18 juli,

Vandaag is dan het dagboekje van Olleke online gegaan! 

Met nog twee weken te gaan voor de geboorte van Olleke's eerste nestje open ik haar dagboek, de pagina "Drachtig" en kunnen we tevens gelijk al een klein beetje gaan aftellen. Want het moment van de echo hebben wij al een poosje achter ons liggen. Het verloop van de dracht tot dusver is echt heel voorspoedig gegaan. Olleke en Kyan hadden samen enkele succesvolle dekkingen samen, en alles verliep "volgens het boekje"! Van echte romantiek kunnen we niet spreken... maar goed, dat bedenken wij als mensen er wellicht (te) graag bij. Maar e.e.a. is op het juiste moment gebeurd, en de betreffende gebeurtenissen verliepen dan ook voor beide "tortelduifjes" ontspannen en gecontroleerd. 

In de avond van 27 juni heb ik mij aan een echo gewaagd, en konden wij duidelijk vruchtblazen zien! En al was het nog inimini... heel duidelijk waren er de zwarte "bolletjes" vruchtwater, met er omheen het vlies waarin een klein "friegeltje" dat in de loop van de navolgende 5 weken zou moeten gaan uitgroeien tot een kleine Newfybaby. Het aantal is en blijft moeilijk in te schatten. Maar het leken mij er wel (meer als) 5 te kunnen zijn. We wachten rustig af, blijdschap alom op de eerste plaats vanwege de dracht van onze Ollie :-)))

De volgende dag, op 28 juni, heb ik dan ook iedereen het positieve bericht kunnen sturen...

En daarna zag ik Happy-Ollie veranderen in een moederlijke Ol. Ze sliep gelijk veel meer, begon te veranderen in het eetgedrag en zocht steeds meer de rust op. Duiken en zwemmen mag zij nu jammer genoeg niet meer doen. En op dit moment (18 juli) hebben we helaas voor haar te maken met een heuse hittegolf. Nog voor het middaguur is het hier in Limburg al 30 graden, en de komende dagen komt daar ook nog een paar graden bij. Warm! Veel te warm om je druk te maken, en dus creëer ik volledige rust voor Olleke. De visite voor vandaag heb ik afgezegd, niet enkel vanwege mijn opkomende zomergriepje maar mede ook omdat het gewoon een beetje teveel van het goede is op dit moment. Olleke heeft het niet gemakkelijk met haar dikke buik in deze hitte. We laten haar lekker met rust. Ik ga er vanuit dat ieder er begrip voor heeft ;-)

Olleke's lijf is inmiddels al veel veranderd. Haar "wakkere en jeugdige" uitstraling (zie foto boven) is veranderd naar een "ik-word-mama" uitstraling, en zo gedraagt ze zich ook absoluut! Veel plezier met het volgen van Olleke in haar dagboek. Vanaf heden wordt er regelmatig geüpdate!

 

19 juli,

Wat is het afzien voor aanstaand moedertje Olleke. En al houdt ze zich enorm flink, het kan niet anders als zeer oncomfortabel zijn, om bij deze extreme warmte met een zwangere buik te moeten rondsjouwen. Ze houdt zich uiterst kalm, en tot een uur of 4 vanmiddag heeft ze op de koele vloer in de trimruimte gelegen, maar daarna wilde ze toch weer in huis en ligt ze nu in de keuken, waar uiteraard de vloerbedekking voor haar verwijderd is. Nu wordt het toch ook in huis wel heel warm, en zijn de hulptroepen onderweg naar de Mediamarkt, waar de laatste statiefventilator gereserveerd staat, en speciaal voor haar nog gauw gehaald gaat worden. De bijgezette mobiele klimaatregelaar geeft ook al de nodige verkoeling, maar deze "waait:" niet echt, en met de ventilator erbij zal het straks hopelijk nog een beetje aangenamer worden. Meer kunnen we niet doen... we hopen dat het morgen een beetje minder warm is.

In de speelweide is er door Olleke intussen een prachtig gat gegraven. Toch fascinerend om te zien hoe de roep der natuur haar dit laat doen. Maar het lijkt mij niet zo'n goed idee om haar eigen gefabriceerde "nest" in gebruik te nemen als de bevalling van start gaat. Ik zal een dezer dagen de werpkist voor haar in orde maken, maar zij zal het daar nu toch veel te warm vinden met de vloerbedekking die daarin ligt.

