Geschiedenis en beschrijving van de Spinone Italiano

Op foto: Fido, een nakomeling uit Ginger's eerste nest

Geschiedenis van de Spinone Italiano
In het land van herkomst, ItaliŽ, is de Spinone een zeer gewaardeerde jachthond. Het ras is al heel oud. Vele schrijvers uit de Grieks-Romeinse oudheid, dus al meer dan 2000 jaar geleden, maakten al melding van grote witte ruwharige jachthonden, die veel leken op de Spinone. De Spinone zou verwant kunnen zijn aan rassen als de Bracco Italiano, de Barbet en verschillende Griffon-variŽteiten. 
De naam Spinone betekend letterlijk 'erg stekelig', waarschijnlijk door de ruwharige vacht. De eerste rasstandaard van de Spinone dateert van 1879 van de Societeit Braccofilia. De definitieve rasstandaard stamt uit 1944 (ENCI). 
Dit 
oude ras heeft een lange geschiedenis als helper van de mens. De Spinone is een afstammeling van de Segugio Italiano, een jachthond uit de Middeleeuwen. Vanaf de dertiende eeuw wordt dit ras Spinone Italiano genoemd. 
De Spinone wordt als een van de meest getalenteerde jachthonden beschouwd. Het ras staat sinds zijn ontstaan bekend om zijn zachte mond bij het apporteren en de ongelofelijke vaardigheden om spoor te zoeken. De Spinone staat afgebeeld op een vijftiende-eeuwse fresco in het paleis van de Duce in Mantua, ItaliŽ. Na 1950 is dit ras door een paar fokkers gereconstrueerd.

De Spinone is nog steeds een populaire jachthond, vooral in ItaliŽ en tevens als huisdier in de rest van Europa. De Spinone staat ook bekend onder de namen Italian Spinone, Italian Griffon en de Italian Coarsehaired Pointer. De Spinone is een prettige, makkelijke hond. Hij is intelligent, vrolijk, gelukkig en enthousiast. Behandel de Spinone als een lid van het gezin en hij zal makkelijk tevreden zijn. Hij ziet er serieus uit, wanneer hij werkzaam is in het veld en hij heeft een clowneske kant die vaak zeer vermakelijk is. Alleen tenzij hij voortdurend wordt genegeerd, zal de Spinone nooit een bazige of zielige indruk wekken. Het is een hond die over zeer veel geduld beschikt.

De Spinone is een Ďaanhaligeí hond. Hij wil altijd graag in het gezelschap van zijn mensen zijn, thuis of op reis, bij voorkeur bij iemand op schoot. Uiteraard is dat geen verplichting! De Spinone is geen waakhond. Blaffen bij het zien van mensen op het erf, maar in een minuut is dat weer over. Uiteraard moet ook een Spinone op de goede manier gesocialiseerd worden. Vele indrukken opdoen als pup en een puppygehoorzaamheidscursus is natuurlijk evident. De Spinone heeft een levensverwachting van 12 jaar of meer. 
 

Spinone Italiano rasbeschrijving
Een Spinone is een grote, ruwharige, grove, stoere hond. In lichaamsbouw neigt de Spinone naar een vierkante bouw. Bijzonder is de opbouw van het hoofd dat zich kenmerkt door de divergerende lijnen van de voorsnuit en schedel. De kleur van de neus en oogleden zijn hetzelfde als de kleur van de hond: bruin (marrone) of oranje, maar nooit zwart. De bovenbelijning wordt gekarakteriseerd door de lichte dip op de hoogte van de elfde rugwervel. Het gangwerk bestaat uit een gemakkelijke losse pas die tot zijn recht komt wanneer de Spinone zich voortbeweegt in uitgestrekte draf (trotten). Verder hoort de Spinone een ruwe harde vacht te hebben met een beharing van minimaal 4 tot 6 centimeter lang. Daarnaast heeft hij een rijkelijk garnituur en samen met zijn grote ronde ogen geeft dat de "almost human expression". 

Kenmerken Robuust, vriendelijk en zachtmoedig, maar ook wat eigenwijs.

Opvoeden van een Spinone
De opvoeding dient met een consequente, maar zachte hand gedaan te worden. Een harde aanpak tijdens de trainingen is absoluut uit den boze en zal meer afbreken dan opbouwen en uiteindelijk resulteren in een zeer ongelukkige en onwillige hond en gefrustreerde voorjager. Voordelen van dit ras zijn dat ze heel relaxed jagen en werken. Ze hebben een redelijke "will to please" en zijn zeer zacht in de bek, dus wild komt altijd zonder schade binnen. Met de juiste combinatie baas/hond, veel geduld en wederzijds respect kan met de Spinone heel wat bereikt worden. 

Jachteigenschappen 
De Spinone is ingedeeld onder Staande honden Continentaal 2, rubriek C. 
De Spinone wordt in het land van herkomst hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op veerwild. 
Het is een echte allrounder, die zowel voor als na het schot werkt. Het zijn honden met een uitstekende neus en een gewillige werklust om te apporteren. Ze jagen redelijk kort en rustig onder het geweer. Dat kan ook niet anders, want het is een jachthond die relatief grof en zwaar gebouwd is. Geen terrein is hem gek genoeg en hij deinst absoluut niet terug voor dikke bramenstruiken of moerassige gebieden. De Spinone is hierop gebouwd, hij werkt in een ruime draf die men "trotten" noemt en kan dit lang volhouden.

 

 

 

Bron: VISJ