het op gang komen van de moedermelk en de continue verzorging en warmte die pasgeborenen nodig hebben. Maar nu neemt ze wat vaker afstand van de nestbak en gaat er dan naast liggen slapen. Dat neemt niet weg dat ze in het begin bij ieder kreuntje of piepje overeid schoot om te gaan kijken, maar ook aan alle babygeluidjes begint de mama te wennen en is ze bij normale geluidjes wat minder alert zodat ze gewoon kan blijven liggen als er niets aan de hand is. Ze neemt zo af en toe een kleine time-out. En dat mag, want het is toch een heel gezin dat ze te verzorgen heeft!

Om ervoor te zorgen dat dit voor haar niet te belastend wordt heb ik besloten de pups in de afgelopen twee dagen een beetje te laten wennen aan het flesje. Eénmaal per dag krijgen ze nu een beetje puppy (geiten)melk uit het flesje, niet zozeer om te al bij te voeden, maar om wat gewenning te creëren aan de fles en de speen. Want indien ze straks toch bijgevoed gaan worden dan is het heel gemakkelijk en beter dat ze er al aan gewend zijn. En ook dit ging allemaal prima! Ze vinden het heerlijk, en mama Silke vond het buitengewoon interessant. De melk ruikt lekker zoet en zij komt dan ook graag mee helpen om de restjes op te slurpen.

Enkele fotocollages van onze pupjes en hun mama van de afgelopen 2 dagen, en als afsluiter van de update van vandaag een filmpje van gewoon wat leuke momentjes.  Veel kijkplezier en een fijn weekeinde gewenst!

 

 

 

 

20 maart,

De namen voor de pups zijn bedacht!

We zijn er erg mee in onze nopjes. Ze zijn inmiddels doorgegeven aan de Raad van beheer, van waaruit de stambomen voor de pups worden uitgegeven. De namen moeten daar binnen 10 dagen na de geboorte binnen zijn, dus werd het tijd. Meestal is het wel moeilijk om leuke namen te bedenken, maar we komen er altijd weer helemaal uit. Overigens zijn dit de stamboomnamen, indien de nieuwe baasjes een zelf verzonnen roepnaam willen geven mag dat uiteraard!

 

21 maart,

TROTS...

Camée v.d.Turfhoeve, 8 dagen oud
Zij is de 7e generatie v.d.Turfhoeve uit eigen bloedlijn/fok op rij.
De lijn van moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder en nog 3 generaties verder terug bevat in één lijn:
Camilla v.d.Turfhoeve JW'93 (stammoeder), NL.&Lux.Kamp.Ariadne v.d.Turfhoeve, Noa v.d.Turfhoeve, Camée v.d.Turfhoeve, Janis Joplin v.d.Turfhoeve, Quirine v.d.Turfhoeve en opnieuw weer Camée v.d.Turfhoeve, die deze lijn (of een van haar zwarte nestzussen) hopelijk bij ons weer kan voortzetten. Ben trots op deze tevenlijn die in één lijn terugvoert naar onze allereerste Newfoundlanderteef 25,5 jaar geleden. In de stamboom van Camée en haar nestgenoten zitten in 7 generaties nog vele "v.d.Turfhoeves" meer en tevens diverse outcrossen en aangekochte reuen uit niet of weinig verwante bloedlijnen.
Uiteraard zal het nest van Kimba mocht zij drachtig blijken exact dezelfde betekenis voor ons hebben, daar zij een nestzus van Silke is. We hopen het... want dan hebben we hiermee opnieuw perspectief voor onze Newfytoekomst! Hoe blij en trots je als fokster nu dan ook bent met deze kleine nieuwe wereldburgertjes! Overigens zegt bovenstaande nog niets over onze nestkeuze, die bepalen we pas aan het einde van de nestperiode.

Intussen ontwikkelen onze newfykinderen zich verder. En gisteren heb ik de allereerste echte stapjes op foto kunnen vastleggen! Uiteraard niet om al op ontdekkingstocht uit te gaan, maar om zo vlot mogelijk bij mama Silke te komen om zich tegoed te doen aan de moedermelk, of om zich af te zonderen naar een plekje waar ontlast kan worden, want nu begint langzamerhand ook de zindelijkheid.

Met de oortjes en oogjes nog stevig dicht, die ontluiken pas in deze levensweek. Kijk eens hoe dapper!

 
 
 

Ik heb gisteren nog veel meer leuke foto's gemaakt, maar die krijgen jullie (puppyouders) bij de wekelijkse toezending van de foto's toegestuurd. Voor vandaag nog ééntje van mama Silke, die voortaan ook al vaker blijft zitten tijdens het voeden.

 

22 maart,

En dan kunnen ze plots allemaal lopen!

Terwijl ik gisteren even met de andere honden naar de speeilweide ben gelopen had ik mama Silke achter het hekje in de keuken gezet. Toen ik na een paar minuten terug kwam waren ze allemaal aan het rondstruinen. Wat een guitig gezicht was dat. Heel gauw de camera gepakt om het voor jullie te filmen, en al hadden ze hun gymnastiekles volgens mij al voor het grootste gedeelte achter de rug, gelukkig heb ik toch nog wat kunnen vastleggen. Maar het grootste gedeelte van de dag liggen ze nog in dromenland... (filmpje 2)

Veel kijkplezier!

