Welkom...

...bij het vervolg van de laatste fase van de dracht en de bevalling van Janis!

Uitsluitend voor jullie als a.s. puppyouders vervolg ik de laatste dagen van de dracht en bevalling van Janis via deze pagina(s), zodat jullie net als bij Funny niets hoeven te missen en hopelijk ook de geboorte van Janis haar nestje pups zoveel mogelijk "online" kunnen volgen!

De geboorte zal zich naar mijn verwachting onder normale omstandigheden aankondigen rond de 61e à 62e dag van de dracht. Al is dit een "gemiddelde"... de geboorte kan in principe plaatsvinden vanaf dag 57 à 58 (vanaf dat moment zijn de pups levensvatbaar, en bovendien beviel de moeder van Janis altijd rond dag 57-59!!). Ook bij Janis zal ik een temperatuur-tabel bijhouden...

(de normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen 38.0 en 39.0 graden Celcius)

Aan de hand van de lichaamstemperatuur van een zwangere hondenmoeder kan men vrij nauwkeurig aflezen wanneer de bevalling gaat beginnen. De lichaamstemperatuur schommelt in de laatste dagen van de dracht, maar daalt 24 uur voor de geboorte met gemiddeld één tot anderhalve graad. Dit moment is vaak maar gedurende een klein aantal uren vast te stellen, en na dit "dieptepunt" stijgt haar temperatuur weer. Hiernaast is de temperatuur van Funny gedurende haar laatste dagen van de dracht te volgen.

 

datum

tijd

temp.

tijd

temp.

tijd

temp

tijd

temp.

                 

13-06

07.00

38.0

-

-

14.00

38.0

23.00

38.1

14-06

06.00

37.9

13.00

37.8

18.00 37.9 23.00 38.0
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

 

 

 

 

 

       

 

 13 juni (dag 56/57 van de dracht);

We gaan aftellen naar de geboorte van onze Q-tjes. Vandaag is Janis op dag 56 of 57 van de dracht. Ik merk dat ze steeds meer toeleeft naar de geboorte. Ze is erg rustig, en loopt nu echt (voor haar doen dan) in een langzaam "wandeltempo". Trap op en af (naar de tuin) lopen gaat nog heel vlot. Het valt op dat ze geen gezelschap meer zoekt van de andere honden, behalve dan van Funny. Het is goed dat de visites achter de rug zijn en Janis haar rust krijgt. Vandaag wordt haar werpkist in orde gemaakt, en in de komende dagen zal de huiskamer weer een complete metamorfose ondergaan. Het bed verhuist naar de andere kant van het hekje, zodat Funny door de schuifpui uitgelaten kan worden en Janis dus niet gestoord hoeft te worden tijdens haar bevalling. De eettafel gaat naar de andere kant van de kamer en de computer komt naast de werpkist van Janis te staan. Voor de kamerkennel vind ik de pups van Funny nog te jong, dus we laten de witte werpkist voorlopig nog even staan als verblijf voor de P-tjes. Meedenken voor namen met een Q hoeft overigens niet! IK heb inmiddels zo'n 18 heel erg leuke namen voor de pups van Janis J

 

14 juni (dag 57/58 van de dracht);

06.00 uur;

Janis wilde gisterenavond niet graag eten. Haar porties werden de afgelopen dagen al "lekkerder" gemaakt door wat mousse er doorheen te mengen, maar dat werkte gisterenavond ook al niet meer. Het werd maar voor de helft uiterst langzaam en met lange tanden verorberd. Ik heb het idee dat ze wat hijgeriger is, maar wil nog niet gelijk de alarmklok luiden. Het zou mij niet verbazen als ze niet wacht tot na het weekeinde. Ze loopt heel duidelijk "op het laatst", en omdat haar eigen moeder Camée ook altijd erg vroeg beviel (gemiddeld met 57-59 dagen, zelfs met haar laatste kleine nestje van 3 pups) ben ik momenteel alert op kleine signalen. Ik noem bij de datum van mijn updates dan ook twee mogelijke dagen van de dracht. E.e.a. afhankelijk van welke dekking zij uiteindelijk opgenomen heeft... Ik reken in principe als eerste dag de dag tussen de twee dekkingen in. Dan zou zij vandaag op dag 58 van de dracht zitten!  Ik denk toch dat ik daarom vanaf vandaag al wat frequenter ga temperaturen. Hangt ook een beetje af van haar (eet)gedrag vandaag. Uiteraard vermeld ik alle bijzonderheden gelijk in ons dagboek J

Het trapje in de tuin wordt nog met souplesse op en af gelopen!

