31 mei;

24.00 uur - 03.00

Vannacht ben ik weer naar de dierenarts gereden voor Funny. Ze begon lichte koorts te krijgen en heeft daarvoor nu extra medicijnen gekregen, naast de AB kuur die zij vanuit de praktijk al mee kreeg vanwege de keizersnee. Van slapen is nog steeds weinig gekomen. In de avond een uurtje gelegen terwijl Ricardo oplette, maar meer kwam er niet van. Nu hebben de pups juist hun flesje weer leeg, en probeer ik of Funny eventjes aan de afgezette kant van de kamer wil liggen. Ze ligt dan eigenlijk tussen mijn bed en de werpkist in. Voorlopig hebben we de huiskamer d.m.v. puppypanelen in tweeën gedeeld, zodat overdag ook Janis vlakbij kan liggen, maar Funny toch haar privacy en rust heeft met haar pupjes. Janis mag nu dadelijk even de keuken in en Funny voor de veiligheid en mijn gemoedsrust even van haar pupjes af, zodat ik EINDELIJK kan proberen met een gerust hart een uurtje slaap te vatten. Om 05.00 uur moeten ze weer hun flesje. De flesvoeding krijgen ze dag en nacht om de 2 uren, maar ieder uur moeten ze aangelegd en aan de tepel geholpen worden mama Funny om de melkproductie te stimuleren. Deze is overigens door de lichte koorts nog wat minder geworden.

Ook nachtelijke voedingen voor mama Funny. Gelukkig eet ze ondanks haar lichte koorts heel goed.

Ik heb besloten om de eerste dagen ook achter de inlog te laten vervolgen. In ieder geval tot Funny wat opgeknapt is. Ik vind het ook wel zo prettig om deze eerste intensieve en buitengewoon vermoeiende, maar ook risicovolle dagen eerst maar eens goed door te zien komen. Pas daarna zal ik het puppydagboek openbaar toegankelijk maken.

De huiskamer voorlopig in tweeën gedeeld voor de veiligheid en rust van beide Newfymoeders:

17.00 uur;

Ik heb een fotofilm gemaakt van de geboorte van onze P-tjes, deze is te bekijken op de pagina "De geboorte". Later vandaag plaats ik nog enkele filmpjes. Onder andere de geboorte van een pup; de eerste (zwarte) reu!

Met Funny gaat het geweldig. Ze herstelt goed; haar koorts is verdwenen en ze is buitengewoon in haar nopjes met haar kinderen. Ze eet en drinkt goed, is al diverse keren naar "het toilet" geweest, en heeft vanmiddag een poosje samen met mij en Janis in de speelweide vertoeft om even een frisse neus te halen en rustig de benen te strekken. Ze is wederom "van achteren"lekker gewassen, en ligt vervolgens weer uiterst moederlijk voor haar kroost te zorgen. Nu de eerste zorg en grootste vermoeidheid voorbij is (ik heb vanmiddag eindelijk 2 uur achtereen kunnen slapen) kan ik intens genieten van de aanblik in onze werpkist. Funny en Milos hebben een pracht stel Newfybaby's op de wereld gezet! De pups zijn in het eerste etmaal allemaal tussen de 20 en 55 gram aangekomen. En als je dat dan ziet vergeet je alle vermoeidheid  van de afgelopen dagen en nachten... ze hebben een goede start en zien er stuk voor stuk geweldig uit J

 

1 juni;

Een kijkje in de werpkist: Funny en haar kinderen vanmorgen om 09.00 uur...

Gisterenavond heb ik heerlijk wat kunnen bijtanken; ik heb van 20.00 uur - 23.00 uur lekker liggen slapen op mijn bed naast de werpkist terwijl manlief op Funny en haar pups heeft gelet. Wat knap je daar van op! Vannacht kon ik er dan ook weer helemaal tegen. Tot 04.00 uur heb ik het gemakkelijk vol kunnen houden, maar toen werd het toch wel weer erg zwaar. Funny dan even in het andere gedeelte van de kamer laten werkt heel goed. Ze verblijft daar dan rustig, maar niet langer als 1,5 uur want dan gaat ze piepen en wil naar haar pups. Geen enkel probleem... als ik zo nu en dan ook maar een uurtje de ogen kan sluiten houd ik het wel vol:-) 

In de afgelopen nacht heb ik het puppydagboek wat gereorganiseerd. Het is nu enkel via de inlog te volgen, maar ik heb wel alle pagina's toegevoegd, en zoals je kunt zien ook de nieuwe pagina's "de eerste 7 dagen" en "groeitabel P-nest". Tevens heb ik enkele filmpjes toegevoegd op de pagina "de geboorte". Deze is nu helemaal klaar.

