Dekking & Dracht

30 december t/m 10 februari,

Een spannende periode!

In alle stilte hebben wij de loopsheid, de dekking en de eerste spannende 28 dagen van de dracht voor onszelf gehouden. De teleurstellingen van Silke's vorige dekkingen maakten dit "geheim" voor ons heel wat gemakkelijker te bewaren, want leuk is het allerminst als je er alles aan doet om een dracht tot stand te brengen en het maar niet wil lukken. De testen, de onderzoeken, de contacten met a.s. puppyouders... er gaat nogal wat aan vooraf, en bij een negatief beeld van de echo is er niet alleen een heel hoog kostenplaatjevoor ons, maar ook de teleurstelling en de vervelende taak om iedereen die op een pup hoopt in te lichten. Maar nu hebben we dan geweldig nieuws!

Omdat het de inmiddels 2 keer niet gelukt was om Silke drachtig te krijgen heb ik besloten om niet enkel van het advies van de dierenarts en de uitslagen van de progesterontesten uit te gaan, maar om vooral ook mijn eigen gevoel te volgen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in 3 dekmomenten, waarvan de eerste volgens de test "aan de vroege kant" is geweest. Of Silke nu uiteindelijk daarmee wel drachtig geworden is zal de vraag zijn en blijven, al kunnen we dat straks wellicht ook beoordelen aan de hand van de geboortedatum van haar pupjes. Uiteindelijk is Silke op 10, 12 en 13 januari gedekt, en hebben we de echo gemaakt in de avond van 9 februari, dit is dag 27 vanaf de laatste dekking en dag 30 gerekend vanaf de eerste dekking. Indien ze drachtig zou zijn moest het nu dan absoluut zichtbaar zijn.

Met een totaal "blanco" gevoel reden Sandra en ik in de avond van 9 februari met Silke naar de dierenkliniek. In tegenstelling tot de vorige pogingen in februari 2015 en augustus 2015 gedroeg Silke zich nu helemaal niet drachtig. Het enige merkbare verschil is dat zij normaal blijft zitten rondkijken in de auto, en ze nu vrijwel gelijk gaat liggen. Maar ja.. je wilt natuurlijk graag veranderingen zien, maar niet meer zo zwaar teleurgesteld worden. Dus sloten we ons er maar een beetje voor af en hebben we de weken na de dekking maar gedaan of er weinig gebeurd was.

Hoe groot was de verrassing en onze vreugde toen er gelijk een "baby" in beeld kwam! En na die eerste verschijning van een o zo welkom newfykind kregen we al gauw genoeg nog meer vruchtblaasjes in beeld. Hoera, Silke is drachtig!

Uiteraard hebben we foto's en ook een klein filmpje gemaakt. Op de achtergrond een blaffende hond in de wachtkamer, en in beeld de echo van een tellende dierenarts, die tijdens dit kleine film momentje de eerste 5 embryo's telde.

En met dit heugelijke feit heb ik ook een puppydagboek aangemaakt.

Aan ieder die "instapt" een hartelijk en warm WELKOM!

 

18 februari,

Inmiddels is de dracht weer een week gevorderd, en Silke is zichtbaar drachtig. Vijf weken is ze nu, en wat er intussen veranderd is: haar eetlust is ontembaar, ze slaapt wat meer, begint al melkklieren te ontwikkelen (hoera!) en ze ziet er prachtig uit! Ze wijkt niet van mijn zijde, en dit is typerend voor een drachtige mams.. en ik geniet daar met volle teugen van. Het is knus en gezellig met zo'n drachtige hondenmama in huis. wat hebben we er naar uitgekeken!

Een foto van enkele dagen geleden, mama Silke in het winterzonnetje:

 

19 februari,

Iedere dag merk ik dat Silke meer "moeder" wordt.. ze slaapt meer en meer, en is enorm aanhankelijk. Vanmiddag lag ze languit letterlijk uit te buiken. Laat je pupjes maar groeien Silke!

 

22 februari,

O wat was Silke blij toen ik gisteren weer terug was van de NF wandeling! Ik was een uurtje of 4 in totaal weg, maar de echte rust was voor haar pas weer wedergekeerd toen ik weer thuis was. Ik kan nu blijkbaar niet meer gemist worden. Een grote zucht van verlichting, gelijk in diepe slaap vallen aan mijn voeten en een tevreden mama Silke. Heerlijk toch?