 

20 juli,

Ondanks de klimaatbeheerser en de extra ventilator is het veel te warm voor de drachtige Olleke. Vanmorgen was ik om haklf 5 al uit de veren, kon niet meer slapen van de warmte, en vond dat ook wel een lekker tijdstip om dan Olleke's vacht maar eens goed te gaan uitdunnen. Ik heb haar buikje geschoren, van voor tot achter! Dit zal straks toch ook gemakkelijker zijn voor de pups i.v.m. het vinden van de tepels, en al scheer ik niet graag aan een newf, "nood breekt wetten", en ik vind dat het op dit moment even niet anders kan. Het is ook slechts haar buikje t/m de tepels. Ze MOEST echt voldoende verkoeling gaan krijgen want ik begon mij bijna een beetje zorgen te maken. En nu ligt ze dan te genieten met haar blote "borsten" en blote buikje op de koele tegelvloer. Haar dikke vacht helemaal ontdaan van de inmiddels door de warmte al wat losgekomen onderwol, heerlijk in de wind van de ventilator. Dit is beter voor haar uit te houden! 

Helemaal luchtig, fris en fruitig J

 

21 juli,

Een regenachtige dag vandaag, maar omdat het toch nog behoorlijk benauwd is kan Olleke toch buiten op het bordesje onder de grote parasol zitten. Hoog en droog!

Vanmorgen zijn we naar de dierenarts geweest voor haar 2e CHV vaccinatie. Ze heeft nog even een checkup gehad en ze is wederom in goede gezondheid verklaard. Bij de dierenarts waren er enkel brave kleine hondjes, en het was vanmorgen niet druk. Geen geblaf of gekef... heerlijk rustig en voor Olleke dus relaxed. Laat de baby's nog maar een tiental dagen groeien! Overigens heb ik ze gisterenavond al duidelijk voelen bewegen! Wat een prachtig gevoel... Olleke zal het dus ook zo duidelijk moeten voelen. Ben wel benieuwd of zij beseft dat het puppies zijn, die in haar buik zo bewegen :-))

 

25 juli,

Na een paar extreem warme zomerdagen weer een update over Olleke! De afgelopen drie dagen heb ik vakantie gevierd! Na drie zeer intensieve maanden was ik hard toe aan even "niets". Lekker genieten van onze zwemmende hondjes aan de Maasplassen. Aangezien het voor ons maar 5 minuutjes met de auto rijden is kon ik overdag een paar keer naar huis om Olleke uit te laten en te switchen. Zodoende hebben allen (behalve de pas geopereerde opa Bouke en de drachtige Olleke) heerlijk kunnen zwemmen. En ben ik een paar daagjes overdag lekker van huis geweest. Olleke heeft heerlijk koel in huis gelegen, en ik denk dat zij hiermee in haar situatie nu ook het meest gelukkig was.

Vandaag is het lekker afgekoeld. Het zonnetje is verdwenen en de temperaturen zijn uiterst comfortabel voor het  aanstaand moedertje Olleke. Haar dracht zit nog altijd "hoog", wat betekent dat zij op dit moment eigenlijk het minst plaats "over" heeft in haar buik. Ik merk dan ook dat het eten nog maar met heel kleine beetjes binnen gaat, en dat ze geen extra inspanningen meer wil leveren. Ze houdt zich rustig, slaapt veel maar geniet vandaag ook van een poosje wakker buiten vertoeven. Binnen enkele dagen zal haar dracht wel langzaam in gaan dalen, en zal zij meer ruimte voor ademhaling en eten krijgen. We wachten rustig af... tellen rustig af naar de dag van de bevalling. Olleke's lichaam is zich goed aan het voorbereiden, Haar melkpakketten zijn enorm geworden in de afgelopen dagen. Zo te zien zullen haar eerstgeborenen zich gelijk tegoed kunnen doen aan voedzame moedermelk. Dat is een geruststellende en prettige gedachte, want niets is beter als wat moeder natuur zelf voor pasgeboren "baby's" in petto heeft! 

Olleke vanmorgen:

 

26 juli,

Slapen... slapen... slapen...