De pupjes groeien prima, en drinken allemaal heel gretig uit het flesje. Ze krijgen nog maar heel kleine beetjes, maar wel iedere 2 uren een flesje. dag en nacht. Mama Funny geeft nog niet echt melk, maar vanmorgen na haar ontbijt meende ik een klein beetje toeschieten van de melk te bemerken. De pups hebben hun eerste daagjes heel hard moeten werken, en konden er niet meer als enkele druppeltjes uit "melken", maar dit was dan gelukkig ook voldoende om de benodigde antistoffen binnen te kunnen krijgen. Ik hoop dat de melkproductie nog wat op gang komt. Het zal  toch wel, ik zie nu al wat vooruitgang, al ga ik er van uit dat het toch "flessen" blijft tot het moment dat de pups vaste voeding gaan krijgen. Hier enkele foto'tjes van vannacht en vanmorgen:

foto boven: teefje bruin aan de fles (vannacht 03.30 uur)

beneden: even in de mand terwijl de werpkist 's morgens wordt verschoond (foto van gisteren)

En nog twee filmpjes van onze "Funny-baby's" op hun eerste levensdag:

En dan ga ik mij vandaag nog eens grondig buigen over de namen. De Raad van Beheer moet deze binnen 10 dagen na de geboorte binnen hebben, dus als er nog mensen zijn met leuke ideeën dan hoor ik dat heel graag. Wie weet zit er een passende naam bij!

 

2 juni;

01.00 uur - 03.00 uur;

In mijn nachtelijke update een fotocollage van onze P-tjes gisteren aan het begin van de avond. Enkel de foto rechts beneden is van vannacht. Mama Funny begint een klein beetje beter melk te geven...eindelijk! In de laatste voedingen zie ik duidelijk dat de melk een beetje begint toe te schieten. De pupjes worden beloond voor hun harde werken J.Niettemin is het (nog) geen noemenswaardige melkgift en blijf ik iedere 2 uren de fles geven. De pups zijn krachtig, levendig en komen al keurig wat grammetjes per dag aan, zodat ik besloten heb er niet meer continue bij te zitten in de nachtelijke uren, maar Funny gedurende de nacht iedere 3 uren haar pups laat voeden, vervolgens een fles als "toetje" geef en dan voor de daaropvolgende kleine 2 uurtjes in mijn bedje naast de werpkist kruip met Funny aan de andere kant van het hekje ernaast. En dat ging deze nacht (tot dusver) prima!

06.00 uur;

En dan begin ik de dag met een kijkje in de werpkist. Het lijkt mij een leuk idee om daar iedere dag mee te beginnen. Een soort van ochtendritueel....

 

Voor wat betreft het op gang komen van de melk heb ik goed nieuws! Het lijkt vanaf nu iedere voeding een klein beetje beter te gaan. Mijn inspanningen en die van de pups lijken zijn vruchten af te werpen. De aanhouder wint... en héél veel en héél vaak aanleggen is de enige remedie om te proberen of het alsnog op gang zal komen. Maar misschien is het toch ook de "gouden tip" die ik van een bevriende fokster (al lange tijd fokster van een ander ras) kreeg, waardoor de melk bij Funny nu wat begint te komen??? Thanks Marja...:-)

16.00 uur;

Vanmorgen werden wij verrast door door de postbode, hij bracht hele leuke kaarten met felicitaties voor onze P-tjes. 

En even later kwam er een koerier een prachtige taart brengen, ook met de felicitaties en vanwege de geboorte van onze P-tjes, en daarmee met de geboorte van het hondenkind van de afzenders. 

Annemarie en Oscar dank je wel voor de ontzettend leuke (en lekkere!) taart namens de gehele familie. Wij gaan ons zodadelijk bij de koffie (nogmaals) aan en stukje tegoed doen J

 

 

3 juni;

Het kijkje in de werpkist is van 05.00 uur vanmorgen; de buikjes zojuist "rond" gedronken bij mama Funny, en Funny aan het billen- en snoeten wassen. 

De pups beginnen duidelijk voorkeur te krijgen voor bepaalde tepels van hun moeder (de middelste zijn de lekkerste) en beginnen ook enorm op de geur van mijn handen te reageren. Dat komt natuurlijk door het flessen. Het maken van close-upjes is dan ook nog niet gelukt, ze blijven maar zoeken en bewegen als ik ze in mijn handen heb

En dan had ik gisteren nog wat foto's gemaakt die ik erg leuk vind. Het blijft moeilijk om er telkens maar een paar te kiezen uit de vele foto's die er zoal op een dag gemaakt worden!

