31 augustus,

Onze pups zijn al bijna toe aan de kamerkennel. Deze week begint nog met een verslag vanuit de werpkist, maar zal eindigen met een verslag vanuit hun nieuwe puppyverblijf. Die zal ongetwijfeld ergens tegen het weekeinde opgebouwd worden, en onze weekeindvisite zal de pups dan ook in hun nieuwe onderkomen kunnen bewonderen. En de pups zullen de hele huiskamer rond kunnen kijken, want deze krijgen ze voor wel bijna de helft tot hun beschikking! Van de opbouw zullen jullie via het dagboek getuige kunnen zijn, en van hun eerste stapjes daarin en hun verdere ontwikkelingen deze week ook. Veel plezier in deze gloednieuwe week!

 

Mama? Maamaaaaaaaa......

 
Prachtige "gloednieuwe" oogjes!
 
 
 
Teefje oranje:
 
De bruine dames:

 

1 september,

Gisteren hebben onze pupjes een waterbakje gekregen. Hierdoor kunnen ze nu leren dat drinken (en straks eten) ook van "omlaag" kan komen, en dat is best even wennen. Ze zoeken nog altijd "omhoog". Het was gisteren erg broeierig warm, en in de late avond hadden de pups voor het eerst echt wat last van de warmte. Ze hadden al vrij snel door dat ze het water konden drinken en enkel pupjes hebben in de warme nacht gebruik gemaakt van de waterbak om heerlijke verfrissing te zoeken en op de rand en met hun snoetje half in het water te hangen.  De nacht zijn ze daarmee goed doorgekomen, en vanmorgen was het heerlijk afgekoeld, zowel inhuis als buitenshuis. En omdat ze nu dan al zo goed weten hoe ze uit het bakje kunnen drinken kregen ze vanmorgen hun allereerste vastere voeding voorgeschoteld: het eerste "bordje" pap! Hoe dat allemaal verlopen is gebruik ik voor de update van morgen. Voor nu wat foto's van gisteren. Van de pupjes en hun drinkbakje, en een tweetal foto's van hun flesjein de namiddag.

Tot morgen!

 
 
 
 
 

 

2 september,

Vandaag trakteer ik jullie op een groot aantal foto's, want het papfestijn van gisteren was toch wel zo'n belevenis dat deze foto's veel te leuk zijn om niet te plaatsen. Hun allereerste hapje vaste voeding kregen de pups in 2 puppyschalen voorgeschoteld. Uiteraard rook de pap, gemaakt van puppy(geiten)melk en rijstebloem, zo lekker dat ze er volledig doorheen walsten! haastige spoed is zelden goed... maar dit kun je helaas niet uitleggen aan een stel pups met een gezonde honger. Het leverde weliswaar een stel leuke foto's en met pap besmeurde puppies op, maar de pups vonden het geweldig. Uiteraard heb ik de "kliederboel" op foto en film vastgelegd. Het schoonmaken van de werpkist en de pups kosstte beduidend meer tijd dan het maken van de pap en het voeren van de pups. Ach.. het hoort erbij, en eigenlijk is het achteraf toch wel lachen om hun papfestijn.

Veel kijkplezier gewenst!

 

Wakker worden Spikey.. de pap is klaar! Het begon allemaal eigenlijk heel normaal... een schone pup, en een keurig bord pap.

Maar in no-time zag het er allemaal heel anders uit!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In het onderstaande filmpje was het papfestijn al in volle gang, eigenlijk was het al bijna voorbij, en het is ook een beetje hectisch gefilmd omdat er een paar pups vol met pap besmeurd aan de achterkant over mijn benen gingen lopen. Een klein fiasco, maar toch wel leuk voor jullie om te zien denk ik. Zo krijgen jullie toch een beeld van hoe e.e.a. er aan toe gaat met zo'n eerste kennismaking van de pups met  hun eerste bordje pap.

En dan nog een paar foto's van de nachtelijke voeding. Nog altijd wil Dropje haar pups een nachtvoeding geven. Meestal zo rond de klok van 3 uur/half 4. Omstreeks half 5 kan ik dan ook weer in mijn bedje kruipen en proberen nog wat te slapen. Meestal lukt het wel. En zo heb ik op dit moment dan toch nog een (onderbroken) nachtrust van zo'n 4,5 uur in totaal, want om 00.30 uur hebben ze hun laatste voeding gehad. Het kan ermee door, maar ik zal toch blij zijn als ik eenmaal weer een normale nacht kan doorslapen.

 
 
 

Tot morgen!

 

3 september,

Gisteren hebben onze newfybaby's dan ook hun eerste echte maaltijd van geweekte puppybrokjes gekregen. En dat ging erin als ... PAP! Gelukkig was het gevolg van hun geklieder met deze brokjespap heel wat gemakkelijker schoon te maken als de geitenmelk/rijstebloempap. Vanmorgen heb ik enkele foto's en een film gemaakt van hun ontbijt. Samen met resterende foto's van gisteren siert dit onderwerp vandaag ons dagboekje! Veel kijkgenot gewenst, en vergeet vooral het geluid niet aan te zetten tijdens het afspelen van het filmpje. Eventueel kan je de indexpagina van het dagboek wegklikken ivm de achtergrondmuziek.