En vandaag dan ook maar eens een foto van de a.s. moeder in stand. Op de foto is het erg moeilijk te zien, maar haar buikje begint nu toch wel echt te groeien! Er is harde wind en veel regen, maar tussen de buien door wilde Silke wel even voor jullie poseren. Leuk om straks aan het einde van de dracht ook een standfoto te maken, en te zien hoe haar postuur veranderd. Deze foto toont ook wel heel duidelijk haar zachte karakter. Ze is nu 5 weken en 5 dagen drachtig.

 

24 februari,

Vandaag is Silke 6 weken drachtig. Wat vliegt de tijd, nog maar minder dan 3 weken en dan zullen we haar pups mogen verwachten. Mijn gevoel zegt van 14 op 15 maart, maar het is van meerdere factoren afhankelijk wanneer de bevalling zal beginnen. Misschien leuk om te weten hoe de pupjes zich op dit moment hebben ontwikkelt:

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Zo zien onze Newfybabies in wording er nu dus ongeveer uit. En dan sluit ik mijn update van vandaag af met een foto (van gisteren) van mama Silke in rust. Op deze foto zie je duidelijk dat ze al een dikke buik begint te krijgen.

 

 

26 februari,

Silke wordt langzaam aan steeds rustiger. En wilde ze eerst nog wel eens een sprintje maken in de speelweide, ze gebruikt hem nu enkel om er haar behoefte te doen, en om even lekker op haar bips zittend in het rond te kijken. Ze maakt zich nu echt niet meer druk. Een heel klein filmpje van vanmorgen. Na na de "inspanning" van rustig even rondlopen en rustig even rondkijken ligt ze inmiddels alweer een paar uurtjes op één oor. Aan rust en slaap geen gebrek.

 

 

1 maart,

Silke zit zo af en toe al eens helemaal "in gedachten"... althans zo lijkt dat, maar in feite zal het vrijwel zeker zo zijn dat ze vanaf nu haar pupjes goed kan voelen bewegen en trappelen. Ze zit dan helemaal in een eigen wereldje een beetje voor zich uit te staren en lijtk er ook enorm van te genieten. Ze wordt vast een heel lief moedertje. Donderdag gaan we voor de 2e en laatste CHV vaccinatie (Canine Herpes Vaccinatie) naar onze dierenarts. Ik zal Silke dan ook even wegen en ben eens benieuwd hoeveel ze in gewicht is toegenomen. Aan de hand daarvan kan ik een voorzichtige inschatting maken over het aantal pupjes.

En dan hebben we ook nieuws te melden betreft Kimba!

Kimba (Qimberly v.d.Turfhoeve, de nestzus van Silke) is ook loops geworden, en zij zal dus binnenkort gedekt gaan worden. Heel spannend weer allemaal, en als alles goed verloopt zullen we haar pups half mei kunnen verwachten. Goed nieuws voor wie bij Silke niet zulke hele grote kansen maakte, want dan hebben we op heel korte termijn wellicht nog een nestje in het vooruitzicht!

Voor wie geinteresseerd is: Kimba heeft ook een eigen webpagina. Deze zal in de komende dagen even bijgewerkt worden.

 

 

3 maart,

Vanmorgen heeft Silke haar laatste CHV vaccinatie gekregen. Nog een dag of 10-12 te gaan en dan zullen haar pupjes geboren gaan worden! Bij de dierenarts gaf de weegschaal absoluut meer aan dan ik had gedacht. In totaal is Silke vanaf de eerste progesterontest tot vandaag bijna 9 kilo aangekomen. Ik ben heel benieuwd, maar ga toch maar niet "hardop" een inschatting maken. We hebben intussen nog een kleine 2 weken te gaan en te groeien. In ieder geval is mams topfit, ziet er stralend uit, fysiek en mentaal naar mijn idee ook helemaal klaar voor haar aanstaande allereerste moederschap, en heb ik alles in huis wat we mogelijk nodig kunnen hebben. We gaan langzaam maar zeker aftellen... en Silke mag intussen lekker doen waar ze zich prettig bij voelt.

Lekker in het zonnetje slapen...

