17 augustus,

De eerste spannende week zit erop. Het is altijd afwachten of pasgeboren pupjes de eerste belangrijke dagen goed doorkomen. Drinken ze goed, geeft moeder goed melk zodat ze alle benodigde antistoffen binnen krijgen, en treden er geen complicaties op, vooral nu voor mama Drop na haar keizersnee. Welnu, ik kan zeggen dat alles "volgens het boekje" gegaan is deze eerst cruciale dagen. Alle pupjes zijn levendig, drinken, poepen, plassen en bewegen goed, en met hun moeder Dropje gaat het helemaal perfect. Ze is heel goed aan het herstellen, en eigenlijk kan ik wel zeggen dat het nauwelijks te merken is dat ze een buikoperatie, wat een keizersnee toch echt wel is, ondergaan heeft. De "snee" ligt diep verscholen tussen haar zware melkpakketten, en zodoende kunnen de pups daar niet bij met hun pootjes of snoetjes. Ze geeft geweldig melk, en zorgt vol overgave en zeer liefdevol voor haar kleintjes. Prachtig hoe ze mij in de gaten houdt als ik even weg moet naar de gang, of gewoon even uit haar gezichtsveld. We verzorgen de pupjes samen, en ze voelt zich duidelijk erg nauw met mij verbonden op dit moment. Een heerlijk gevoel, en alles gaat op rolletjes!  Uiteraard worden onze newfybaby's wel bijgevoed met het flesje, want een 8-ling is een behoorlijke zorg voor een moederhond. Maar ik doe dat met heel veel plezier, en de babý's groeien keurig op schema.

Ik heet allen hartelijk welkom in deze nieuwe week. De week die weer allerlei nieuwe ontwikkelingen zal brengen. De pups gaan hun oogjes en oortjes openen en dan zal er een hele nieuwe wereld voor ze opengaan. Ze zullen hun eerste contact gaan leggen met de buitenwereld en het eerste blafje zal te horen zijn. Van "buikschuivertjes" zullen ze zich gaan ontwikkelen naar een heus mini-hondje! Veel kijkplezier gewenst. O ja, ik wil iedereen bedanken voor hun enthousiasme, leuke berichtjes en complimentjes. Heel leuk om te vernemen hoe jullie meegenieten van de vorderingen van onze newfybaby's en hun moeder. Overigens is er een nieuwe pagina toegevoegd in ons puppydagboek: op de pagina Groeitabel is de groei van onze pups wekelijks te volgen.

Lekker knuffelen voor het slapen gaan...

 
 
 
 
 

 

Tot morgen!

 

18 augustus,

Vandaag heb ik de nageltjes van de pups geknipt. Het zoeken met zijn allen naar de tepels van hun moeder gaat aan het begin van ieder voeding met steeds meer kracht en "geweld", en hun moeder moet dat ontgelden met het drukken van al behoorlijk scherpe klauwtjes op haar vel. Nu zijn de nageltjes weer stomp en kan het niet meer zoveel kwaad doen. Het voede gebeurt nog altijd liggend. Op deze leeftijd al vaak door een zittende moeder, maar aangezien de pups in die houding wel bij de keizersnee zouden kunnen komen laat ik Dropje nog altijd liggen. Het kan ook nog best, ze hebben nog plek, al wordt het stilaan wel steeds krapper "aan de bar". Ze groeien als kool, en in de nachtelijke uren zijn de voedingen nog altijd om 24.00 uur, 02.30 uur en 05.00 uur. Iedere voeding en de billetjeswas nadien neemt zo'n minuut of 20 in beslag.  Door  consequent erbij te blijven en ervoor te zorgen dat alle pups tijens het toeschieten van de melk goed aanliggen, en niet wegschieten of weggeduwd worden mag ik zeggen dat het nest zich heel mooi in gewicht ontwikkelt. Vooral teefje paars, dat het lichtste van geboortegewicht was,heeft zich volop in de race gegooid en een flinke spurt gemaakt. Op het moment van deze update scheelt ze nauwelijks nog met teefje oranje.

Veel plezier weer met de foto's en het filmpje, en tot morgen!

 
 
 
 
 
 
 
 

 

19 augustus,

Geen goede berichten over Nena vandaag ... Inmiddels heb ik iedereen die hoopvol wachtte op haar bevalling en op een pup van Nena een email verzonden waarvan hier een gedeelte van de tekst;