Nog een knuffel en een kus voordat Ricardo naar school gaat...

 
 
Nog altijd wat papspetters van hun eerste "feestje". Wat er niet uitgeborsteld kon worden slijt dan wel...
 
 
De twee bruine dametjes (foto boven en beneden)
Teefje oranje met een vrolijke snoet:
Rechtop in slaap vallen na de maaltijd...
En dit ruikt zo lekker dat ze er bijna dwars doorheen willen!

De eerste foto is van gisteren, de andere foto's en het filmpje zijn van vandaag.

Gisterenmiddag was er visite. Henriëtte en Arnold kwam helemaal vanuit Terschelling naar hun toekomstige puppenkind op bezoek!

Na het bezoek vielen onze pupjes weer als ene blok in slaap. De wakkere momentjes zijn nog maar heel kort, en je moet een beetje geluk hebben om ze juist tijdens je bezoekje wakker te zien op deze leeftijd. Maar top dat je de lange rit hebt gemaakt.

 
 
Lekker smullen!
Maar ook dit is nog echt een favoriete maaltijd!

 

4 september & 5 september,

Vrijdagavond hadden we weer visite! En nu vond mijn gezin het blijkbaar tijd worden om mama ook op de foto te zetten. Normaal ben ik diegene die de foto's maakt, en eigenlijk houd ik er ook niet zo van om zelf op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. Maar ik ontkom er niet aan... dus dan ook maar eens een foto van mij in de nestbak bij de etende Dropjes! Niet op mijn paasbest, ik ben "verkleurd"(aan een haarverfje toe) en vertoon naar mijn idee toch wel de vermoeidheid en het slaaptekort van de afgelopen 4 weken, maar ben wel dolgelukkig met deze prachtige pupjes van Drop en Hummer. Voor vandaag nog een aantal foto's van afgelopen donderdag en vrijdag. Morgen meer nieuws over vandaag... want vandaag staat er een spannende gebeurtenis te wachten, en dat gaat zeker op de foto en film vastgelegd worden! Voor nu een gezellige zaderdag gewenst en tot morgen!

 
 
De voedingen bestaan uit 4 x daags vaste voeding, en gemiddeld 5 moedermelkvoedingen van mama Dropje.

Hier beginnen ze aan hun 2e keer brokjespap. En dat gaat al heel keurig! Mama snoept de restjes op.

En het meest favoriete toetje ooit: drinken bij mama Drop!
 
"mijn mama is de allerliefste..."
 
 
Een paar keer per dag gaan ze al samen spelen. Tot dusver nog zonder geluid, maar daar zal wel snel verandering in komen:
 
 
 
 
 
Heb jij ook al tandjes? Laat mij eens kijken...
 
Lekker knuffelen op de bank. Wat een leven ....
 

 

 

6 september,

Gisteren heb ik de puppykennel geplaatst. Het was weer een hele "operatie" om de werkist met pups aan de kant te schuiven, de meubels allemaal bij elkaar te plaatsen, mijn bed uit elkaar te halen en dan pas te kunnen beginnen aan het echte "werk": het leggen van de rubber vloer en het plaatsen van de puppypanelen.

Belangrijk om te weten voor onze puppyouders:

De rubberen vloer zorgt ervoor dat onze pupjes goed GRIP hebben met lopen, opstaan en spelen, en ook blijven de grote baddoeken door de fijne ribbels goed vast liggen. Een goede GRIP voor de opgroeiende jonge newfoundlander is in de eerste belangrijke groeifase (tot plm 12 maanden voor reuen en plm. 9 maanden voor teven) van levensbelang! Deze eerste goede start krijgen onze pupjes hier, maar jullie als puppyouders zullen voor jullie pup voorafgaand aan zijn of haar komst ook zorg moeten dragen voor een stroeve vloer, die (overal!) goed grip geeft en ook voor natte voetjes nooit glad zal kunnen zijn. De belangrijke groeifase kan maar éénmaal doorlopen worden, en gemaakte fouten dus nooit teruggedraaid worden. Zorg dus voor een vloer met goede grip. En heb je ook maar de geringste twijfel? Leg er dan een vloerbedekking over, maar wel tot in de kieren dicht. Want een Newf zal altijd de koelste plek opzoeken om te slapen, en als je een klein stukje open laat zal hij juist daar gaan liggen en met het opstaan dus toch te glad zijn. Losse vloerkleden zijn dus niet geschikt, de vloer moet volledig dicht liggen. Overal waar de jonge hond mag lopen en komt te lopen. Een kleine samenvatting in beeld van mijn inspanningen gisterenmiddag. Mams keek toe of het allemaal correct verliep:

 
En dan mocht ons grut verhuizen van de werpkist naar de puppykennel.
 
