v

 

29-30 maart

De dekking 

Twee maanden later als verwacht kondigde het begin van de loopsheid van Funny zich aan op dinsdag 13 maart met een geringe bruinachtige uitvloeiing, die in de loop van de volgende dag overging in de welbekende bloederige afscheiding. Als voorbereiding op de dekking met Milos hebben wij op vrijdag 16 maart een vaginaal uitstrijkje bij Funny laten maken. Tevens kreeg zij nu ook haar eerste CHV inenting. Op 24 maart, dag 11 van Funny's loopsheid, zijn we voor een eerste progesterontest naar de dierenarts gegaan. De waarde bedroeg 2.04 ng/ml, nog erg laag... Intussen hadden we ook de uitslag van het bacteriële onderzoek gekregen, en deze gaf geen bijzonderheden aan. Positief nieuws dus;-) De progesterontest van dinsdag 27 maart gaf een waarde van 5.42 ng/ml. Aan het gedrag van Funny kon je wel al merken dat het juiste dekmoment langzaam begon te naderen, maar de uitvloeiing was nog te helder rood. Haar staart werd al enthousiast opzij gezwiept bij het bekijken van haar vulva en uitvloeiing. Ik besloot het dektijdstip verder te bepalen aan de hand van het gedrag van Milos en uiteraard van Funny zelf en de kleur en substantie van haar uitvloeiing/vulva. Op onderdag 29 maart werd in de loop van de ochtend duidelijk dat het juiste moment aangebroken was, en heeft er na een prachtige hofmakerij een spontane en relaxte dekking tussen beide Newfs plaatsgevonden. De volgende dag ben ik nogmaals richting dierenarts gereden om nog eenmaal een progesterontest te doen en te zien of haar waardes goed waren doorgestegen. Dat bleek het geval; de waarde was 18.6 ng/ml! Na het ontvangen van deze uitslag is Funny op vrijdag 30 maart rond het middaguur nogmaals gedekt, en ook deze dekking verliep heel relaxed. Het zat erop... we kunnen niet anders als een heel goed gevoel hebben over beide dekkingen, en vanaf nu rest er weinig meer als Funny in de watten leggen, lekker met rust laten en wachten..wachten...en nogmaals wachten...........

1 april;

Ons gevoel en de progesterontest hadden het vast en zeker bij het goede eind; de uitvloeiing van Funny laat vandaag een beeld zien dat past bij het einde van haar loopsheid. Het is oud-roze van kleur en wat stroperiger. Milos houdt Funny nog altijd nauwlettend in de gaten als ik met haar naar buiten kom en probeert nog wat charmes uit de kast te trekken, maar van de heftige reactie die hij vertoonde op het juiste dekmoment is in het geheel geen sprake meer.

 

2 april;

Vandaag is Janis loops geworden! Wij hebben ondanks onze eerdere bedoeling om Janis eerst te laten doorshowen voor haar laatste benodigde twee kampioenschappunten toch besloten om Janis nu te laten dekken. Met de zomer in het vooruitzicht is de periode van het jaar ideaal, en kunnen we hopelijk bij het mogen verwelkomen van hun pupjes een heerlijke puppytijd en lekker weer tegemoet gaan... 

 

5 april;

Dag 6 van de dracht:

" 0-7 dagen dracht: De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf."

Als het goed is, is er dus al één en ander gaande in Funny's lichaam!

Overigens kan ik over Funny weinig meer kwijt als dat ze wel wat slaperiger is. Hongerig is ze eigenlijk altijd wel! En aangezien ze momenteel dik genoeg is, zal ik niet nu al beginnen met haar méér te geven, iets wat ik normaal gezien na de dekking wel doe. De weegschaal gaf bij de dierenarts 62 kilo aan. Een tikje (te) veel, maar het zij zo... ik kan haar nu niet meer laten "lijnen". Nog drie weken te gaan voor de echo....

 

11 april;

 

"8-14 dagen dracht": In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd."

 

Funny is extreem hongerig! En dat terwijl ze eigenlijk méér als dik genoeg is, en ruim voldoende te eten krijgt... Aan haar gedrag zou ik zeggen dat ze drachtig zou kunnen zijn, maar ik durf eigenlijk geen uitlatingen te doen. Het puppydagboek is vanaf vandaag online, helemaal klaar voor gebruik!