Vandaag zal ik haar nogmaals (en voor de laatste keer in haar dracht:-)) een uitvoerige borstel en kambeurt geven, haar oren en voeten nog even mooi knippen.. dan kan ze er de eerste tijd na de bevalling helemaal tegen. Wellicht later vandaag nog een berichtje en/of een foto van onze hoogzwangere Janis.

23.30 uur;

Janis is de hele dag erg rustig, maar ook soms wat hijgerig geweest, en verbleef liefst dicht in mijn buurt. Ik heb vanmiddag een poos buiten in de tuin gewerkt, en daar heeft ze heerlijk en heel diep liggen slapen. Het eten gaat er niet graag in, en zelfs als ik het "lekker" maak, dan eet ze het nog met tegenzin op. Ik heb de indruk dat haar buik wat begint in te dalen. Alles is er in principe klaar voor, maar van mij mag ze toch nog enkele dagen wachten, zodat ik misschien wat extra kan bijslapen. 

01.15 uur;

Janis heeft een poos in de werpkist gezeten, en was toch even behoorlijk hijgerig. Haar buik lijkt echt te zijn ingedaald, en haar melkpakketten zijn van meer dan behoorlijke omvang en zijn op dit moment al erg gespannen! De middelste "borsten" lijken zelfs al stuwing te hebben, er is een verharde "schijf" in te voelen. Zoals ik al min of meer verwachtte zal Janis vast en zeker net als haar vrouwelijke voorouders BOL staan van de melk! Een mooi vooruitzicht... Ik heb een paar foto's gemaakt van haar, zojuist in de werpkist.

Op dit moment ligt ze weer buiten de werpkist te slapen, maar ze ademt wel snel.. Ik zal Nicole nog niet bellen, want ik geloof niet dat het er nu al op zo korte termijn aan zit te komen. Nicole was ook bij de geboorte van Janis aanwezig, en mijn steun en toeverlaat bij enkele geboorten meer, maar ook op de shows. De mensen die wel eens op de shows zijn geweest kenen haar vast wel. Zij krijgt als alles goed gaat nu een pup van Janis, en zal ook bij de geboorte van dit nest en dus bij de geboorte van haar eigen pup aanwezig mogen zijn. 

Ik ga nu slapen maar blijf alert. Ik weet van de moeder van Janis dat het allemaal plots in zeer rap tempo kan gaan verlopen!!! Funny ligt voor alle zekerheid in de keuken achter het hekje. Gelukkig zonder protest, want ze snurkt als een oude heer. 

 

15 juni (dag 58/59 van de dracht);

05.00 uur;

Om even voor half 5 werd ik wakker van heftig gepiep van Janis. Oei... ik heb te weinig nachtrust gehad als ze nu al gaat beginnen...gelukkig heb ik gisteren rond het middaguur bijna 2,5 uur liggen slapen!  Ik ben met haar uit geweest en ze heeft geplast en gepoept. Ze moest erg nodig, dus ik denk dat ze daarom zo heftig piepte. Niettemin ga ik er vanuit dat de ontsluitingsweeën zijn begonnen, en dat Janis haar bevalling vandaag/komende nacht in gaat zetten. Nicole: ik bel je maar niet, ik weet dat je straks toch in het dagboek kijkt, maar houd er rekening mee dat ze vandaag gaat beginnen hoor (ik heb je ook een mailtje gestuurd:-)) Mocht ze beginnen heb ik haar temperatuurdaling wellicht tussen 13.00 uur en 18.00 uur gisteren gemist. Stiekum was ik er vanuit gegaan dat ze nog wel eventjes zou wachten... Ongetwijfeld later meer vandaag. Ik ga nu de huiskamer op zijn kop zetten. Alles staat nog zoals het was, moet nu echt de pc gaan verhuizen..