 

4 maart,

Gisteren ben ik er eens rustig voor gaan zitten om te voelen aan Silke's buik. Met mijn hand voorzichtig tussen haar vacht "gegraven" terwijl Silke lag te slapen was een mooi moment om de pupjes te kunnen voelen bewegen. En jawel... na enkele ogenblikken voelde ik haar baby's trappelen en bewegen! Zo gaaf...

 

5 maart,

Vandaag (en morgen) hebben we hoog bezoek uit Italië!

De Internationale FCI keurmeester en oprichtster van de Italiaanse Newfoundlander Club (C.I.T.) mevr. Emmy Bruno, schrijfster van bekende Newfoundlanderboeken en tevens fokster van Newfoundlanders sinds een 40 tal jaren onder de kennelnaam Degli Angeli Neri, kwam 1400 kilometer naar Horn gereden om haar teefje te laten dekken door Philos v.d.Turfhoeve (Hummer). Zij is al jaren onder de indruk van onze Newfoundlanders, en ze probeert steevast het oorspronkelijke type NF vast te houden. Iets wat steeds moeilijker wordt (zeker in Italië, waar het Amerikaanse type overheerst) , maar de ontmoeting van haar teefje met "onze Hummer" geeft een mooi en hoopvol vooruitzicht voor de toekomst! Ook maakte ze een uitgebreide fotoshoot van onze Kimba (Qimberly v.d.Turfhoeve) de zus van Silke (die we vanwege haar dracht niet wilden plagen met een fotoshoot).  Zij gaat haar gebruiken voor haar artikelen over het fokken en vasthouden van het ideale type Newfoundlander! Hoeveel groter kan een compliment nog zijn... De dekking verliep overigens "BELLISSIMO". Morgen nogmaals een deking voor het liefdespaar, en dan ook voor Italië maar duimen dat er prachtige neefjes en nichtjes van onze Silkebaby's en kleine halfbroertjes en halfzusjes van onze Bruun (Yazz Lynn v.d.Turfhoeve) geboren zullen gaan worden. We hebben er goed vertrouwen in en voelen ons erg vereerd.

 

6 maart,

En toen was er ineens geen behoefte meer aan in een drafje naar de speelweide rennen, maar gaat het allemaal (liever) in een rustiger tempo. De babybuik begint mama Silke behoorlijk in de weg te zitten. Nu in deze laatste week voor de bevalling zit haar dracht nog "hoog" en wordt het een beetje oncomfortabel. Pas op het laatste moment zal haar dracht wat gaan indalen, en dat zal voor haar dan ook wel wat prettiger aanvoelen. Nu is mams gewoon hoogzwanger! We gaan de laatste week van Silke's dracht in, en we gaan nu dan heerlijk in alle rust aftellen naar de naderende bevalling. Voor iedereen een fijn weekeinde verder, en als afsluiter voor vandaag een foto van Silke vanmorgen vroeg:

 

7 maart,

Gisteren heeft Silke een prachtig groot "nest" onder de tuintafel gegraven, daarna heb ik haar vacht van zand ontdaan, en toen wilde ze weer naar binnen, lekker in het zonnetje liggen slapen en snurken. Je zegt het maar ... at your service Silke!

De werpkist wordt nu ook regelmatig even door Silke bezocht. Zou ze weten dat het hier allemaal moet gaan gebeuren?

 

8 maart,

Zo, ik ben vandaag voor een laatste keer lang en ver van huis geweest! Dat gaan we nu niet meer doen voor de bevalling! Maar ik ben wel blij dat ik gegaan ben. Onze jonge (import) reu Bamse ging voor zijn ECVO oogonderzoek naar de specialist. En ook deze uitslag is weer helemaal VRIJ van erfelijke en aangeboren afwijkingen. Geweldig! We wachten nu nog in spanning op zijn HD en ED uitslagen, op de overige uitslagen (shows, cystinurie, hartonderzoek en oogonderzoek) is hij inmiddels goedgekeurd. En nu dan in alle rust uitkijken naar de geboorte van onze Silkebaby's. Alhoewel rust... er is nog van alles dat ik vooraf graag wil doen omdat ik er straks na de geboorte even niet meer aan toe kom. Nog één Newf moet er uit zijn wintervacht gekamd worden, en dan heb ik iedereen helemaal klaar en gemakkelijk te onderhouden voor de komende drukke periode. Ik krijg waarachtig ook een soort van nestdrang!