 

Janis is vandaag, op dag 10 van haar loopsheid, voor een eerste progesterontest naar de dierenkliniek geweest. De uitslag was nog slechts 0.5 ng/ml. zaterdag gaan we opnieuw prikken. Naar verwachting zal er na de eerste helft van de volgende week pas een dekking gaan plaatsvinden. We wachten met beide dames rustig verder af J De uitslag van het uitstrijkje van Janis was trouwens ook prima. Geen bijzonderheden, dus een kuurtje is niet nodig. Haar eerste CHV inenting geef ik niet net als bij Funny aan het begin van de loopsheid, maar daarmee wachten we met haar tot een week na de dekking. Eerst maar eens zien of zij een normale progesteronstijging heeft, en afwachten tot de dekking heeft plaatsgevonden.

 

14 april;

Vanmorgen is Jack met Janis naar de dierenkliniek gereden voor een tweede progesterontest. De uitslag kregen we om 11.00 uur; 2.66 ng/ml. Maandag gaan we voor de volgende test. Janis is dan 15 dagen loops. Bij een eerdere loopsheid van haar meende ik te kunnen beoordelen dat zij rond de 17-18e dag van haar loopsheid op "het" moment zou zitten. We zullen zien... Overigens viel het mij vanmorgen wel al op dat Janis bij het (laten) bekijken van haar vulva en uitvloeiing, wat minder "jumpy" is. Ze bleef braaf staan en liet het bekijken veel beter toe. Ook aan dat gedrag kon ik merken dat de progesteron in stijgende lijn zit. Van een staartreflex is er nog in het geheel geen sprake.

 

16 april;

Funny trekt zich regelmatig in de bench terug voor een schoonheidsslaapje. Vandaag is ze als het goed is 17 of 18 dagen drachtig. Nog 10 dagen te gaan voor de echo. Ik vind het wel spannend hoor! En met mij blijkbaar nog meer mensen, want van verschillende mensen heb ik al enthousiaste reacties gekregen op het openen van het puppydagboek. Ook zij vinden het dus heel spannend en blijkbaar erg leuk om de vorderingen van de mogelijk (prille) dracht van de moeder van hun aanstaande Newfybaby in ons dagboekje te volgen. Leuk dat jullie er blijk van geven, tenslotte houd ik dit voor jullie als a.s. puppyouders allemaal bij!

Vanmiddag ga ik Milos maar even wat wassen. In ieder geval borst, buik en benen. Pff... Hij plast overal en loopt ook ongegeneerd door alles heen als onze newfydames loops zijn. Naarstig zoekende en in dit geval Janis constant in de gaten houdende. Hij wordt er niet frisser op, loopt de hele dag en eet van verliefdheid erg moeilijk. Het vergt best wat, en ik zal blij zijn als die periodes weer achter de rug zijn. Al staat de volgende ook al weer klaar voor de start... High-Five besloot vanmorgen dat het ook een goed moment was voor haar om maar weer eens loops te worden. We kunnen hierbij dan ook ongeveer uitrekenen wanneer de volgende loopsheid van High-Five zich aankondigt, en dit zal naar verwachting medio oktober/november zijn. Tijdens die loopsheid zal zij gedekt gaan worden, en naar verwachting zullen haar kleintjes dan begin 2013 of misschien nog juist einde 2012 geboren gaan worden. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Janis is vanmorgen nogmaals wezen bloedprikken. De uitslag verraste mij wel wat; Het beeld dat zij zelf laat zien komt naar mijn mening niet helemaal overeen met de uitslag van de test. In principe ga ik er vanuit dat we toch morgen, op dag 16 van de loopsheid, de eerste dekking gaan verrichten omdat test en dierenarts dit adviseren, maar e.e.a. zal toch ook afhangen van hoe ze zich gedraagt en hoe de uitvloeiing enz. eruit ziet. Dus... morgen meer!

