4 september,

VIJF weken oud vandaag! Ondanks dat onze pupjes nog heel veel slapen gaan ze ook al enkele keren per dag naar buiten. Ze weten nu zelfs al waar "de deur" is, want als ze graag naar buiten willen, gaan ze al voor het poortje bij de schuifpui staan piepen! Maar voornamelijk zitten ze toch nog binnen want er staat nog best een stevige wind. Zodra ze een beetje langer wakker en langer speels zullen blijven mogen ze van mij ook naar "beneden" op de puppyspeelplaats. Daar zullen ze dan ook met herder Judy en de andere Newfs kennis kunnen gaan maken. Dat zal er deze week allemaal van gaan komen, en jullie zullen het uiteraard ook met eigen ogen weer gaan zien bij een van jullie volgende puppybezoekjes!

Veel plezier deze week! 

En tijdens jullie eerstvolgende bezoekje zullen jullie merken dat de pups al heel ondernemend en nieuwsgierig zijn geworden. Met een beetje geluk tref je ze even klaarwakker en zal je door de hele meute "ingebouwd" worden. Net als kleine kinderen ontdekken pupjes alles met hun mondjes. Toch wil ik er even op wijzen dat wij in de nestperiode het bijten/knabbelen op onze handen zoveel mogelijk willen voorkomen/afleren. We vragen hierin dan ook even jullie medewerking om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Want onze inspanningen zullen anders alweer heel snel teniet worden gedaan, en dat zou jammer zijn. Nu is het nog leuk, maar je zult merken als de pups wat groter zijn dat het erg pijnlijk en vervelend kan zijn als ze er een gewoonte van hebben gemaakt om in handen te mogen bijten. Nu is het nog zacht knabbelen/sabbelen, maar dat zal in de loop van de komende weken gaan uitgroeien naar stevig happen als je dat niet een beetje probeert in te dammen. Zeker voor de mensen met kleine kinderen wel zo prettig als we samen eenzelfde afspraak maken en de pupjes in ieder geval niet motiveren om in onze handen te laten bijten. Dit houdt dan eigenlijk gewoon in dat je niet met je vingers/handen vlak voor hun gezichtje moet gaan bewegen, want dat nodigt uit tot bijten/happen in de vingers. Zo ziet u dat we ook al bezig zijn aan een stukje opvoeding. En net als met alles in de groeifase en opvoeding van pups is het gewoon een kwestie van logisch nadenken bij al wat je doet ;-)))

Poepen en plassen gebeurt al heel vaak buiten! Enkele pupjes gaan er echt voor naar het uitloopje, en natuurlijk worden ze daarvoor geprezen. De eerste stapjes naar de zindelijkheid zijn gezet!

Het optillen van de pups mag vanaf nu, maar... enkel even in overleg met mij. Vlak na het eten mag een pup namelijk niet opgetild worden, en ook wil ik jullie even voordoen hoe je een newfoundlanderpup op moet tillen. Dat kan je namelijk niet zomaar doen, en er is een bepaalde manier/tactiek voor, die moet voorkomen dat er een verkeerde druk op de gewrichten wordt uitgeoefend. Vraag het dus altijd even of en hoe je de pup op mag tillen. Indien een pup gaat tegenstribbelen is hij niet op zijn gemak en heb je hem verkeerd vast of moet hij plassen. In dat geval de pup voorzichtig en gelijkmatig op 4 pootjes weer neerzetten.

Dat was het weer voor vandaag. Een fijne avond en tot morgen!

 

5 september,

De dag begint met gelijk naar buiten gaan! Het is al half 7, maar onze babyberen zijn vannacht schoon gebleven v.w.b. hun hoopjes! Geen enkel poepje lag er in het kamerkenneltje! Uiteraard zou het zo kunnen zijn dat mama Olleke tijdens haar "nachtshift" iets heeft geruimd, ware het niet dat alle pupjes bij het openen van het rolluik direct naar buiten liepen om te poepen en te plassen. Hoe knap is dat? Na allemaal hun behoefte gedaan te hebben werd het ontbijt voorgeschoteld. En daarna breekt de ochtendsiësta aan... het is windstil, dus de doeken voor het kennelpaneeltje kunnen weg en ze mogen heerlijk in de frisse lucht buiten slapen. Mama Olleke kruipt er na haar eigen ontbijt lekker knus bij. Ze geniet van haar kindjes, en ik geniet mee van dit rustgevende tafereel ... 

reu "spikkel" en teefje "spikkel"
teefje oranje
Op deze foto is goed te zien hoe diep zwartbruin hun prachtige oogjes zijn! (teefje roze)

Terwijl het grut bezig is aan hun siësta maak ik hun puppyspeelplaats in orde. Er moet een gedeelte worden afgezet waar nu Joey ook verblijft. Hij moet even "inkrimpen", maar intussen is hij "oud en wijs" genoeg om al eens (alleen) op de speelweide en grote hondenspeelplaats te mogen verblijven. Net voor de middag was ik klaar en konden onze Ollekes erin! Olleke vond het erg leuk, en de pups waren in mum van tijd gewend aan deze nieuwe omgeving. Ik heb weer véél foto's en filmpjes gemaakt. Morgen een verslag!

Een fijne dag gewenst en tot morgen!