Olleke loopt echt "op het laatst". De laatste loodjes... wegen zwaar. Mams is echt hoogdrachtig, maar vanaf vanmiddag lijkt haar dracht toch plots te gaan indalen. Ik ben benieuwd hoe haar buik er morgen uit ziet, maar er is inmiddels verandering. Olleke's melkpakketten zijn werkelijk van enorme omvang geworden! Ze zijn nog zwaarder als die van haar zus Jamie, toen deze hoogdrachtig was. Welkom welkom, vette slagroom voor onze baby's! De aanstaande Newfymama slaapt heel veel, en eet ook weer heel veel en vaak. Ik heb haar de afgelopen dagen continue voeding voorgeschoteld, en al ben ik daar normaal faliekant tegen, bij Olleke "werkt" het, en maakt ze van de gelegenheid gebruik om heel vaak op een dag in kleine porties tot zich te nemen wat zij nodig heeft. Gelukkig maar, want ze zal een voorraadje het hard nodig hebben straks. Morgen is dag 57, en zijn  de pups officieel levensvatbaar! Vanaf dag 58 kunnen en mogen zij geboren worden. Vooralsnog houd ik al die tijd rekening met dag 62, en dan zal 1 augustus de magische datum zijn. In ieder geval tellen we nu hard af en wordt het heel spannend!  De bevalling zal ik continue proberen te updaten. Tot dusver is het mij bijna altijd gelukt om tijdens de geboorten teksten en foto's te plaatsen. Houd het dagboekje dus maar goed in de gaten ;-)

Voor vandaag een filmpje van vanmiddag. Olleke even de benen aan het strekken in de speelweide. Je ziet haar buik, en dus de pupjes, heen en weer wiegen. 

 

 

27 juli,

Vanaf de eerste dekking op 31 mei, en dus 1 juni als eerste dag van de dracht van Olleke gerekend, is zij vandaag 58 dagen drachtig, en zijn haar pups levensvatbaar en kunnen dus geboren worden! Ik zal vanaf nu iedere dag een update maken en het nauwkeurig vermelden als er veranderingen te constateren zijn. Zo hoop ik dat ieder die mee wil genieten en geen moment wil missen ook daadwerkelijk de gelegenheid daarvoor krijgt. 

Olleke's buik is toch wel behoorlijk van omvang als ze zo op haar zij ligt! Ik voel tot bovenin haar flanken de pups bewegen. Duidelijk zichtbaar op deze foto zijn haar "blote borsten", tja.. het was even noodzaak om haar verkoeling te geven met de achter ons liggende hittegolf. Olleke was er overduidelijk gelukkig mee, want zo kreeg zij op de koele tegelvloer de broodnodige afkoeling. Ze lag met de hitte heel graag plat op haar blote buik. Ach, het haar groeit wel weer terug en als ze staat, loopt of zit valt het helemaal niet op. De pups zullen op deze manier ook gemakkelijk de tepel kunnen vinden. Dus meer voor- dan nadelen. Het groeit ook wel al heel snel weer terug, en ook dat is op de foto al best goed te zien. 

Langzaam maar zeker nadert de grote dag... ik ben bezig met de allerlaatste voorbereidingen, het wassen van alle puppywas, die inmiddels schoon en opgestapeld klaar ligt, en de bevallingswas die ook al klaar ligt in een mand naast de werpkist. Morgen de arterieklemmetjes steriliseren en alles alvast een beetje klaarzetten voor de bevalling, de medicatie bij de dierenarts ophalen (spuitjes, oxitocine en antibiotica) en dan ben ik er gerust op en zijn we er helemaal klaar voor! Dag 59 breekt aan, of is het dag 58... 57... e.e.a. is geheel afhankelijk van welke dekking de juiste geweest is. Maar e.e.a. is ook afhankelijk van de nestgrootte. En wat mijn inschatting daarover is? Ik ga mij er niet over uitlaten... we zullen zien!

 

 

28 juli,

Mijn bedje is in de huiskamer geïnstalleerd. Alle medicatie en bevallingsbenodigdheden zijn in huis gehaald, werpkist in orde en alle handdoeken, badlakens enz dat nodig is voor de bevalling ligt fris gewassen voor het grijpen, dus we zijn er helemaal klaar voor! Olleke heeft mij vannacht toch al behoorlijk uit mijn slaap gehouden. Ik hoorde ook echt alles; ze heeft gegeten, gedronken, rondgelopen en de werpkist "verbouwd". Tussendoor haar liefde voor mij betuigd door een heerlijke lebber te komen brengen. Al met al heb ik het gevoel dat ik weinig heb geslapen...  Nu ligt ze weer volledig in katzwijm. In de nachtelijke uren is ze blijkbaar actiever als overdag! Onderstaande foto's zijn van vanmorgen. Het is in de ochtend aan de poort nog schaduwrijk en aangenaam vertoeven. Zolang ik buiten bezig ben blijft ze daar lekker zitten en mijn werkzaamheden van een afstand volgen. Maar als ik naar binnen ga loopt ze resoluut achter mij aan. Ze wordt naar mij toe steeds "plakkeriger". Beneden aan deze pagina heb ik een temperatuurtabel geplaatst. Vanaf nu zal ik Olleke heel frequent gaan temperaturen om te zien of we een beetje kunnen voorspellen wanneer de bevalling zal gaan inzetten.