 

4 juni;

Om te beginnen het kijkje in de werpkist:

En deze is niet van vanmorgen maar van gisteren, met op de achtergrond onze zwangere Janis. Over haar nu ook even een update J. Janis heeft zich rond de geboorte en de eerste dagen van de nestperiode van Funny geweldig gedragen. Ze was uiteraard een beetje nieuwsgierig, maar nooit opdringerig. Terwijl Jack nu bijna een week geleden voor de geboorte van de laatste pup met Funny naar de dierenarts was, heeft Janis van mij heel even aan de pups mogen snuffelen en ze mogen bekijken. Met 4 benen BUITEN de werpkist welteverstaan... Zij heeft de afgelopen dagen met interesse gevolgd hoe Funny moederde over haar pasgeboren kroost, hoe ik ze "fleste" en gewogen heb, en ook vanuit buiten heeft ze kunnen meekijken in de werpkist. Om Funny rust en geborgenheid te geven hadden wij een hek van puppypanelen gebouwd welke de kamer in tweeën deelde. En toen op zaterdagmorgen (dag 4) op een klein ondoordacht en onbewaakt moment het hekje eventjes open stond, stond Janis in no-time (niet bij- maar) IN de werpkist bij Funny en haar pups te snuffelen... Heel rustig ben ik er naartoe gelopen en heb Janis heel kalm weer terug uit de werpkist begeleid. OEFF... niet slim... dit had anders kunnen uitpakken, maar het ging heel goed en het getuigde wel van het onderlinge vertrouwen tussen de dames; Funny bleef ontspannen liggen en keek niet eens vreemd op van Janis' onaangekondigde kraambezoek! Janis op haar beurt manoeuvreerde zich uiterst voorzichtig en gecontroleerd tussen de pups door, en liep vervolgens ook weer braaf mee de werpkist uit.

Het buikje van Janis groeit goed, maar is niet de giga-buik zoals Funny die had. En zoals ik Janis op vele vlakken kan vergelijken met haar overgrootmoeder Camiyou, zo kan ik ook haar dracht met die van Camiyou vergelijken. je ziet weinig aan haar, de buik lijkt niet zo vreselijk groot, maar als ik dan de echo zie.....(!!) Het eten gaat momenteel wat slechter. Gelukkig is ze dik genoeg, haar reserves hebben we aan het begin van de dracht opgebouwd. Er gaat nog wel genoeg eten naar binnen, maar je merkt dat ze moeite heeft.

Hier beneden zit Janis naar haar buik te "luisteren"... De laatste dagen zit ze heel vaak op deze manier en ik heb de indruk dat ze op zo'n moment de pupjes voelt bewegen. Het is een heel aandoenlijk gezicht;-)

Verder enkel HOERA, HOERA .... Voor Funny J  De melkproductie is echt heel aardig op gang gekomen en gaat merkbaar vooruit!! De melk schiet nu echt toe en de pupjes doen er zich minutenlang achtereen tegoed aan! Heerlijk...  er is toch niets zo goed als moedermelk. Groeien doen ze prima op de flessenmelk. Weliswaar rustiger als op echte tevenmelk, maar ik ben ook wat voorzichtig met die kleine maagjes, zodat ik ze niet overvoer. Vanaf nu zullen ze toch echt heel wat meer moedermelk kunnen gaan krijgen.

Hier beneden Funny met teefje roze "op schoot".

 

5 juni;

Vandaag worden onze P-tjes 7 dagen oud!

02.00 uur - 03.00 uur; 

De nachtvoeding geeft GIGANTISCH veel moedermelk!!! Ik kan nu zeggen dat de melk volledig op gang gekomen is. Na deze nachtelijke voeding bij Funny hoef ik de pups absoluut geen flesje meer te geven; ze hebben een lekker rond buikje gedronken en vallen na een aantal keer toeschieten van de melk en zich daaraan tegoed te hebben gedaan voldaan in slaap... Ik blijf nog een kwartiertje wakker, zodat Funny haar pups nog kan verzorgen en wassen. Daarna ga ik ook weer liggen, hopelijk tot 05.00 of 06.00 uur. De nachtvoedingen probeer ik nu iedere drie uren te geven. Overdag zal dit nog altijd iedere twee uren zijn, en flesjes blijven ze ook nog na iedere voeding overdag bij krijgen.

Het kijkje in de werpkist van vandaag: een klein filmpje van de Newfyfamilie (gisterenmorgen gemaakt, toen nog net het zonnetje eventjes doorkwam) Mama Funny heeft na iedere voeding nog wat last van naweeën, wat op dit filmpje aan het gehijg te horen is. Niet fijn voor haar, maar wel noodzakelijk om de baarmoeder te laten samentrekken en schoon te maken. Funny heeft ook nog erg veel uitvloeiing, zij wordt dan ook iedere dag even "van achteren" gewassen.

En dan voor vandaag de close-upjes van de pupjes, Ook deze foto's zijn van gisteren. In de linkerkolom van boven naar beneden de teefjes wit, oranje, roze en geel. De rechterkolom van boven naar beneden de reutjes groen, bruin en paars.

We vervolgen het dagboek morgen in "Week 23".

Tot dan!

 

 

 

Free counter and web stats