17 april;

Janis is vanmorgen in alle vroegte gedekt, heeft ruim 20 minuten gekoppeld gestaan, en voor een allereerste keer ging het heel goed. Milos was vanmorgen vroeg in de hoogste staat van paraatheid, en gelukkig hebben wij hem/onze reuen geleerd bij de toenadering van de uitverkoren Newfydame hun heftigheid binnen proporties te houden, zodat de dame in kwestie niet bruut overrompeld wordt:-) De dekking verliep daardoor ontspannen, en zoals wij gewend zijn bij het helpen van onze reuen, was het bij de eerste sprong "gepiept". Omdat het vandaag al dag 16 of 17(de eerste dag van wat bruinachtig bloedverlies) van Janis haar loopsheid is, hebben we dan toch gedekt vanwege het dekadvies van de dierenarts en de uitslag van het bloed. Mijn persoonlijke mening n.a.v. het totaalplaatje blijft nog altijd dat we vroeg genoeg zijn. E.e.a. zullen we wellicht bij de herdekking(en) gaan merken... In ieder geval voor vandaag dus goed nieuws te melden, en het geeft toch wel een gerust gevoel dat de eerste dekking erop zit en goed verlopen is.

Zodra we met zekerheid weten dat (een van) de dames drachtig is/zijn, maak ik de inlogcodes gereed die het voor onze a.s.puppyouders mogelijk zal maken om achter een inlog de bevalling straks zoveel mogelijk online te kunnen meemaken en volgen. Vandaag heb ik daarvoor iedereen een mailtje gestuurd, en ter verduidelijking geef ik hierbij nog aan dat het inderdaad een code betreft voor -indien drachtig - zowel Janis alsook voor Funny.

 

19 april;

Vanmorgen heel vroeg is Janis nog eenmaal gedekt. Ik had de indruk dat deze keer de dekking nog beter was. Ook voor Janis zal het nu enkel afwachten zijn.... het worden vier hele spannende weken! Wat vanaf de eerste dekking te constateren is, is dat Janis héél veel slaapt. Zo slaperig heb ik haar nog nooit meegemaakt. Het zou wel heel vroeg zijn om e.e.a. te kunnen constateren, maar het is een gegeven dat sommige teven vanaf dag 1 na de dekking merkbaar "zwanger" zijn. We zullen zien.  

En dan Funny ... hopelijk hebben we v.w.b. haar volgende week al zekerheid. Als het goed is, speelt er in haar buik op dit moment het volgende af:

15-21 dagen dracht": Dag 19 kapselen de embryo's zich in de baarmoederwand in. Ongeveer rond de 20e dag kan de moederhond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder"

 

 

21 april;

a.s. papa Milos was vandaag op de Internationale Dogshow te Goes U1/CAC/CACIB en BOB (Beste van het ras). Er waren 31 newfoundlanders ingeschreven. En nu op naar zijn laatste benodigde CAC voor zijn definitieve Nederlands Kampioenschap!

 

23 april;

De dames slapen veel overdag. Funny is in ieder geval al zeker veranderd in haar gedrag. Ze heeft geen zin meer in "gekkigheid", en ligt liefst dicht in mijn buurt te slapen... Janis zoekt haar dan automatisch op, want zij is altijd al dicht in mijn buurt te vinden;-) 

... om beurten in de bench waar ze allebei zo graag in gaan liggen slapen. J

Nog 4 daagjes.... dan wagen we ons aan de echo bij Funny. Het wordt nu echt wel spannend!

 

24 april;

Geweldig nieuws vandaag... het "TURFHOEVE PUPPYDAGBOEK" is officieel geopend! 

Zojuist hebben wij bij Funny een echo gemaakt (ik kon echt niet meer wachten...) en daarbij waren overduidelijk verschillende vruchtblaasjes te zien, voorzien van inimini embryootjes, welke in de komende 5 weken hopelijk zullen uitgroeien tot prachtige Newfybaby's. Ze is nog maar juist 25 dagen drachtig, maar toch was het heel goed te herkennen. Aangezien ik weet hoe iedereen naar dit goede nieuws uitkeek, heb ik niet alleen papa Milos en mama Funny gefeliciteerd, maar kan ik hierbij ook jullie, onze a.s. puppyouders, van harte feliciteren! Uiteraard wordt het nog een spannende tijd, maar e.e.a. is op komst, dat is zeker! En ach, een troost:we hebben inmiddels al bijna de helft van de dracht erop zitten J De tijd zal ongetwijfeld voorbij vliegen...