 

29 juli,

Olleke heeft gisteren nauwelijks gegeten. Ze was vrij hijgerig, en even wekte ze de indruk dat de bevalling wel eens eerder kon gaan inzetten. Vanmorgen is ze een tikje rustiger en minder hijgerig. Haar dracht is duidelijk ingedaald, en haar bolle buikje hangt meer onder haar lichaam. Dat is goed te voelen als ik mijn handen op haar flanken leg, deze waren eerder nog "gevuld", maar nu liggen mijn handen in een "kuil" en voel ik een duidelijke overgang naar de drachtige buik. Mogelijk heeft zij gisteren dus toch behoorlijk last van haar indalingsweeën gehad. We wachten rustig af.. haar temperatuur is nog stabiel en ik heb nog geen daling kunnen constateren. Misschien later vandaag nog een update.

 

 

30 juli,

Gisteren is het niet meer van een update gekomen. We zijn er voor een laatste keer even "tussenuit" geweest. Althans, iets gedaan waaraan ik de komende weken niet toe zal komen, een bezoek gebracht aan een familielid welke in Hasselt (B) in het ziekenhuis ligt, en waarvan de toestand momenteel niet goed is. Een nieuw bezoekje van mij zal helaas in de komende twee weken zeer moeilijk worden, dus wilde ik op de valreep graag nog een keer langs gaan. Maar er was omtrent Olleke ook niets noemenswaardigs te melden. Sandra en Ricardo hebben opgepast, en de situatie rond Olleke was bij onze thuiskomst nog onveranderd. Vannacht heeft Olleke vrij rustig geslapen. Althans.. afgezien van de onderbreking die wij tijdens onze misschien laatste "volle" nacht slaap kregen. Midden in de nacht werd ik wakker van een blaffende Judy. Enkele ogenblikken later begonnen ook onze Newfs te blaffen en was het duidelijk dat er onraad was. Er bleek iemand met een zaklamp rond te lopen, maar deze was alweer vrij snel verdwenen. Tja, en dan is de nachtrust verstoord en duurt het even voor je weer in slaap valt. Ollke heeft nog even gepoept en geplast, en heeft verder de hele nacht rustig geslapen. Haar buik is nu echt laag komen te hangen, de dracht is volledig ingedaald. Op dit moment ligt ze in diepe slaap op het bordesje aan de achterdeur. Ik ga straks nog even op pad om in het dorp nieuwe lintjes voor de pupjes te kopen, en dan mag het van mij langzaam aan gaan beginnen hoor. We zijn er volledig klaar voor! Zestig dagen vandaag vanaf de eerste dekking, en vanaf de laatste dekking geteld zijn ze nu ook levensvatbaar. De pups zijn mooi blijven zitten tot een voor mij acceptabele duur van de dracht. Prima zo! Ik heb er een goed gevoel over. 

 

14.00 uur,

Er lijkt nu toch e.e.a. te gaan gebeuren. Ik heb de indruk dat de eerste lichte ontsluitingsweeën zijn begonnen! Olleke is vanaf de tweede helft van de ochtend beduidend hijgeriger geworden. Momenteel loopt ze zo af en toe wat onrustig door de kamer, en ze gaat wat frequenter naar buiten om zich te ontlasten. Allemaal voortekenen van de naderende geboorte. Maar... het zal nog wel een aantal uren gaan duren voordat de bevalling echt gaat inzetten hoor! Deze ontsluitingsfase kan wel een hele dag gaan duren.