Helaas mag het op een of andere manier voor Nena toch allemaal niet mee zitten. Zo blij als we waren met de echo en de bevestiging dat ze toch weer drachtig mocht zijn, zo’n donderslag was het nu om bij nader onderzoek vast te hebben moeten laten stellen dat zij haar dracht inmiddels heeft geresorbeerd. We zijn er even helemaal stil en heel verdrietig van, want ondanks dat Nena niet veel dikker werd, zijn haar melkpakketten gigantisch ontwikkelt, en gedroeg ze zich toch ook wel erg zwanger. Diegenen die haar onlangs nog “live” hebben gezien weten wel dat ze niet zo zwaar was als Dropje, dat was ook ons uiteraard niet ontgaan, maar met de gedachte dat ze wellicht maar een klein nestje zou krijgen, van zich al minder “hangbuik” had als Drop, en we volledig af gingen op wat we op de echo hadden gezien, hadden we nu dan totaal niet verwacht dat zij helemaal geen pupjes zou gaan krijgen. Uiteraard voor ons nu een hele zure appel, maar ik besef des te meer ook dat het voor diegenen die voor haar op de lijst stonden ook wel een hele grote teleurstelling zou zijn. Een kennis van ons schreef mij: “Het belangrijkste is toch Nena, en daar kan niemand toch wat aan doen dat het niet de verwachtingen heeft gehad die wij mensen graag willen...”  Ik sluit me hierbij aan. Voor Nena is het buitengewoon vervelend. Ze piept om de pupjes van Drop als deze “huilen”. Ik als fokster ben inmiddels wel een klein beetje afgehard door de teleurstellingen, maar wat leg je uit aan een dier? Ik weet ook, mede uit ervaring, dat een dier niet kan nadenken en overdenken, ze zal het als haar melkproductie weg is weer volledig vergeten zijn. Overigens voelt ze zich verder helemaal prima, treurt niet, eet nog altijd als een paard, en dat zullen we nu een beetje moeten gaan temperen, en rende daarstraks alweer achter een konijn in de speelwei. Het komt allemaal vast gauw weer goed. Jullie nu dit bericht overbrengen was de volgende brok in mijn keel. Ik moet het even per email doen, dat kan even niet anders omdat anders toch de tranen gaan vloeien..

 

We gaan nu dus verder in dit dagboekje met enkel de Dropjes en hun mama. Voor Nena sluit hier vandaag het boek. Over onze plannen op korte termijn zijn de mensen van onze puppylijst in de email die ik verstuurde ingelicht. Ik hoop dat ik een volgende keer weer goed nieuws mag brengen, hoop ook van harte dat zij op onze in werking zijnde plannen met Kimba en Silke willen blijven wachten, en uiteraard dat we hen dan uiteindelijk al vrij snel met een pup van Kimba of Silke blij mogen maken. Ik laat me in ieder geval niet volledig ontmoedigen en start met goede moed nu het volgende traject.

Later vandaag volgt er nog een update over de Dropjes.

 

En dan tijdens de nachtvoeding van 02.00 uur toch nog maar even een update van de Dropjes gemaakt:

Wat doen zij het fantastisch. Ze groeien als kool, en hun mama is zo ontzettend lief en toegewijd. Vanavond zag ik al een inimini glinsterspleetje bij sommige oogjes. Dat betekent dat ze gaan ontluiken! Wat zullen ze vanaf dat moment gaan veranderen! Het bruine teefje mintgroen deed ons van meet af aan denken aan Olleke. Olleke is de grote (half)zus van deze pupjes. Zij is het zonnestraaltje en het komiekje van huize v.d.Turfhoeve. Ook zusje Mintgroen leek van begin af aan iets komisch over zich te hebben, en werd hier al snel de "mini-Ollie" genoemd. Telkens is er wel een grappig tafereeltje of komische situatie rondom haar. Maar vanaf gisteren hebben de kinderen haar omgedoopt tot "Spiky", wellicht vanwege haar mintgroene "prikband". Op de een of andere manier is haar bandje zo gerafeld dat ze er nu een beetje anders uitziet... zo grappig. Maar in mijn ogen zou het zomaar ook een Hawaï-krans kunnen lijken. Zie erin wat je wilt, maar grappig blijft ze. Verder is kleintje "paars" geen kleintje meer. Ze heeft met een dappere spurt een gerichte inhaalmanoevre gemaakt. Zie beneden hoe flink ze dat heeft gedaan. Niet enkel haar paarse bandje is gelijk aan papa Hummer destijds... maar ook in haar uiterlijk zie ik veel terug van haar stoere papa Hummer en forse opa Milos. Niks "kleinje"!

 
de teefjes oranje, roze, geel, lila, paars en mint op een rij:
 
 
teefje paars:
teefje paars en teefje oranje:
teefje mint, reutje groen, teefje lila en teefje paars:
teefje geel en teefje lila:
reutje rood met mama Drop:
 
 

Tot morgen!

 

20 augustus,

Het wordt weer stralend weer de komende dagen. Heerlijk, want dan voel ik mij op de vroege morgen na weinig nachtrust net even een tikje fitter. Tevens vandaag ons weegmomentje even op de foto gezet. Het behoeft weinig tekst en uitleg, onze baby's maken het perfect!

 

 

 

21 augustus,

Nog altijd laat ik Dropje liggen tijdens het voeden. Binnenkort mogen de hechtingen van haar keizersnee eruit, en dan mag zij ook blijven zitten tijdens het voeden.

Normaal gezien had ze dat volgens haar instinct al lang gedaan, maar veiligheid v.w.b. de hechtingen stond nu voorop.

En of ze het zelf aanvoelt gaat zij telkens ook braaf en zonder tegenwerking liggen om haar pups te laten drinken. Werkelijk alles gaat hier op rolletjes met de pupjes en hun mama.