Hier de eerste babyfoto's:

Hoeveel vruchtblaasjes er zijn, en hoeveel pupjes Funny zal krijgen is nu in ieder geval nog niet te voorspellen.. IK hoop misschien rond de 28-30 dagen daarover ietsje meer te kunnen zien. Maar een "aantal" blijft erg moeilijk in te schatten... en wat er uiteindelijk geboren gaat worden zal tot het laatst een verrassing blijven. Maar voor nu dan alvast heel goed nieuws!

 

26 april;

Janis is vanmiddag voor haar CHV inenting naar de dierenarts geweest, even op de weegschaal geweest, en vanaf de laatste progesterontest 1,3 kg. aangekomen. Ik merk dat ze nu ook slaperiger is als normaal. Of Funny haar aansteekt... of dat zij ook drachtig zal zijn, dat blijft nog even de vraag en nog even heel spannend. Intussen laten we ze lekker begaan, en worden ze heerlijk in de watten gelegd. Ruggetje-ruggetje slapen is op dit moment de favoriete houding van de dames...

 

28 april;

Funny is vandaag 29 dagen drachtig. Ze is eigenlijk nu pas op het moment dat er normaal een echo wordt gemaakt. Naar aanleiding van haar gedrag zou je nu dan eigenlijk niet eens meer echo nodig hebben om te constateren dat ze hartstikke zwanger is;-) Het is nu intussen wel zo klaar als een klontje, en ik heb de indruk dat ze zich er ook volledig van bewust is! Aangezien dit haar 2e zwangerschap is misschien ook niet verwonderlijk. Hier beneden 2 foto's van een "pretecho" van vandaag. ik laat mij misschien beter niet over een aantal uit, maar het zijn er meerderen, dat is zeker. En de groei van de vruchtblaas in beeld is nu, vier dagen later als de eerste echo, wel heel duidelijk waarneembaar:

 
Week 4 (22 tot 28 dagen)

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Hieronder een plaatje van een dertig dagen drachtige baarmoeder:

 

 

 

1 mei;

Vanmorgen heb ik Funny's buikje nogmaals grondig onder de loep genomen, en ondanks dat het erg moeilijk blijft om het aantal embryo's  exact te bepalen, lijkt het erop dat ik er een stuk of 7 à 8 heb kunnen onderscheiden. Zo te zien groeit er dus een aardige familie in haar buikje! Ik heb een van de inimini-pupjes even lang in beeld gehouden, maar een duidelijk kloppend hartje was nog moeilijk in beeld te krijgen. Zodra dit goed te zien is zal ik proberen er een filmpje van te maken;-) Haar kleintjes zullen er nu ongeveer zo uit zien:

 

Janis is vandaag 14 dagen drachtig (althans, dat hopen we dan..) en bij haar ziet het er in haar buikje als het goed is nu zo uit; Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week(7 dagen) en tegen het eind (nu dus, met 14 dagen) 64-cellig. Nog ongeveer 2 weken te gaan voor de echo van Janis gemaakt kan worden!

Verder kreeg ik de vraag van enkele mensen of ik de inlogcodes nog niet aangemaakt had. Nee dus... ze komen jullie kant nog op, maar het duurt ook nog wel even voordat het puppydagboek achter de inlog verdwijnt. Zolang alles goed met de dametjes verloopt zal het openbaar te volgen blijven, en kunnen jullie de dracht dus op deze pagina(s) volgen. Pas tegen de bevallingsdatum, en tijdens de geboorte zelf zul je de inlogcode nodig hebben om e.e.a. "achter de schermen" en online te kunnen blijven vervolgen. Maar zover is het nog lang niet... dat duurt nog een viertal weken J

 

2 mei;

Vandaag weer wat foto's gemaakt van de dames. Hier beneden een foto van Janis en Funny samen op de speelweide:

 

3 mei;

Voor vandaag een eerste filmpje van het jonge leven in Funny's buik! Jammer van de rode schijn vanwege het lampje van de camera tijdens de opname. Ik zal het een volgende keer afplakken, misschien dat het dan nog wat duidelijker wordt. Als je goed kijkt zie je verschillende vruchtblazen en een mini-pupje heen en weer bewegen J