Rond de klok van half twee besloot Olleke plots dat de tochtrollen, die zijn bedoeld om straks in de werpkist te leggen, een voor een mee naar de keuken genomen moesten worden. Wat een ontzettend schattig gezicht was het om haar ermee te zien slepen, en ze om zich heen te zien leggen. Blijkbaar heeft ze dit gedrag van haar moeder geërfd, want High-Five  verzamelde vlak voor haar persdrang handdoeken en speeltjes om er vervolgens op te gaan zitten persen! Toen ik de tochtrollen naar de werpkist verplaatste haalde Olleke ze er weer uit en sleepte ze weer mee naar de keuken. Daar zit ze nu op/tussen haar tochtrollen. Ik heb er een aantal foto's van gemaakt. Wil dit uiteraard ook met jullie delen!

Wij gaan vanmiddag denk ik een paar uurtjes voorslapen. Wellicht zal ik vannacht al niet meer kunnen gaan slapen! Ik houd jullie uiteraard op de hoogte...

 

18.30 uur,

Olleke heeft duidelijk ontsluitingsweeën. Het gaat beginnen!

Deze fase gaat wellicht de gehele nacht duren, maar dat ze bezig is, is wel overduidelijk. Zo nu en dan gaat ze nog liggen slapen, maar er zijn steeds vaker momenten dat ze hijgt (weeën heeft oftewel "puft") en daarbij zoekt ze nu dan ook de werpkist op. De tochtrollen worden nu ook de werpkist in gesleept en daar gaat zij er op zitten. Uiteraard heb ik het gefilmd, ik hoop het straks toe te kunnen voegen aan de geboortefilm. Geslapen heb ik nog niet, ik was te wakker. Ik heb vanmiddag de bandjes gemaakt voor Olleke's eerste baby's. Ik heb ze gevlochten van glitterwol in diverse kleurtjes. Een leuk en gezellig klusje. Zodadelijk gaan we een warme maaltijd nuttigen, en daarna zal het wel lukken denk ik. Hopelijk kan ik tot middernacht dan slapen, daarna zal er misschien nog maar weinig van komen. 

 

 

31 juli,

02.00 uur,

Voor de zoveelste keer is Olleke vannacht uit geweest om te plassen en te poepen. Het hijgen houdt nu vrijwel continue aan. Al lijkt het allemaal nog niet heel erg heftig. Zojuist heb ik de werpkist aangevuld met wat meet bevallingslakens. Ook hier gaar ze gelijk weer een nestje van maken. We zitten volop in de ontsluitingsfase, en dit kan nog wel enkele uren gaan duren zo... Ik drink even een kopje koffie en maak tussendoor deze update zodat ik de situatie een beetje beter kan inschatten. En als het geoorloofd is, zal ik zodadelijk toch proberen nog even de ogen dicht te doen...

03.30 uur,

Het is nog wel geoorloofd om nog even de ogen dicht te doen denk ik. Tussen de ontsluitingsweeën door gaat Olleke toch telkens nog wel even slapen. Het hijgen (=puffen) is dus nog niet onafgebroken. Ik heb geen temperatuur meer gemeten, hiermee ga ik Olleke niet meer plagen indien dat niet noodzakelijk is. Dat de bevalling eraan zit te komen merken we zonder dit te meten ook wel. Morgenvroeg meer, eerder zal er geen aanleiding toe zijn verwacht ik.

 

05.30 uur,

oeioei... sneltreinvaart!

Olleke heeft haar eerste persweeën. Althans, ik heb een eerste drukwee bespeurd. Hiermee is de bevalling ingezet, en zal ik vervolgen op de pagina "Bevalling"!

 

Aan de hand van de lichaamstemperatuur van een zwangere hondenmoeder kan men vrij nauwkeurig aflezen wanneer de bevalling gaat beginnen. De lichaamstemperatuur schommelt in de laatste dagen van de dracht, maar daalt 24 uur voor de geboorte met gemiddeld één tot anderhalve graad. Dit moment is vaak maar gedurende een klein aantal uren vast te stellen, en na dit "dieptepunt" stijgt haar temperatuur weer. Hiernaast is de temperatuur van Olleke gedurende haar laatste dagen van de dracht te volgen. Of we het dieptepunt kunnen meten is even af te wachten...

 

datum

tijd

temp.

tijd

temp.

tijd

temp

tijd

temp.

                 

28-07

07.00

38.1

11.00

38.2

17.00

38.7

21.30

38.4

29-07

07.00

38.0

11.30

38.2

18.30 38.4    

30-07

06.00 37.9 11.00 38.4        
                 
                 
                 
                 
                 
                 

 

 

 

 

 

       

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

All rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004-2014

 

Free counter and web stats