En met deze eerste update van week 33 gaat de nestperiode van onze Dropjes officiëel van start.

Mama Drop lijkt totaal geen last te hebben van haar keizersnee. Ze voelt zich goed, en geniet met volle teugen van haar pups. Ze is een toegewijd hondenmoedertje en begint al aardig melk te produceren voor haar kroost. Voor ons de taak om ervoor te zorgen dat de pupjes goed groeien en continue de kans krijgen om zich te voeden met de melk van hun mama. Daarvoor moet je bij een Newfoundlander nu eenmaal in de werpkist blijven zitten en het een en ander in goede banen leiden. Iedere pup aan een tepel leggen, en aangezien het 8 pupjes zijn moeten de borsten aan de andere kant even "onderuit gehaald" worden, zodat de pups allemaal tegelijk kunnen zuigen. Dit gelijktijdige zuigen is belangrijk, het bevorderd de melkproductie en maakt ook dat de melk toeschiet d.m.v. het toeschietreflex.  Niet enkel voor de pupjes van belang, maar ook voor de productie van het natuurlijke hormoon oxytocine, welke ervoor zorgt dat de baarmoeder van mama Dropje weer keurig samentrekt tot een vingerdik geheel (bij de hond bestaat de baarmoeder uit 2 hoornen).

Het moet in de eerste week allemaal ieder uur tot anderhalf uur gebeuren. Dit betekent dat ik tussendoor weinig tijd heb (indien ik niet word afgelost) voor andere dingen of zelfs voor mijn broodnodige slaap. we moeten zowel overdag als 's nachts continue bij de werpkist aanwezig zijn, want ook kan een Newfoundlandermoeder niet alleen blijven vanwege het (onbedoeld) doodliggen of vertrappen van de pups, dus moet er continue iemand een oog in het zeil houden (lees: direct toezicht houden). Een hele intensieve en vermoeiende periode dus, waarin het kerverse Newfoundlandergezinnetje boven alles gaat en volledig centraal staat. Ook moet de pas bevallen hondenmoeder dagelijks van achteren gewassen worden omdat zij nog veel vloeit en het dus vanuit hygiënisch oogpunt , zeker met dit warme weer, belangrijk is dat zij haar persoonlijke verzorging krijgt. En na deze eerste inleiding begrijpen jullie dan wellicht dat er niet altijd ruimte en tijd is voor andere dingen dan de verzorging van onze jongste wereldburgertjes en hun moeder. De andere honden vragen ook hun zorg en aandacht, en dus komen wijzelf en ons contact met de buitenwereld nu dan op de laatste plaats... Maar dit met heel veel pelzier want alles komt ten goede van het welzijn van onze baby's!

 

10 & 11 augustus,

Vandaag dan eindelijk de tijd vrij gemaakt voor het uitzoeken van de foto's en het bevallingsverslag! Ik hoop dat jullie er allen van zullen genieten. Wie welke pup krijgt weten we uiteraard nog lang niet, maar ik zorg ervoor dat ze allemaal herkenbaar zullen zijn aan de kleur van hun bandjes. Achteraf zal je dus vrijwel altijd je eigen pup kunnen herkennen. Deze week staat er als extra'tje op het program dat wij de namen voor de pups moeten gaan bedenken. Of we wederom voor de alfabetische volgorde gaan kiezen weet ik nog niet, er wordt hard gebrainstormd! Uiteraard mag ieder zijn eigen roepnaam verzinnen.

Verder kan ik zeggen dat het heel goed gaat met Dropje en haar kleintjes. De melkgift gaat al redelijk de goede kant op, en de melk schiet per voeding al minimaal tweemaal toe. Niettemin ben ik de pupjes bij gaan voeden in de vorm van een flesje. speciale puppymelk op basis van geitenmelk zal ervoor zorgen dat jullie hondenkinderen niets tekort gaan komen. We doen ons best! Voor vandaag (en gisteren) 2 collages van de leukste foto's van deze twee eerste levensdagen:

 

Zo, we zijn weer helemaal bijgewerkt in ons dagboekje!

Rest mij nog te vertellen dat Nena zich wonderbaarlijk braaf, rustig en afzijdig heeft gehouden tijdens de bevalling van Drop. Ben trots op haar!

Tot morgen!

 

12 augustus,

Vanmorgen vroeg zat Nena voor het raam naar de pupjes te kijken. Ze blijft er verbazingwekkend rustig onder. Ze weet dat ze zelf pups gaat krijgen denk ik, en heeft daardoor wellicht geen behoefte om naar de pups van Drop te gaan. Of ze respecteerd Drop en haar kindertjes, zodat ze in alle rust kan zogen en voor haar pups zorgen. Wie zal het zeggen... in ieder geval is het wel handig dat ze zo braaf en rustig is. Voor haar tikt het klokje ook door; nog 6 dagen en dan zal zij wellicht ook bevallen of al bevallen zijn!

 

Met onze kleine Dropjes gaat het uitstekend. Ze zijn goed levendig, drinken allemaal goed (als ik ze tenminste ieder aan een eigen tepel help) en groeien gaat ook prima. Ik kan wel merken dat ik gisteren ben gaan flessen! Maar de moedermelk van hun mama komt ook al geweldig op gang. Samen zorgen we voor de kleintjes. De buik van Dropje heb ik gisterenavond een beetje bloot gemaakt. Veel gemakkelijker zo voor de pups om ook zelf de tepel te vinden, maar voor Drop ook wat frisser met deze warmte. Erg bloot was ze niet gemaakt voor de keizersnee. Voor vandaag enkele foto's van onze prachtige baby's in het ochtendzonnetje, en een van vanavond met zijn allen bij mams aan de borst. En dan een foto van teefje roze en teefje lila tijdens het dagelijkse weegmomentje.