 

6 september,

Onze babyberen hebben gisteren een hele leerzame en leuke dag in hun nieuwe buitenverblijf doorgebracht. De puppyspeelplaats geeft ze de kans om veel te onderzoeken, spelen, rennen enz enz... maar gisteren kwam ook wel een extraatje bij. Het gras in de aangrenzende weide werd gemaaid, omgezet en verpakt, zodat de pups wel héél dichtbij alles konden horen en waarnemen. Op nog geen anderhalve meter van de Ollekes denderde de machines voorbij, en dat maakt een kabaal! Een goede leerschool, en ik moet zeggen dat ze er nauwelijks van opkeken. Natuurlijk heb ik veel foto's gemaakt, en later straks na de verzorging van de honden maak ik het filmpje. Nu dus alvast de foto's in 5 collages, waarin te zien is hoe ze hun dag gisteren hebben doorgebracht; spelen, ontdekken, kennis maken met Joey (10 weken ouder) buiten slapen, eten en héél veel indrukken opdoen. Wat hebben ze vannacht lekker geslapen! En hun kamerkenneltje was wederom vrij van poepjes :-) Straks meer...

 

7 september,

"Volle bak" vandaag... van 5 pups zijn de a.s. baasjes vanmiddag op visite geweest. Het was heerlijk weer en reuze gezellig! Onze pupjes zijn volop geknuffeld en bewonderd. Super leuk om jullie reacties iedere keer weer te zien en horen :-))  Vandaag mocht ook Judy voor het eerst tussen de pups lopen. Ze vond het reuze interessant, en de pupjes leken het maar nauwelijks in de gaten te hebben gehad. Ze waren juist even wakker en druk met onze visite bezig. Ik heb er een heel kort filmpje van. 

En dan enkele foto's van vandaag: Teefje roze op de trimtafel! Alle pupjes hebben vanavond een kam en borstelbeurt ondergaan op de trimtafel. Ze hebben dat allemaal heel goed gedaan!

Verder nog de beloofde film van het voor het eerst buiten verblijven op de puppyspeelplaats op 6 september, en de "kennismaking" met het ruige werk van de kabaal makende tractoren in de wei achter de puppyspeelplaats. Ook was er een passerende ambulance en navolgend "geloei" van de grote honden. Ze hebben héél veel meegemaakt, en alles met vlag en wimpel doorstaan. Veel plezier met kijken, en tot morgen!

 

 

 

 

8 september,

Even een dagje voor onszelf, maar toch is het een hele drukke dag geweest. Vanmorgen begonnen -uiteraard- met de verzorging van de pupjes, verschonen, eten maken voor alle honden, iedereen uitlaten, eten geven, zelf even ontbijten en daarna ben ik gaan kammen en wassen. Ik wil alle honden binnen enkele dagen weer een lekkere kam/borstel/trimbeurt geven! Woensdag worden de pups ingeënt. Een dagje eerder als normaal, maar donderdag worden de pups al gechipt, dus ben ik er geruster op als ze dan hun eerste prikje hebben gehad. Vanmiddag heb ik met de bosmaaier gewerkt, en nu om half 6 dan eventjes een momentje van stilte en rust. Alle honden inclusief pups houden siësta, Olleke als enige binnen bij de tv, en ik heb voor vandaag gewoon maar even één enkele foto gemaakt. Van een nu nog "lege" achtertuin. Binnen enkele ogenblikken krijgen we weer visite! Daarover wellicht later meer...  Voor iedereen een fijne avond en tot morgen!

 

9 september,

Vandaag was het wederom een dag van buiten vertoeven! Vanmorgen konden de pups na hun ontbijt al gelijk naar buiten. Vlak na het eten hebben ze toch even een periode van spelen en wakker blijven, en tegen de tijd dat ze weer een dutje gingen doen  scheen de zon al volop en was de temperatuur lekker genoeg om buiten te kunnen slapen. We hadden ook bezoek; de fokker van papa Kyan heeft onze pupjes bewonderd, en ze vonden het een heel mooi nest. Wijzelf zijn ook buitengewoon tevreden. Eens kijken of de dierenarts er morgen ook zo over denkt! Morgenmiddag krijgen ze hun eerste medische checkup, en hun eerste prikje. Ongetwijfeld morgen meer daarover. Tot dan!

 

 

10 september,

We hebben weer een hele drukke dag achter de rug. En vanavond was er ook weer visite. Maar vanmiddag rond 16.00 uur kwam de dierenarts om onze berenbaby's hun eerste prikje te geven en ze aan hun eerste onderzoekje te onderwerpen. En al twijfelde ik er eigenlijk niet aan, toch is het altijd weer eventjes spannend en zijn we heel blij als alles in orde is. En dát was het! Alle pups zijn kerngezond en alles zit erop en eraan. Geen enkel bemerking, het is een supergezond stel pups en de dierenarts was erg tevreden. En ik daarmee uiteraard ook! Deze foto is van zojuist. Even een slokje melk van mams, en dan gaan de oogjes dicht... 

Morgen hebben ze opnieuw een enerverend dagje. De mevrouw van de Raad van Beheer (op Kynologisch Gebied in Nederland) komt alle pups chippen, en DNA van moeder en kids afnemen. Papa Kyan heeft al een DNA profiel, dus hij hoeft nu even niets te ondergaan. Vanaf 1 juni wordt er namelijk van ALLE rashondenpups en ouderdieren in Nederland een DNA profiel gemaakt. In de eerste instantie vanwege afstammingscontrole. Voor ons is het aanmaken van een DNA profiel niet nieuw, al jarenlang laten wij dit bij onze (dek)reuen doen, maar het afnemen van DNA bij een nestje pups is voor ons nu ook even helemaal nieuw. Het zal wellicht zo gaan als bij de reuen; er zal met een soort van "borsteltje" wat over de binnenkant van het wangslijmvlies gewreven worden, waarna deze staafjes naar het Van Haeringen Laboratorium gestuurd zullen gaan worden voor het maken van het profiel. Ik ben benieuwd hoe onze baby's dat zullen vinden. Jullie zullen het vanzelf gaan vernemen in ons puppydagboekje. Tot morgen!

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

All rights reserved v.d.Turfhoeve Newfoundlands © 2004-2014

 

Free counter and web stats