 

 

5 mei;

Vandaag is Funny 5 weken en één dag drachtig. Ze begint al een behoorlijk buikje te krijgen, en aan haar manier van liggen/slapen zie je nu al erg goed dat ze zwanger is. En ze heeft HONGER! Als ze ook maar DENKT dat er ergens iets te eten valt, is ze er als de kippen bij, en haar grote honger lijkt niet te stillen. Toch moeten we ervoor waken dat ze niet te zwaar wordt. Op dit moment krijgt ze weliswaar al wat meer, maar met dubbele porties wachten we nog maar een poosje. 

Week 4 (22 tot 28 dagen)

Week 5 (29 tot 35 dagen):


De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden.

 

6 mei;

...en denkt u nu niet met de aanschaf van een Newf een slome, onintelligente hond in huis te halen, want niets is minder waar... 

En al weten de meeste mensen wel dat onze honden veel werklust hebben, als u naar dit filmpje kijkt kunt u zien dat het u kan lukken om de gehoorzaamheid echt wel tot in perfectie te bereiken! Een Newfoundlander is en blijft een grage werker. Ik heb van dit filmpje genoten, en wil het onze a.s. puppybaasjes daarom zeker niet onthouden...

(klik de index van het puppydagboek even weg i.v.m. het geluid)

 

 

9 mei;

Van Janis is het inmiddels 3 weken geleden dat zij gedekt is. Er zijn wel enkele veranderingen in haar gedrag op te merken, maar het blijft toch nog eventjes heel spannend. Nog een kleine week tot de echo van Janis. Ik ben al aan het aftellen J

Funny is op en top zwanger in haar gedrag en haar uitstraling. Ze gedraagt zich al heel moederlijk. Als ze gaat liggen gaat dat al vaak met een diepe, "zwangere" zucht gepaard. Hier beneden een foto van vanmorgen, waarop haar groeiende buikje heel goed te zien is:

10 mei;

 Zomaar even twee foto'tjes aan het einde van de middag; Janis en Funny mij zij-aan-zij gezelschap houdend in de keuken tijdens het koken... Onze dametjes zijn vandaag weer keurig netjes "opgepoetst" en klaar om hun visite van dit weekeinde te ontvangen. Een goede reis gewenst voor hen die op bezoek gaan komen! 

Het was vandaag een erg benauwde en warme dag hier in het Zuiden des Lands (om 19.30 uur vanavond nog maar liefst 27 graden!) Voor Janis en Funny, maar ook voor alle andere honden was het even wennen aan deze plots zomerse temperatuur. De avond bracht tot dusver hier nog geen verkoeling in de vorm van een (stevige) bui, die overigens wel voorspeld was. En misschien een beetje vroeg zo op donderdagavond, maar ik wens iedereen toch nu al een heel prettig weekeinde. Ik zal dit weekeinde waarschijnlijk verder geen tijd meer hebben voor een update. De nieuwe week zal wellicht nieuws brengen over de echo van Janis... tot dan!

 

14 mei;

Allereerst wil ik onze visite van gisteren hartelijk bedanken voor hun komst, gezelligheid en interesse. Het was heel erg fijn om (alvast) kennis te hebben kunnen maken. Funny en Janis zijn na onze visite van gisteren wat meer moe als normaal en slapen vanmorgen lekker lang uit. Van Funny is dat helemaal voor te stellen met haar dikke buik, en betreft Janis ..... voor mij geen twijfel meer, en morgen waag ik mij dan ook aan de echo!

Het is vanmorgen fris, maar het zonnetje schijnt volop. Heerlijk genieten voor de hondjes:

Tot morgen!

 

 

15 mei;

HOERA... Janis is drachtig!!!

Ik heb vlak voor middernacht een echo zitten maken, lekker donker in de kamer, absolute rust in huis, en dan is het allemaal ontspannen voor mij en Janis, en dus mooi duidelijk te zien (indien er iets te zien kan zijn dan:-)) Op de echobeelden kwamen er gelijk een aantal mini-Janisjes en/of mini-Milosjes in beeld! O, we zijn zo opgetogen, Janis wordt mama!

