Vachtverzorging van de Spinone

De vacht van de Spinone is ruw, dicht en tamelijk glad aanliggend, het haar op het lichaam is gemiddeld 4-6 cm lang en moet regelmatig geborsteld worden. De baard en poten verdienen hierbij extra aandacht om klitten te voorkomen. Het is dan ook belangrijk deze regelmatig door te borstelen en te kammen. Voor het borstelen van de Spinonevacht gebruikt men het beste een borstel met harde haren, Activet borstel (groen) of een Les Pooch borstel (groen) . Een slickerbrush is ook geschikt maar deze moet men met beleid gebruiken om de huid te sparen. Men begint met het uitborstelen van de vacht met de borstel met de harde haren, waarna de Activet of Les Pooch gebruikt mag worden. Na de borstelbeurt kan er met een kam worden nagewerkt. Bij de verzorging van de Spinonevacht mag NIET worden geknipt, behalve het haar onder de voetzolen en het haar bij de anus en de geslachtsopeningen. Indien uw Spinone zijn vachtverzorging of plukbeurt ondergaat dient de vacht uiteraard droog te zijn.

De vacht van de Spinone is tweemaal per jaar plukrijp, en dan dient de vacht deskundig geplukt te worden. Er kan ook een stripvacht worden opgezet, hiermee zal de Spinone het gehele jaar door in een keurig jasje van ruwhaar staan zonder tweemaal per jaar in zijn “blootje” komen te lopen. Buiten de perioden dat de vacht geheel of gedeeltelijk (in geval van de stripvacht) plukrijp is, zal de Spinone het gehele jaar door licht verharen. D.m.v. een juiste borsteltechniek en zo nu en dan een was- en blaasbehandeling zal dit geminimaliseerd kunnen worden.

Omdat de Spinone lange hangende oren heeft dient u deze regelmatig te controleren. Reinigen van de oorschelp kan met een om de wijsvinger gedraaid baby-billendoekje. Het uitplukken van de gehoorgang wordt tegenwoordig afgeraden.

Onder en tussen de voetzolen kunnen zich ook klitjes vormen welke irritatie kunnen geven. Knip het haar onder de voetzolen kort (niet er volledig tussenuit halen!) zodat vuil zich moeilijker kan hechten,

De Spinone heeft een baard, welke na een wandeling, het lopen/speuren in het veld of na het drinken nat zal zijn. Leer hem de baard af te laten drogen. Borstel en kam de baard en de snor regelmatig (in ieder geval wekelijks) voorzichtig uit om klitvorming te voorkomen. Daarnaast is het aanbevelenswaardig om de baard en snor zo nu en dan te wassen met een milde hondenshampoo zoals Jean Peau Mineral shampoo. Deze is buitengewoon geschikt voor honden met een plukvacht. Na een plukbeurt MAG een ruwharige vacht gewassen worden met deze Jean Peau mineral shampoo, mits de vacht goed plukrijp was(!) anders kan er irritatie ontstaan. Het wassen van een geplukte vacht die NIET plukrijp was kan trimmerskoorts veroorzaken. De hond zal dan kleine wondjes/irritaties krijgen en kan hiervan zelfs ziek worden. Het vooraf aan de plukbeurt wassen is ook een optie. Laat uw hond dus altijd op deskundige wijze plukken.

Voor meer informatie over de specifieke verzorging van de vacht, het plukken van de vacht of de juiste opbouw en onderhouden van een stripvacht kunt u in mijn Trimsalon terecht. Behandelingen geschieden altijd na telefonische afspraak.

 

Copyright Angelique Bultman/ Trimsalon Make-It-Easy ©2017-2018