In de komende dagen zullen ze heel snel gaan veranderen en ontwikkelen, want bij enkele pups zijn de oogjes al bijna open, en de eerste stapjes worden ook al gezet! Maar daarover in de komende dagen meer..

Voor nu nog enkele foto's van gisterenavond en twee foto's van vanmorgen vroeg; mama Dropje tijdens een intiem momentje met teefje geel.

Tot morgen!

 

 

 
 
 
 
 

 

22 augustus,

Een officiële mededeling voor onze a.s. puppyouders:

Wij willen onze eerste puppybezoekjes gaan inplannen! Uiteraard willen we het voor mama Dropje en ook wel voor onszelf nog een beetje rustig houden. Dit betekent dat iedereen welkom is, maar wel verspreid over een aantal dagen, en het zullen ook aparte bezoekjes moeten zijn. Dus iedere familie even apart een nog niet al te lang bezoekje. Anders wordt het voor de kersverse mama te vermoeiend en dat zou ten koste gaan van haar geweldige melkproductie. Dat willen we uiteraard voorkomen. Zoals het er nu uitziet zouden wij jullie eerste bezoekjes willen inplannen op aankomende donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Het zou fijn zijn als we op iedere dag een bezoekje konden inplannen, zodat we het mooi verspreid hebben, en ook de rest van de betreffende dag weer alle rust in de kraamkamer kunnen creëren. Willen jullie mij laten weten wat jullie mogelijkheden zijn? Graag even per email de dagen dat je kunt komen doorgeven, dan kan ik hier een planning maken en jullie terug antwoorden welke dag ik voor jullie in gedachten heb. Voor wat betreft dit eerste bezoekje zal op de genoemde dagen één bezoekje ingepland kunnen worden tussen 15.00 en 16.00 uur, en één bezoekje tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Ik zie heel graag jullie mogelijkheden via de email tegemoet!

Voor vandaag verder enkele foto's van ons groeiende puppygrut. Veel plezier met kijken en tot morgen!

 
 
 
 

 

23 augustus,

Vandaag zijn onze berenkindertjes alweer 2 weken oud! Wat vliegt de tijd...

We zijn zo overgelukkig met dit nestje, het laatste nestje van mama Drop, die bewezen heeft een fantastische vererfster te zijn, bewezen heeft een geweldige hondenmama te zijn, en bovendien de moeder is van het enige nest dat wij zelf ooit zullen kunnen krijgen van de prachtige reu Philos v.d.Turfhoeve (Hummer). Vanwege zijn verwantschap via (o)pa Milos met onze andere teven zullen wij hem spijtig genoeg tot in de verre toekomst niet meer kunnen gebruiken. Wat zijn we dankbaar voor deze geweldige nakomelingen, en we zullen dan ook zeker onze hoop voor de Turfhoeve Newfytoekomst vestigen op een van deze Newfymeisjes. Heerlijk! Weer een Newfybaby in huis! We hebben er net zoveel zin in als jullie :-))

Ze hebben nu bijna allemaal hun oogjes open en beginnen al aardig "in de benen" te komen. Dat betekent dat ze flink schuifelen, overeind krabbelen en daarbij afzetten, maar dus ook veel "grip" nodig hebben om zich goed en verantwoord te kunnen ontwikkelen. Ik heb gisterenavond dan ook vloerbedekking in de werpkist gelegd omdat ze tijdens hun wandelpogingen geneigd waren de baddoeken en vetbedden opzij te schuiven waardoor ze op de houten vloer terecht zouden kunnen komen, iets dat natuurlijk te glad zou zijn. Dit werkt perfect; het is lekker stroef en ze kunnen nu naar hartelust oefenen. En als laatste  nog twee filmpjes van gisteren.

Een fijne zondag allemaal en tot morgen in een nieuwe week!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een officiële mededeling voor onze a.s. puppyouders:

Wij willen onze eerste puppybezoekjes gaan inplannen! Uiteraard willen we het voor mama Dropje en ook wel voor onszelf nog een beetje rustig houden. Dit betekent dat iedereen welkom is, maar wel verspreid over een aantal dagen, en het zullen ook aparte bezoekjes moeten zijn. Dus iedere familie even apart een nog niet al te lang bezoekje. Anders wordt het voor de kersverse mama te vermoeiend en dat zou ten koste gaan van haar geweldige melkproductie. Dat willen we uiteraard voorkomen. Zoals het er nu uitziet zouden wij jullie eerste bezoekjes willen inplannen op aankomende donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Het zou fijn zijn als we op iedere dag een bezoekje konden inplannen, zodat we het mooi verspreid hebben, en ook de rest van de betreffende dag weer alle rust in de kraamkamer kunnen creëren. Willen jullie mij laten weten wat jullie mogelijkheden zijn? Graag even per email de dagen dat je kunt komen doorgeven, dan kan ik hier een planning maken en jullie terug antwoorden welke dag ik voor jullie in gedachten heb. Voor wat betreft dit eerste bezoekje zal op de genoemde dagen één bezoekje ingepland kunnen worden tussen 15.00 en 16.00 uur, en één bezoekje tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Ik zie heel graag jullie mogelijkheden via de email tegemoet!

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2015