Het kón ook haast niet anders... want wat gedroeg ze zich zwanger. Eigenlijk was het vanaf dag één na de dekking aan haar af te lezen. Als alles goed goed mag verlopen zullen wij omstreeks 18 juni zwarte en bruine pupjes van Janis en Milos verwachten! Ik heb geprobeerd wat foto's te maken, en mijn inschatting is dat zij op dit moment 25 (misschien 26) dagen drachtig is. Hoeveel pupjes er zijn is erg moeilijk te zien. Misschien kan ik daar na een volgende echo meer over zeggen. Het zijn nog hele kleine friegeltjes die voor de foto's wat moeilijk in beeld te krijgen waren, maar er zijn enkele foto's gelukt. Hier beneden de eerste baby-fotoshoot van Janis:

We zijn helemaal in de feeststemming, niet enkel om de zwangerschap van Janis, maar ook omdat Funny vandaag haar 4e verjaardag viert! Hier de jarige "mams" , 6 weken drachtig:

Een fijne dag gewenst allemaal! In mijn enthousiasme heb ik na middernacht nog deze update zitten maken, en ga nu toch echt graag naar mijn mandje... Het persoonlijke berichtje aan onze mensen op de puppylijst komt er, later vandaag, aan hoor;-))

Dan nog even een mededeling voor de mensen op onze puppylijst;

In mijn berichtje vandaag naar jullie gaf ik aan dat er nog gelegenheid was om a.s. zaterdag langs te komen voor een kennismaking (Dit geldt dan voor de mensen met wie wij nog geen afspraak hebben vaststaan en die nog niet bij ons op bezoek zijn geweest). Omdat ik momenteel geen mogelijkheid heb om mijn e-mail berichten te lezen, zou ik jullie willen vragen telefonisch contact op te nemen indien je daarvoor een afspraak zou willen maken, of enigerlei andere vragen/mededelingen hebt. Ik hoop z.s.m. weer over mijn e-mail te kunnen beschikken...

 

17 mei;

Vandaag is Funny exact 7 weken drachtig! We beginnen nu af te tellen naar de geboorte! Na het weekeinde zal ik de inlogcodes voor iedereen gereed maken, en vanaf dat moment zal de laatste fase van dracht en de geboorte van de Funny-baby's voor onze a.s. puppyouders achter de inlog te vervolgen zijn. 

Voor vandaag een paar foto's van de hoogzwangere Funny:

In stand blijven staan doet ze niet zo graag meer... want haar buikje is een echte BUIK geworden en brengt haar soms wat in onbalans. De standfoto in de wei is dan ook net op het nippertje gemaakt, vlak voordat ze weer ging zitten. Liggen en zitten gaat haar op dit moment het beste af, en als dit gepaard gaat met lekker knuffelen is dat voor haar helemaal het ultieme genot:-)

Het lopen gaat haar overigens nog heel prima af. Al gaat dat nu ook het beste in een wat aangepast tempo, waarbij haar buik behoorlijk heen en weer waggelt:-) Ik heb er vanmorgen vroeg een filmpje van gemaakt, en al is haar wiebelende buik op het filmpje wat moeilijker te zien als in de "LIVE" versie, je krijgt toch even een indruk van de a.s. mama Funny:

 

Voor iedereen vandaag een gezellige en zonnige dag gewenst!

 

18 mei;