 

10.00 uur;

Janis weigert pertinent alle voedsel. Afwisselend slaapt ze of zit ze te hijgen. En het laatste wordt steeds frequenter, dus ik kan met zekerheid zeggen dat ze nu in de ontsluitingsfase zit. Zeker bij een jonge teef die voor het eerst gaat bevallen kan deze fase erg lang duren; wel 24 uur! Ik ga zodadelijk dan ook echt proberen nog een aantal uren te slapen. Bel vanaf nu a.u.b. NIET meer (geldt dus niet voor jou Nicole)... we willen graag in alle rust de bevalling begeleiden en zelf ook tussendoor wat tot rust proberen te komen.

In alle vroegte heb ik vanmorgen alles al gedaan wat gedaan moest worden. Voor 7 uur vanmorgen alle honden uitgelaten, gevoerd en verzorgd, en terwijl manlief naar de winkel ging om boodschappen in te slaan, heb ik de kamer op zijn kop gezet en alles praktisch ingericht voor twee kramende Newfymoeders. We kunnen er helemaal mee vooruit zo, denk ik J

 

18.00 uur;

Janis is de hele dag al hijgerig en heeft ook niet meer willen eten. Ze wil ABSOLUUT dat ik wakker blijf, want mijn diverse pogingen om wat te slapen eindigden allen in "kopstoten", neusduwen en likken zodat Janis zekerheid had dat ik bij de les bleef...soms kroop ze zelfs bijna op mijn bed!  En zelfs met het hele gezin in huis nam ze geen genoegen met iemand anders, maar was ik de aangewezen persoon. Wel erg aandoenlijk, en al ben ik zo gaar als een klontje boter, ik voel me erg vereerd

Toch zoekt ze heel regelmatig de werpkist op, en begint ook vanaf het einde van de namiddag wat met de lakens te rommelen om een nest te creëren. Ze is intussen ook zo vaak buiten geweest dat ze helemaal "leeg"is.  Tot dusver eigenlijk geen extreme veranderingen al is er wel e.e.a. al gaande. Mijn gevoel zegt dat dit wel tot diep in de nacht zo door kan gaan voordat er schot in de zaak komt... Zodra er noemenswaardige veranderingen zijn meld ik het uiteraard gelijk. Tot dan probeer ik straks toch nog een keer of ik wat kan slapen.

Janis' toegewijde broer Jamiro heeft ook in de gaten dat er iets staat te gebeuren.

23.00 uur;

Eindelijk heb ik een uurtje of 3 geslapen.  Janis heeft genoegen genomen met manlief, en deze heeft er ook voor gezorgd dat Funny bij haar pupjes ging om te voeden. Nu is het tijd voor hun flesje, en kan ik daarmee "de nacht"weer ingaan. Janis is nog altijd hetzelfde; slapen en onrust wisselen elkaar af, maar het neemt nog niet het heftige aan van aan het einde van de ontsluitingsperiode. "Kraamhulp" Nicole is dus ook nog niet "opgetrommeld"... Ik ga nu mijn P-tjes verschonen en flessen, alle hondjes zijn zojuist uitgelaten en liggen nu op één oor, dan ga ik Funny nogmaals eten geven en kijken of er bij Janis nog wat in wilt, en vervolgens zal ik zelf mijn eigen "avondeten" nuttigen en opnieuw proberen nog wat slaap te vatten...  

24.00 uur;

Janis heeft een droge boterham genuttigd met wat mousse (al ging dat verre van enthousiast). Daar ben ik wel blij om, want ze zal toch wat energie binnen moeten krijgen na een lange dag zonder eten. Na het eten hiervan neemt de onrust weer wat meer toe, zo lijkt het. De keren dat ze buiten is geweest en gaat "zitten, komt er echt helemaal niets meer uit. Alles staat klaar, en ik ben weer klaarwakker en fit. Van mij zou het best mogen beginnen nu.

 

16 juni (dag 59/60 van de dracht);

00.20 uur:

Janis is vruchtwater verloren!! dat is toch nog snel gegaan;-)

Ik ga vanaf nu vervolgen op de pagina de Geboorte...

 

 

 

  Free counter and web stats