 

 

 

23 maart,

Allereerst bedankt aan onze puppyouders voor jullie lieve berichtjes! Ze hebben ons erg goed gedaan en enorm gesteund.

De dag van gisteren was voor mij en ons gezin erg zwaar en buitengewoon zenuwslopend. Voor diegenen die nog niet op de hoogte zijn even een korte uitleg; Bij mijn man werd in oktober j.l. een grote tumor in de maag en slokdarmkanker vastgesteld. Er volgde een moeilijke periode voor ons gezin, en uitindelijk heeft hij na enkele chemo's gisteren een zware operatie ondergaan waarbij de gehele maag en gedeelte van de slokdarm verwijderd zijn. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen in de andere belangrijke organen of het buikvlies, zodat er ook daadwerkelijk geopereerd kon worden. Gisteren tegen de avond ben ik al op bezoek gegaan en alles was goed verlopen. Hij ligt wel nog op de intensive care met alle toeters en bellen, maar de operatie is gelukt. De dunne darm is boven verwachting toch aan de slokdarm gezet kunnen worden, hetgeen hem nu dan ook meerdere zware operaties bespaart! Nu gaat er nog een periode van herstel en een drietal chemokuren volgen, en dan is hopelijk alles achter de rug. Maar eerst hopen dat er geen complicaties optreden en het herstel goed verloopt, want het was een zeer zware ingreep, die in feite net zo gevaarlijk is als de ziekte zelf. Maar tot dusver hele goede en hoopvolle berichten! We zijn dolgelukkig en zo dankbaar. De toekomst ziet er heel hoopvol uit.  Van onze pupjes heb ik veel afleiding kunnen krijgen, gelukkig want dat maakte deze spannende periode draaglijker. Maar ook hebben we zo ontzettend veel lieve reacties en warme woorden mogen ontvangen van onze vele Newfykennissen, collega fokkers en hondenbaasjes. Dank jullie wel allemaal, wat heeft het ons goed gedaan!

En dan nu over tot mama Silke en haar pups. Ze groeien op mama Silke's moedermelk nog hartstikke goed en ruim  voldoende, zodat ik het geven van een flesje beperk tot eenmaal daags een klein beetje om straks speenverwarring te voorkomen mochten ze toch plots bijvoeding in de vorm van een flesje nodig hebben. Hun ontwikkeling zal in de komende dagen razendsnel gaan, want hun oogjes gaan ontluiken, en hun oortjes zullen enkele dagen later volgen. Dan kunnen ze echt contact gaan leggen. Het is een prachtig gezicht, en ik heb het op een foto vast kunnen leggen. Voor vandaag dan een collage van foto's van 2 dagen geleden en gisteren, en enkele losse fotoá van vandaag. De geboortegewichten zijn nu op dag 11 ook ruimschoots verdubbeld. Kortom, het gaat harstikke lekker en helemaal naar wens met onze pups en hun mama!

 
 
 
 

24/25 en 26 maart,

Eindelijk weer tijd voor een update!

De afgelopen dagen ben ik te druk of te moe geweest om een stukje te schrijven. Nu dan maar een hele grote update met een heleboel foto's. En er is ook een heleboel gebeurd in de afgelopen 3 dagen. Onze pupjes kunnen allemaal zien, en vandaag 26 maart kunnen ze ook al een beetje horen. Mama Silke heeft gezelschap gekregen van Kimba, ze mag vast komen mee oefenen, en Silke is zo ontzettend lief en tolerant tegenover haar zus, je zou denken dat ze het juist heel erg leuk vindt dat ze haar in de kraamperiode komt vergezellen. Voor Kimba is het erg interessant dat haar zus pupjes heeft, maar na de eerste snuffels en knuffels laat ze ze verder heel goed met rust en volgt ze alles op gepaste afstand. Geweldig om te zien!

En we hebben meer goed nieuws, want Nena is loops geworden, en zij zal door onze jongste import reu Bamse (Intermezzo von Widdersdorf) gedekt gaan worden. We hebben nog maar juist op tijd alle uitslagen van Bamse binnen. De puppyplanning op onze website is inmiddels aangepast, en dit is wellicht goed nieuws voor de mensen die op een zwarte pup van ons hoopten.

 

En hierbij dan een aantal foto's van de afgelopen dagen. Veel kijkplezier en tot gauw in de volgende levensfase: "2 weken"!

Honger! Waar is mijn mama... (?)

 
Het lopen wordt al fink geoefend!
 
 
 
Ga van mijn rug af zus, zo kan ik niet naar mama en ik heb honger!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kimba komt kennis maken... en Silke vindt het helemaal prima zo.
 
Vrijdag heeft Kimba haar eerste CHV prikje gehad. Nog 3 weken te gaan tot haar echo, zo spannend!

Lekker genieten van die twee mama's samen. Wat zullen de pupjes nu goed opgevoed gaan worden :-))))

 
 
Lekker knuffelen met Ricardo (foto boven), en op de foto beneden kijkt Kimba toe hoe Silke haar pupjes voedt.

 

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2016