Straks of morgen misschien nog enkele filmpjes van onze Newfybaby's. Eens kijken of het mij vannacht lukt om ze naar youtube te uploaden. Veel kijkplezier, en tot morgen!

 
 
 
 

 

 

13 augustus,

We beginnen de dag van vandaag maar eens met enkele filmpjes:

 

 
 

 

Na iedere voeding: broekje(s) verschonen!

 

 
 
 
 
 

 

 

14 augustus,

De dagen maar vooral de nachten zijn nog altijd extreem vermoeiend. Gelukkig ben ik gisterenmiddag tussen 2 en half 5 afgelost en kon ik in die tijd slapen. Wel tot driemaal wakker geworden van de telefoon, dat was jammer. Vannacht heb ik tot 4 uur in de morgen opgelet, maar toen kreeg ik zo'n zware dip, het ging echt even niet meer. Na het flessen van de pupjes en na hun melkje van mama Drop heb ik toen de werpkist gebarricadeerd met stoelen, zodat Dropje er niet in zou kunnen springen. Vervolgens ben ik toen toch maar op mijn bedje naast de werpkist gaan liggen, en gelukkig heeft Dropje toen tot half 6 naast me gelegen. Anderhalf uur heerlijk kunnen slapen, wat een luxe! Vanmorgen volledig ZOMBIE gevoel. Het moet weer wennen die zware puppykraamtijd...

In de tussentijd heb ik ook de namen voor onze Newfybaby's bedacht. Binnen 10 dagen moeten ze bij de Raad van Beheer zijn ingedien.En dit is het geworden: voor de jongens Yonatan (Jonatan) en Yoshua (Djoshua), en voor de meisjes Yazz-Lynn (Djezlin), Yamée (Djamee), Yaelana (Djelana), Yasmin (Jasmin), Yaelynn (Djellin) en Yanova (Djanova)! Wij vinden het erg leuke namen.

Voor vandaag verder een anatal fotomomentjes van gisteren. De twee bruine meisjes in close-up (morgen enkele andere pupjes) en een foto van de witte "stropdasjes". Enkele pupjes hebben een kleine witte aftekening op hun borstje, iets dat overigens grotendeels zal verdwijnen. Ik ben er erg van gecharmeerd, en hoop dat het pupje van onze keuze strakjes een beetje wit heeft.

En dan nog twee foto's van mams in de werpkist met haar pupjes. Op nde ene foto is te zien dat de pups al aardig gaan rondkruipen. In het echt natuurlijk nog véél leuker om te zien! Ik zal er binnenkort wel een filmpje van maken.

Met Nena gaat alles zijn gangetje. Haar buikje is nog niet ingedaald, alles zit nog op zijn plek en ze houdt rust. Groot gelijk! Het is warm en binnen in de huis/kraamkamer is het heel goed toeven voor de hoogdrachtige Nena en de kersverse moeder Dropje.

Veel plezier met het bekijken van de foto's van vandaag.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Tot morgen!

 

15 augustus,

Gisteren hebben we Nena's werpkist in orde gemaakt.  Het staat nog allemaal een beetje hutjemudje in de huiskamer, we moeten voor de eetkamertafel en -stoelen nog even een plekje maken, dus een foto komt later wel. Nena maakt nog geen aanstalten voor een naderende bevalling. Ze is nog altijd super hongerig en niet extreem slaperig. Ze voelt zich prima. Alles nog rustig rondom Nena...

De kleine Dropjes zijn vol levenslust, en beginnen al flink rond te struinen als ze hun mama of mij ruiken! Vanaf ze het flesje krijgen reageren ze op mij hetzelfde als op hun moeder, zo leuk. Ik heb gisteren een paar filmpjes gemaakt, ik zal ze hier beneden neerzetten, net als de nieuwe foto's van onze prachtige 8-ling. Veel pelzier met kijken en een heel goed weekeinde verder.

 

 

 
 
 

16 augustus,

De laatste dag van week 33. Morgen gaan we verder in week 34, en zijn onze pupjes 7 dagen oud!

Deze eerste week was niet alleen erg vermoeiend vanwege de zeer weinige uurtjes slaap, maar zeker ook weer enorm genieten van onze kleine Newfybaby's, want het was toch alweer een behoorlijke poos geleden dat we een nestje pupjes hadden. Na alle teleurstellingen van de afgelopen dekkingen zonder resultaat waren onze Dropjes en Hummertjes zo welkom!

Voor vandaag een close-upje van iedere pup. Zo bij elkaar gezien zijn het duidelijk broertjes en zusjes van elkaar hoor, het is een prachtig gelijkmatig nestje. En al duurt het nog een week of 2 voordat jullie puppyouders op visite mogen komen, ik hoop dat ik jullie toch zoveel mogelijk kan laten meegenieten van ons kleine snel groeiende grut. Als afsluiter van deze week nog twee filmpjes; een van gisterenavond laat; het hele spul in diepe slaap, en een van vandaag op de weegschaal; nu kon het nog even met zijn allen!

Tot morgen in een nieuwe week!

 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2015