 

9 maart,

Het buikje groeit en groeit... Silke is echt zo hoogzwanger nu, en per dag zie je haar nu veranderen! Haar buik wordt steeds maar dikker, en het door de dierenarts getelde aantal van 5 pupjes lijkt mij niet echt realistisch of het moeten enorme dikkerds zijn. Het lopen naar en door de speelweide gaat nu in een uiterst bedeesd tempo, al voelt ze zich wel nog fit genoeg voor een drafje. Haar buik zit nu gewoon te veel in de weg... Als ze voor je staat zie je het erg goed, op de foto echter wat minder, maar op de liggende foto kan je haar lekkere babybuik toch heel goed zien! Nog een dag of 5 te gaan nu. Spannend he? Zo leuk trouwens dat jullie allemaal zo met ons en Silke mee leven! De mailtjes en berichtjes zijn heel leuk om te lezen en te ontvangen, en hierbij wil ik allen daarvoor ook even bedanken.

En dan heb ik mama Silke nog even voor een laatste keer vooraf aan de bevalling aan een uitvoerige kam en knipbeurt onderworpen. Ze ziet er stralend uit, een echte prachtige zwangere Newfymama. Ze is er klaar voor!

 

10 maart,

Week 9 (57 tot 63 dagen)

Dit is de laatste week van de dracht en mams gaat nu de zwaarste periode in. Zolang de dracht nog niet is ingedaald is er wat minder ruimte voor de maag en we merken dit nu dan ook aan Silke's eetpatroon. Ze eet verdeeld over de dag in 4 porties om haar toch te laten eten wat ze nodig heeft. Vandaag is Silke 57 of 58 dagen drachtig. Dit betekent dat de pups probleemloos geboren kunnen gaan worden. Hun longetjes zijn ontwikkelt en ze kunnen nu zelfstandig ademen. Dat is een hele geruststelling, het belangrijkste gedeelte van hun ontwikkelingen in de baarmoeder heeft nu plaatsgevonden, en ze zijn in feite helemaal klaar om geboren te kunnen worden! Hieronder een foto van een hondenfoetus van 60 dagen oud.

In afwachting van de bevalling proberen we Silke zo af en toe toch nog even in de benen te brengen, en haar regelmatig wat te laten wandelen door de tuin en de speelweide. Ze vindt het heerlijk zo op haar gemakje en zonder de bemoeienissen van de andere NF's, die nu alleen nog maar naar haar mogen kijken en niet meer samen met haar mogen rennen en spelen. Ze zou het niet eens meer willen denk ik. Silke heeft nu volop "quality time".  En vanmorgen was het heerlijk in het zonnetje. Even gesnuffeld, gelopen, gezeten, haar behoefte gedaan en dan maar weer naar binnen om te gaan slapen.

 

11 maart,

Gisterenavond heb ik mijn bed in de huiskamer, dichtbij de werpkist, geinstalleerd. Ik durfde de nacht niet meer boven in mijn eigen bed door te brengen want Silke werd in de loop van de avond behoorlijk hijgerig. Niet dat ik de bevalling nu al verwachtte, maar je weet nooit... haar grootmoeder had er een handje van om op dag 57-58 te bevallen! De eerste keer schrok ik daar nogal van, want zo vroeg had ik dat in al die jaren nog nooit meegemaakt, maar het hoorde bij haar en de pups waren zwaar en volgroeid. Dus ik sluit niets uit, Silke is toch haar kleindochter. En tegen bedtijd besloot ik toch maar mijn "fokkersbed" van stal te halen. HOERA dacht Silke blijkbaar, en ze nam direct plaats op haar troon... (mijn bedje dus)