 
gelukkig was mama Dropje erbij om te hun nieuwe verblijf te laten verkennen. Heel eventjes was het vreemd, maar al gauw gingen de eerste pupjes parmantig op pad en werd er nieuwsgierig on het rond gekeken. Ook hebben ze voor het eerst kennis gemaakt met de stofzuiger. Alles verliep rustig en goed. Vanaf nu kunnen ze dus alles wat er in huis gebeurt zien en meemaken. Maar ook voor ons is dit een geweldig leuk gezicht. De kleintjes zijn er zo echt helemaal bij op deze manier! Mama Dropje kan zoals ook met de werpkist het geval was, d.m.v. het openstaande deurtje zelf kiezen of ze bij haar kindjes wil of niet. Maar door middel van de puppyspijltjes ook neus aan neus liggen. En dat geeft zo nu en dan een heel vertederend beeld... Vandaag een heleboel foto's van gisteren, ik heb ze maar in een collage geplakt wat anders werd het wat veel, maar de originele krijgen jullie uiteraard weer toegestuurd via SkyDrive. De foto's van de afgelopen week wordt jullie zo dadelijk weer toegezonden. Veel kijplezier!
 
 
 
En dan is het etenstijd; voor het eerst hun maaltijd nuttigen in de puppykennel, en ook de voeding van mams wordt genuttigd als altijd. Na een uurtje of 2 lijkt het of het nooit anders was... ze zijn volledig ingeburgerd.
 
 
 
Buiten wordt er ook al eens nieuwsgierig gegluurd. Nu de pups in de puppykennel verblijven mogen ook de andere honden eens op visite komen, en de jongste generatie Turfhoeves komen begroeten. Dit vinden allen vast weer heel erg leuk en en een beetje spannend.
 

 

Tot morgen, in een nieuwe levensweek!

 

 

Mededeling voor onze puppyouders:

Beste puppyouders,

Zoals gebruikelijk organiseren wij in onze nestperiode een dag waarop we alle puppyouders bij elkaar willen laten komen. Ik organiseer dan een demonstratie over de vachtverzorging (pup en volwassen hond) en we maken een uitstapje met onze pups.

Normaal gezien organiseren wij dit alles in het weekeinde nadat de pups 6 weken zijn geworden, omdat ze voor een uitstapje ook hun eerste puppyvaccinatie achter de rug moeten hebben. Tussen de vaccinatie en het uitstapje laat ik liefst enkele dage tussentijd, omdat de pups op de dag na de inenting soms niet helemaal in hun hum zijn of zich niet helemaal lekker voelen. Extra inspanning is dan niet gewenst. Op 20 september worden onze Newfybaby’s dan 6 weken, en op maandag 21 september zullen ze dan ook hun eerste puppyinenting krijgen. Vanaf 24 september zou het dus mogelijk zijn om e.e.a te organiseren.

Echter,dit eerste uitstapje en/of de dag voor de vachtverzorging zal helaas niet kunnen plaatsvinden in het weekeinde dat onze pupjes 7 weken oud zijn geworden. In dit betreffende weekeinde (26 en 27 september) ben ik namelijk zowel de zaterdag als de zondag naar de show. Het weekeinde vooraf zijn ze helaas te jong voor een uitstapje, en hebben ze ook hun benodigde vaccinatie dus nog niet gekregen, waardoor we nu genoodzaakt zijn om een alternatief te gaan zoeken. Wij zijn nu van plan om de vachtverzorging en een eerste uitstapje op een doordeweekse dag te gaan organiseren. Wij hebben zelf daarvoor enkele dagen in gedachten en we hopen dat we op een van deze dagen alle puppyouders bij elkaar kunnen krijgen.

Willen jullie mij laten weten op welke van onderstaande dagen het voor jullie mogelijk zou zijn om vrij te maken? We willen dan aan jullie vragen om rond de klok van 11 uur in de morgen bij ons aanwezig te zijn. Beginnend met een demonstratie vachtverzorging, voorts zullen we gezamenlijk hier bij ons thuis lunchen, waarna we bij goed weer in de middag een uitstapje met de pups gaan maken. Indien je meerdere dagen kunt, dit ook heel graag aangeven, omdat we daarmee de kans zullen vergroten om alle puppyouders bij elkaar te krijgen.

* donderdag 24 september

* dinsdag 29 september

* woensdag 30 september

* donderdag 1 oktober

Dit alles ook nog even met een slag om de arm vanwege de nog vast te stellen datum voor het chippen van de pups en de nestinventarisatie van de rasvereniging. Betreft het chippen van de pups krijg ik slechts een dag of 3-4 tevoren bericht daarover van de Raad van Beheer en heb ik niets in te brengen, betreft de nestinventarisatie is er een datum in overleg vast te stellen met de NNFC. Mocht het chippen onverhoopt op dezelfde dag gepland blijken dat kan het zijn dat alles wel op die dag doorgang vindt, maar de tijden dan zullen worden aangepast.

Groetjes, Angelique

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2015