Vandaag is Funny naar de dierenarts geweest voor haar 2e CHV inenting. En nu heb ik dan ook echt het gevoel dat we gaan aftellen... Funny begint nu wel wat last van haar dikke buik te krijgen, en je merkt dat het allemaal een beetje in de verdrukking komt. Vanaf de volgende wek zal haar dracht langzaam wat gaan indalen, en zal het voor haar dan wat minder gaan drukken. Gisterenavond kon ik haar pupjes al wat voelen bewegen! Nog heel lichte "schopjes", maar die zullen in de loop van de komende dagen wel duidelijker voelbaar/krachtiger gaan worden. Mevrouw is aardig in gewicht toegenomen: de weegschaal gaf bij de dierenarts (op 200 gram na) 75 kg aan! Net onze Brenda vroeger, die zat tijdens haar dracht(en) ook zo rond de 75-80 kilo. Funny vond het maar niks bij de dierenarts, en ik was blij dat we weer thuis waren. Het in en uit de auto springen ging overigens nog altijd zoals we van Funny gewend zijn: alsof je een elastiek afschiet:-)))) Haar melkpaketten zijn tot dusver redelijk tot goed ontwikkelt. Uit voorzorg heb ik wel al een emmer puppymelk ik huis gehaald, want bij haar vorige (en tevens 1e) nestje in 2010 gaf zij praktisch geen melk. Voor het only-the-lonely pupje wat zij toen als "nest" groot te brengen kreeg moest ik al een aantal keren per dag bijflessen. Dus ben ik daar nu dan ook weer helemaal op voorbereid. Al lijken haar "borsten" nu echt wel iets groter en voller als toen, dus misschien gaat dat deze keer meevallen...

Funny slaapt en rust nu beduidend meer als normaal maar wil toch ook, nieuwsgierig als ze is, niets missen van wat er buiten allemaal gebeurt. Normaal zit/zat ze graag aan de poort, zodat ze alles kon zien wat zo op een dag voorbij komt aan verkeer, wandelaars -al of niet vergezeld met hond- , fietsers en bezoekers aan het restaurant/museum tegenover ons huis. Funny heeft een praktische oplossing gevonden; ze ligt vlak bij de poort, met haar hoofd ter ondersteuning op het stenen muurtje. Zo kan ze op een heel comfortabele manier toch lekker "mensen kijken" op haar eigen gecreëerde terrasje...

Of ik dit weekeinde nog tijd heb voor een update is nog de vraag. Ik denk het niet. Het laatste weekeinde waarin in bezoek ontvang gaat in... daarna is er RUST voor Funny, Janis en ook voor mij. We gaan toeleven naar de bevalling en ons voorbereiden in de vorm van wat vooruit werken in het huishouden, alle honden nogmaals een kambeurt geven, alle puppywas opnieuw wassen en de werpkist inrichten. Deze komt voor de schuifpui te staan, waar later ook de puppykamerkennel komt. De andere werpkist, die in de hoek van de kamer naar de keuken staat, is strakjes voor Janis. En... vanaf maandag of dinsdag zal de dracht van Funny (en dus ook die van Janis) enkel achter de inlog te vervolgen zijn, en zo ook de geboorte van onze P-tjes. 

Hierbij bedank ik alle geïnteresseerden die tot dusver hebben meegekeken en hebben meegeleefd. Na de bevalling zal e.e.a. absoluut weer voor iedereen toegankelijk en dus weer te volgen zijn. Tot die tijd zijn de laatste zwangerschapsdagen en bevalling even exclusief en "achter de schermen" voor onze a.s. puppyouders! Het wordt vanaf maandag een spannende, laatste week....

Voor onze a.s puppyouders: tot "ziens", na het weekeinde via de inlogpagina (check zodra je de inlogcode gekregen hebt even of het werkt), en voor alle andere puppydagboekbezoekers: tot eind mei, hopelijk met goed nieuws betreft onze P-tjes en hun dan kersverse mama Funny!

 

foto boven: Funny 7 weken drachtig

foto beneden: Janis 4 weken drachtig

 

19 mei;

Een laatste update voordat het vervolg van Funny's dracht voorlopig (tot na de geboorte van haar pupjes omstreeks 29 mei) achter de inlog verdwijnt... 

Vanavond heb ik nogmaals een echo bij Janis gemaakt; zij is nu 29 dagen drachtig en begint al zichtbaar een zwaardere buik te krijgen! Omdat het van buitenaf al zo goed voelbaar is, was ik wel benieuwd hoe het er nu "aan de binnenkant" uit ziet. Op de echo, waarvan ik een klein filmpje heb gemaakt, kan ik voor zover nu te beoordelen is, denk ik minimaal 8 pupjes zien. We kunnen als alles verder goed gaat met de dracht en met de geboorte, heel wat mensen blij gaan maken!

Met dit (vluchtige) filmpje van de echo van vanavond sluit ik voorlopig af. Na het weekeinde is alles achter de inlog verder te volgen. Een prettige zondag gewenst, en tot gauw!