De nacht verliep toch nog vrij rustig. Silke heeft een paar keer de werpkist bezocht, en het lijkt erop dat ze instinctief weet dat daar iets gaat gebeuren. Wel weer spannend hoe een jonge newfymoeder de geboorte van haar allereerste pup gaat ervaren. Sommigen weten gelijk wat ze ermee aan moeten, en sommigen weten even niet wat ze overkomt. Zoals Olleke bijvoorbeeld bij de bevalling van haar eerste kind. Na enkele flinke persweeën dacht zij volgens mij dat het een moeilijke uitdrijving was geweest van een flinke drol, ik heb nog nooit een teefje zo verbaasd zien kijken toen "het drolletje" een geluidje maakte! Bij de geboorte van pup nummer twee was ze op slag en vol overgave een hondenmoeder. Ik ben eens benieuwd hoe Silke dit allemaal gaat ervaren. Het hijgerige zal wellicht veroorzaakt worden door wat indalingsweeën, ze heeft het af en toe nog gehad, maar ze was de nacht verder toch gewoon rustig en heeft beter geslapen dan ik!

09.30 uur:

Om 09.30 uur is Silke's temperatuur 36.9 Schrik! Dat is heel laag, zou ik toevallig het dalpunt gemeten hebben? Ik zal vandaag maar heel frequent gaan meten, aan de hand daarvan kan ik wel zien of een wat lagere temp. nu normaal is voor haar of dat de bevalling er inderdaad binnen 24-36 uur aan zit te komen. In ieder geval rijmt het vanmorgen niet wilen eten ook heel aardig met haar temperatuur van zojuist. Een normale hondentemperatuur ligt tussen de 38 en 39 graden celcius. Ongeveer 24-36 uur voor de geboorte daalt de temperatuur met gemiddeld één graad.

12.30 uur:

De bevalling lijkt er toch echt al aan te komen. Wat ben ik blij dat we destijds mijn gevoel gevolgd hebben v.w.b. de eerste dekking. Terwijl ik in de trimruimte nog druk aan het kammen was heeft manlief op Silke gelet, en heeft zij in de werpkist gekrabd, op mijn bed gelegen en gekrabd, en bij mijn binnenkomst zag ik al dat ze aan het hijgen was. Nu ligt ze weer aan mijn voeten, maar haar ademhaling gaat snel(ler) en als dit zo doorzet dan zullen het niet de indalingsweeën zijn maar ontsluitingsweën. De tijd zal het leren. Eten wil onze normaal een veelvraat zijnde mama Silke nog altijd niet. En dat is normaal ook een voorteken van de naderende bevalling. Spannend hoor. Na mijn lunch ga ik de andere helft van Kyan kammen, hij moet als enige nog uit de wintervacht geholpen worden, en dan ben ook ik er klaar voor. Nog wat poetswerk binnenshuis kan ik gemakkelijk doen terwijl we de lange ontsluitingsperiode moeten doorstaan. Maar eerst nog maar even de dag verder afwacht5en en zien of dit nu niet "gewoon" indalingsweën zijn. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!

17.00 uur,

We houden er rekening mee dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. Ik zal proberen tussendoor te updaten, dus wie niets wil missen kan het beste zo af en toe eens kijken. De fase waarin Silke nu zit kan wel 24 uur duren, maar wellicht kan ik ook een beetje inschatten wanneer het echt van start gaat. Bij veranderingen of noemenswaardigheden zal ik het melden. Maar misschien kruip ik zo dadelijk ook nog wel een poosje onder de wol. Het kan best een lange nacht gaan worden.

21.00 uur,

Silke heeft zo'n beetje de hele dag afwisselend geslapen, gehijgd en gerommeld in haar werpkist of op mijn bed. Soms ligt ze even diep te slapen, en soms is ze echt al hijgerig (ontsluitingsweeën). We gaan de nacht in, Silke zonder gegeten te hebben vandaag, op een droog boterhammetje na want dat was het enige wat er nog in ging. En met de regelmaat van de klok wil ze naar buiten om haar behoefte te doen. Dit zal de hele nacht zo wel doorgaan. Ik ga wat proberen te slapen, want wellicht komt daar al gauw niet meer van. Hou er maar rekening mee dat er vannacht nog niets geboren wordt, het zal voor mijn gevoel morgen wel zover zijn.

 

 

24.30 uur,

Het is nu zaterdagmorgen, en de eerste lichte drukweeën zijn begonnen! Hiermee is de geboorte op gang gekomen en ga ik vervolgen op de pagina "Geboorte" indien de situatie het toelaat.. wens ons succes!

 

 

all rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004 -2016